Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Χωρίς τέλος η περιπέτεια του λαού από τις επιπτώσεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης

INTIME NEWS

Δεν έχει τελειωμό η περιπέτεια των λαών από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, αφού οι αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους καθημερινά διογκώνονται. Το κύμα ακρίβειας που ξεκίνησε από τις αρχές του φθινοπώρου, πολλούς μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Βασικά αγαθά όπως τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια καταγράφουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, με την κυβέρνηση να επιχειρεί όχι μόνο να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες αλλά να «πουλήσει» και δήθεν στήριξη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών με μέτρα που κυριολεκτικά καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανέχεια και την πείνα.

Σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται οι τιμές φυσικού αερίου τις τελευταίες μέρες συμπαρασύροντας τις τιμές ηλεκτρισμού, την ίδια στιγμή που επίσης καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου, σιτηρών αλλά και άλλων χρηματιστηριακών εμπορευμάτων. Η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έφτασε το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι και τα 344,72 ευρώ η μεγαβατώρα, για να αποκλιμακωθεί χτες στα 212 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 186% μέσα σε έναν μήνα και 1.158% συγκριτικά με πέρσι. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έφτασε χτες τα 131 δολάρια/βαρέλι εμφανίζοντας αύξηση σχεδόν κατά 45% στο επταήμερο και 96% συγκριτικά με πέρσι. Στα 127 ευρώ η τιμή του αργού, υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρσι (100,56%) και 45% εβδομαδιαία αύξηση. Οι τιμές των σιτηρών συνεχίζουν να καταγράφουν αυξήσεις, στα 1.139 ευρώ ανά τόνο χτες, 75% πάνω σε σχέση με πέρσι και 45% την τελευταία βδομάδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τιμή του μπρεντ κατέγραψε άνοδο άνω του 5%, αφότου έγινε γνωστό χτες το απόγευμα το εμπάργκο των ΗΠΑ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου(αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 14-15).

Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού στην ΕΕ και στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας προκαλούν κυριολεκτικά «ανατριχίλα» αφού τη Δευτέρα ανήλθαν στα 426 ευρώ/Mwh φτάνοντας προς στιγμήν εντός της μέρας ακόμη και τα 600 ευρώ. Χτες, Τρίτη, η τιμή «μειώθηκε» στα 331 ευρώ/Mwh διεγείροντας εφιαλτικά σενάρια για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, αλλά και για τη σταθερότητα της οικονομίας στο σύνολό της. Η ζήτηση χτες καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%), ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές. Σημειώνουμε ότι τον Μάρτη του 2021 η μέση τιμή ηλεκτρισμού της χώρας μας ήταν 55 ευρώ, ενώ το 2021, παρά τις μεγάλες αυξήσεις που άρχισαν να καταγράφονται από τον περασμένο Αύγουστο κι έπειτα, «έκλεισε» με μέση τιμή τα 119 ευρώ/Mwh.

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο εκφράζουν οι πρατηριούχοι και οι έμποροι. Οπως έλεγαν χτες, αυτήν τη βδομάδα η τιμή θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα 2,2 στα νησιά. Το τελευταίο τριήμερο ανέβηκε κατά 0,10 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη, 0,15 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, που βρίσκεται στο 1,5 ευρώ πλέον, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,18 ευρώ, που αποτελεί και κόστος Ενέργειας είτε για παραγόμενα προϊόντα είτε για υπηρεσίες.

Νέα ρεκόρ στις τιμές βασικών αγαθών

Νέο επίπεδο «ρεκόρ», στην περιοχή του 7%, σε ετήσια βάση αναμένεται να καταγράψει ο δείκτης τιμών καταναλωτή, η εξέλιξη του οποίου για τον Φλεβάρη θα ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ. Οπως όλα δείχνουν, οι γενικευμένες ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα της κατανάλωσης θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Να σημειωθεί ότι ο επίσημος πληθωρισμός σπάει κοντέρ και σε επίπεδο Ευρωζώνης. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Γιούροστατ, απογειώθηκε στο 5,8% τον Φλεβάρη από 5% τον Γενάρη, αποτελώντας το νέο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, το 1999.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες και κινδύνους. Αυτές, όπως είπε, «σχετίζονται με την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, την επιτάχυνση του πληθωρισμού και την αντίδραση της οικονομικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία στο 12μηνο του 2021 σε όρους όγκου ανήλθε σε 181 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας ανάκαμψη 8,3%. Μεταξύ άλλων ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου (νέες επενδύσεις) ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,3%, ενώ αυξήσεις 21,9% καταγράφουν οι εξαγωγές και 6,8% η τελική καταναλωτική δαπάνη.

Προς νέο πακέτο στήριξης των μονοπωλίων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, στα σκαριά βρίσκεται και νέο γιγαντιαίο πακέτο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ με φόντο τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια τη διοχέτευση των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις διεθνείς χρηματαγορές στα κράτη - μέλη για τη χρηματοδότηση των πολεμικών και ενεργειακών δαπανών. Ουσιαστικά, πρόκειται για νέο πακέτο αμοιβαιοποίησης των κρατικών χρεών - αντίστοιχο με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης - που επίσης θα φορτωθεί στις πλάτες των λαών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», η πρόταση ενδέχεται να παρουσιαστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, που αρχίζει αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το σχέδιο αυτό αποτελεί πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας, ενώ τα σχετικά παζάρια και οι επεξεργασίες βρίσκονται σε φάση παζαριών και επεξεργασίας.

Να σημειωθεί ότι αύριο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με θέμα τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Παράλληλα, το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής θα συζητηθεί και πάλι στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής και για το 2023, προκειμένου μέσω των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων και της διόγκωσης των κρατικών χρεών να χρηματοδοτηθούν οι πολεμικοί προϋπολογισμοί και άλλες παρεμβάσεις στήριξης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ