Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αντιπολεμικά μηνύματα στέλνονται με κάθε μέσο

Πρωτοβουλίες και δράσεις ξεδιπλώνονται καθημερινά σε σχολεία της χώρας

Νέο Ικόνιο Περάματος
Νέο Ικόνιο Περάματος
Καθημερινές είναι οι πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες μαθητές και εκπαιδευτικοί λένε μέσα στα σχολεία τους το δικό τους «όχι» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οπως σε πολλά σχολεία της χώρας, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι συζητήσεις φούντωσαν μέσα στο Ε2 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Οι μαθητές άρχισαν να μπαίνουν στη θέση των συμμαθητών - συνομηλίκων τους στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Ετσι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός τραγουδιού...

Αρχικά καταγράφηκαν στο σχολείο διάφορες ιδέες, σκέψεις και συνθήματα. Ακολούθησε η προσπάθεια να δημιουργηθούν στίχοι με συγκεκριμένο αριθμό συλλαβών και κάποια ομοιοκαταληξία. Η επεξεργασία γινόταν τα απογεύματα στα σπίτια και οι διορθώσεις το πρωί στο σχολείο. Οι λέξεις πήραν θέση η μία δίπλα στην άλλη και μαζί με την ολοκλήρωση των στίχων ήρθε αυθόρμητα και αναπάντεχα η πρωτότυπη σύνθεση της μουσικής από μαθήτρια του τμήματος. Ετσι γεννήθηκε το τραγούδι «Σταματήστε τον πόλεμο, ακούστε τα παιδιά!».

Στις δράσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στα σχολεία προστίθεται και αυτή του 15ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης, που με μέσο ένα μπαλόνι στέλνει μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Γονέων και τη συμβολή των εκπαιδευτικών, οι μικροί μαθητές δήλωσαν: «Ονειρευόμαστε έναν κόσμο όμορφο. Αγαπάμε όλους τους λαούς. Θέλουμε ειρήνη και φιλία για όλους τους λαούς, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο!».

Δράσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α' τάξης σε Δημοτικό Σχολείο του Καματερού. Τα παιδιά διάβασαν το παραμύθι «Ενα και 7» και συζήτησαν για τις ανάγκες των παιδιών, που είναι ίδιες ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, αλλά και για το άδικο αυτών των πολέμων, με κάποιους να έχουν συμφέροντα από όλο αυτό. Στο τέλος ζωγράφισαν για την ειρήνη και τραγούδησαν για τη φιλία των λαών.

Το σήμα της ειρήνης σχημάτισαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου Περάματος, διεκδικώντας αυτά που τους αξίζουν και παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο! Με φόντο την COSCO, το κάτεργο που κάθε μέρα έχει κατά μέσο όρο σχεδόν έναν νεκρό ή τραυματία εν καιρώ ειρήνης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο; (2023-02-04 00:00:00.0)
Καμιά θυσία του λαού για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας (2022-03-22 00:00:00.0)
Πολύμορφες πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο (2022-03-09 00:00:00.0)
Μαθητές και δάσκαλοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα (2022-02-25 00:00:00.0)
Πολυμορφία, μεράκι, κέφι και δημιουργικότητα (2018-04-25 00:00:00.0)
Μαθητές ανά την Ελλάδα ζωγραφίζουν για την ειρήνη (2015-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ