Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο

Δεκάδες είναι τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα που παίρνουν πρωτοβουλίες και στέλνουν μηνύματα καταδίκης του πολέμου και των συνεπειών του που καλούνται να πληρώσουν οι λαοί.

Στην Αθήνα, τάξεις Δημοτικών Σχολείων έχουν στολιστεί με χάρτινα περιστέρια της ειρήνης και με πανό που αξιοποιούν αντιπολεμικά σκίτσα και έργα του Πικάσο, τραγούδια και συνθήματα για την ειρήνη.

Σε σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στη Μαλακοπή, στην Πυλαία, στο Φίλυρο, στον Εύοσμο και αλλού, με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις επίσης, με πανό, συνθήματα και ζωγραφιές, μέσα στις αίθουσες, στις αυλές και τις εισόδους των σχολείων, οι μαθητές έστειλαν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα.

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης μέσα κι έξω από τα σχολεία, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας: Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος, να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, έξω από τη Θεσσαλονίκη το ΝΑΤΟικό στρατηγείο!

Το δικό τους μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο έστειλαν οι μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, που συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης, ενώ παράλληλα σήκωσαν πανό που έγραφε: «Οχι άλλο αίμα για την ειρήνη. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, στο όνειρο». Επίσης, στο 8ο Γυμνάσιο έφτιαξαν πανό που έγραφαν «Οταν οι ισχυροί κάνουν πόλεμο, οι αθώοι πεθαίνουν» και «Σταματήστε τον πόλεμο». Στο 13ο ΓΕΛ έγραψαν αντιπολεμικά συνθήματα στους πίνακες των σχολείων και κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στο 5ο ΓΕΛ σχεδίασαν αφίσες κατά της βίας και του πολέμου, ενώ σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης στην αυλή του σχολείου. Στο 27ο Δημοτικό, επίσης, οι μαθητές δεκατριών τμημάτων, από την Α' μέχρι την ΣΤ' τάξη, σχημάτισαν με τις σχολικές τσάντες τους τα 13 γράμματα «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ».


Στην Κοζάνη, οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου, αφού πρώτα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και εκπαιδευτικών συζήτησαν για τον πόλεμο και τις συνέπειές του, σχημάτισαν το σήμα της ειρήνης με λευκά μπαλόνια και ένα μεγάλο μπαλόνι έφυγε από τα χέρια του Στέφανου για να μεταφέρει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά του πολέμου.

«Το όνειρό μας, η ειρήνη», είναι επίσης το μήνυμα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου Ηλείας, εκ των οποίων κάποιοι κατάγονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ έφτιαξαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους ένα σχετικό βίντεο.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν φοιτητές. Στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού και ΒΕΤ προχώρησαν σε αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση στο κέντρο της πόλης, καλώντας τον λαό και τη νεολαία να απαιτήσουν: Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη χώρα μας, κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές, επιστροφή όλων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Υπογράμμισαν πως ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα στις εξελίξεις και να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

Κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις σε πόλεις της Κρήτης προχώρησαν φοιτητικοί σύλλογοι του νησιού, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή. Στο Ηράκλειο τη συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Βιολογικού, CSD και Φυσικού. Στα Χανιά ο Σύλλογος του παραρτήματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο Σύλλογος Εστιών. Στο Ρέθυμνο οι Σύλλογοι Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής και Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στις κινητοποιήσεις, με τους φοιτητές να τονίζουν ότι το μήνυμα της κινητοποίησης πρέπει να φτάσει σε κάθε σχολή, σε κάθε αμφιθέατρο, με στόχο να δυναμώσουν η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η πάλη της νεολαίας ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εβαλαν μπροστά τα σώματά τους για λευτεριά στην Παλαιστίνη (2023-11-09 00:00:00.0)
Μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών από μαθητές και καθηγητές (2022-05-10 00:00:00.0)
Αντιπολεμικά μηνύματα στέλνονται με κάθε μέσο (2022-03-23 00:00:00.0)
Μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο (2003-03-29 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚικές πονηριές... (2003-03-28 00:00:00.0)
Η νιότη διαδήλωσε κατά του πολέμου (2001-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ