Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τουρκία και Ισραήλ εντείνουν πρωτοβουλίες

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια αναγγέλλει η Αγκυρα

Με φόντο την προσπάθεια του τουρκικού κεφαλαίου να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό του ρόλο, εκμεταλλευόμενο και τη θέση του στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στο περιθώριο του διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας (11-13/3) θα συναντηθούν οι ομόλογοί του από Ρωσία και Ουκρανία, Σ. Λαβρόφ και Ντ. Κουλέμπα.

Την Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, στον οποίο επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει τις προσπάθειες για περιεκτικές διαπραγματεύσεις». Την ίδια στιγμή, τουρκικές πηγές σημείωναν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για εναλλακτικές (αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στο ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γιουάν), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το διμερές εμπόριο, με τον Ερντογάν να φέρεται να λέει ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απευθείας χρυσό».

Ολα αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο συζήτησαν στην Αγκυρα οι υφυπουργοί Τουρκίας και ΗΠΑ, Σεντάτ Ονάλ και Γουέντι Σέρμαν, μεταξύ άλλων και για τον διμερή συντονισμό για την Ουκρανία.

Ο Μπένετ στη Μόσχα, ο Χέρτζογκ στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Αγκυρα ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτζογκ, στην πρώτη επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία μετά το 2003. Ανακοίνωση της ισραηλινής πλευράς ανέφερε ότι «οι δύο Πρόεδροι θα συζητήσουν διάφορα διμερή ζητήματα, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να επεκταθεί η συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη και τους δύο λαούς σε διάφορα πεδία», ενώ εδώ και καιρό συζητιούνται τα περιθώρια κοινής δράσης για τη μεταφορά αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Ο Χέρτζογκ φτάνει στην Τουρκία σε μία περίοδο που το Ισραήλ εντείνει κι αυτό τις προσπάθειες «εμπλοκής» του στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε και η τρίωρη συνάντηση που είχε στη Μόσχα το περασμένο Σάββατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Η συνάντηση δεν είχε ανακοινωθεί, ενώ δεν υπήρξε και κάποια ολοκληρωμένη ενημέρωση μετά την πραγματοποίησή της.

Χτες μάλιστα ο Μπένετ είχε νέα συνομιλία με τον Πούτιν.

Είχαν προηγηθεί επαφές του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Βερολίνο, αλλά και τηλεφωνικές επαφές με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ