Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδράσεις για επαφές σε Βρετανία - ΗΠΑ του «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην κυπριακή κυβέρνηση οι επαφές του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Λευκωσία, Μάικλ Χάουζ, έκανε λόγο για «ιδιωτικές» συναντήσεις και «πρωτοβουλία» του Ναμί, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι ασφαλώς σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο, ως φίλος της Κύπρου και σθεναρός υποστηρικτής της διαδικασίας για διευθέτηση του Κυπριακού, να διατηρεί υψηλού επιπέδου επαφές με τις δύο κοινότητες». «Αυτό μας επιτρέπει να ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επανένωση της Κύπρου», ισχυρίστηκε. Στη Βρετανία ο Ναμί συναντήθηκε με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης και Πολιτικών Ελευθεριών της Βρετανίας, Σάιμον Χιουζ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκοκυπριακών ΜΜΕ, ο Ναμί μεταξύ άλλων δήλωσε στο Λονδίνο ότι «είναι ακατανόητη η μη αποδοχή και παραγνώριση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί» και είπε ότι θα έχει θετική επίδραση η συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας χώρας.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το κυπριακό ΥΠΕΞ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν εισακούστηκαν από το Λονδίνο», ενώ σχετικά με τις βρετανικές απαντήσεις λέει ότι «δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές. Η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Λονδίνο εξυπηρετεί και τα βρετανικά συμφέροντα».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ εμπλέκουν μέλη των δύο κοινοτήτων για να προωθήσουν το στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

  • Η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη Λευκωσία δε θα συζητηθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ανέφερε χτες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Xάρης Γεωργιάδης. Η εκταμίευση συνδέθηκε με νομοσχέδιο που ενέκρινε το Σαββατοκύριακο η κυπριακή Βουλή σχετικά με εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ. Το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για παρεμπόδιση της εφαρμογής τροπολογιών που εγκρίθηκαν μετά και από δική του πρόταση και αποσκοπούσαν στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ