Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ξεκινά περιοδεία στην κεντρική Ασία

Μεταξύ άλλων, ο Τζινπίνγκ θα βρεθεί στην Ινδία

Από παλιότερη συνάντηση της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης
Από παλιότερη συνάντηση της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης
ΠΕΚΙΝΟ.--

Περιοδεία σε χώρες της κεντρικής Ασίας ξεκινά αύριο ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αρχίζοντας από το Τατζικιστάν όπου πραγματοποιείται συνεδρίαση της Οργάνωσης για την Συνεργασία της Σαγκάης (Sanghai Cooperation Organization - SCO).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί ακόμα τις χώρες Ινδία, Σρι Λάνκα και Μαλδίβες, ολοκληρώνοντας το πολυήμερο ταξίδι του στις 19 του Σεπτέμβρη. Ειδική σημασία φαίνεται να αποκτά η επίσκεψη στην Ινδία, σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη χώρα επιδιώκει αισθητά να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και διεθνώς, μέσα από την προσέλκυση επενδυτών, προχωρώντας σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τις υποδομές που ευνοούν τα σχέδια των μονοπωλίων, αλλά και ενισχύοντας την «αμυντική της μηχανή». Η συμμετοχή των δύο χωρών στους BRICS δεν αναιρεί το μεταξύ τους ανταγωνισμό για επέκταση σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ασιατικής αλλά και παγκόσμιας αγοράς, αλλά και τις ιδιαίτερες επιδιώξεις κάθε πλευράς να εξασφαλίσουν συμμαχίες που μπορεί να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια της άλλης.

Για παράδειγμα, το πρόσφατο ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ιαπωνία σηματοδότησε τη σύσφιξη της οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Μόντι επιδοκίμασε μάλιστα την απόφαση του Τόκιο να αναπτύσσει στρατιωτική δράση εκτός συνόρων.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ ανέφερε ότι το Πεκίνο προσδοκά ότι στην επικείμενη Σύνοδο του SCO θα εγκριθούν νέα μέλη.

O SCO ιδρύθηκε το 2001 από τους Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν με σκοπούς - σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη - την «αποτελεσματική συνεργασία» σε πολιτική, εμπόριο, οικονομία, ενέργεια κ.τ.λ. αλλά και τη «διασφάλιση της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή. Σήμερα, Αφγανιστάν, Ινδία, Ιράν, Μογγολία και Πακιστάν είναι «παρατηρητές» στον SCO, ενώ Λευκορωσία, Τουρκία, Σρι Λάνκα είναι «εταίροι διαλόγου». Πρόκειται βέβαια για διακρατική καπιταλιστική ένωση όπως πολλές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, με τη Ρωσία και την Κίνα να πρωτοστατούν.

Ακόμα, η κινέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προγραμματιζόταν ταξίδι του Τζινπίνγκ και στο Πακιστάν, που όμως αναβλήθηκε εξαιτίας των συνεχιζόμενων «ταραχών» στη χώρα.

Στην Ινδία και ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, στην Ινδία βρέθηκε και ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ. Στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής του συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, αλλά και μια σειρά υπουργούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δε Ιντου», εξηγώντας τους λόγους της επίσκεψής του, ο Στάινμαγιερ έκανε λόγο για «εποικοδομητικές επαφές» και εξήγησε ότι «είμαι εδώ γιατί, ξέρουμε ότι ο κ. Μόντι εγκαινίασε τεράστιες μεταρρυθμίσεις και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες όχι μόνο από τους απλούς ανθρώπους αλλά και τους επιχειρηματίες». Ειδικότερα, επισήμανε ότι η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να «βαθύνει» σε τομείς όπως η ανανεώσιμη Ενέργεια, οι υποδομές, η επαγγελματική κατάρτιση, ο καθαρισμός ποταμών, η υψηλή τεχνολογία, η μεταποίηση. Δηλαδή, ανοίγονται νέες «ευκαιρίες» και για τα γερμανικά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ