Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΧΗΜΑ QUAD
Εκτακτη τηλεδιάσκεψη με φόντο... τις «αποχές» της Ινδίας

Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου η Ινδία - μεταξύ άλλων κομβικών χωρών - τοποθετήθηκε με αποχή στην ψηφοφορία για το ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (όπως είχε ήδη κάνει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας), χτες συγκλήθηκε έκτακτη Σύνοδος του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία), μέσω τηλεδιάσκεψης. Επισήμως το θέμα ήταν η εξέταση της πορείας υλοποίησης των αποφάσεων που είχε πάρει η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, τον Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον επενδύει στην αναβάθμιση της συνεργασίας των μελών του σχήματος Quad, επιδιώκοντας «στέρεες» συμμαχίες στην αυλή της Κίνας, επενδύοντας και στην ανησυχία άλλων δυνάμεων για τη ραγδαία ανέλιξη του Πεκίνου.

Ηταν χαρακτηριστικό ότι ινδικά ΜΜΕ υποδέχονταν χτες την είδηση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης της QUAD με τίτλους όπως «ο Μπάιντεν "παίζει το χαρτί" Κίνα για να πείσει την Ινδία να αποκηρύξει τη Ρωσία».

Τα πρώτα ρεπορτάζ για τη συζήτηση κατέγραφαν τις δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φ. Κισίντα που, αναφερόμενος στην Ουκρανία, είπε ότι «συμφωνήσαμε πως μονομερείς αλλαγές στο "στάτους κβο", με βία, όπως αυτές, δεν πρέπει να επιτραπούν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Από τη μεριά του, ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι δήλωσε - σύμφωνα με την «India Today» - ότι «η Quad πρέπει να μείνει επικεντρωμένη στον βασικό της στόχο που είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό». Ζήτησε δε να προχωρήσουν συγκεκριμένες και πρακτικές μορφές συνεργασίας εντός της Quad. Παράλληλα, ουσιαστικά ζητώντας... ανταλλάγματα για τη συνεργασία της Ινδίας, ζήτησε περισσότερες κολιγιές σε εφοδιαστικές αλυσίδες, «καθαρή» Ενέργεια, συνδεσιμότητα κ.τ.λ.

«Να αντιληφθεί η Ινδία ότι πρέπει να πάρει αποστάσεις από τη Ρωσία...»

Την ίδια στιγμή, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας καταγράφτηκε ανοιχτά ο προβληματισμός που προκαλεί η στάση της Ινδίας.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν δήλωσε απογοητευμένη από τη στάση του Νέου Δελχί, δηλώνοντας ότι δεν περίμενε η συνεργασία Ρωσίας - Ινδίας στους εξοπλισμούς «να καλύπτει ζητήματα αξιών (...) η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Και έτσι ήλπιζα ότι η Ινδία θα διάλεγε την πλευρά των δημοκρατιών του υπόλοιπου κόσμου προς στήριξη της Ουκρανίας».

Ο Ρεπουμπλικανός Τοντ Γιάνγκ είπε ότι «προσπαθούν (οι Ινδοί) να διαλέξουν την πλευρά του νικητή (...) πρέπει να τους δείξουμε τη σταθερή μας αποφασιστικότητα και ενότητα, ώστε να καταλάβουν πως "δεν θα πάμε πουθενά"».

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Κεντρική και Νότια Ασία Ντόναλντ Λου είπε ότι «η Ινδία αποτελεί έναν εταίρο αληθινά σημαντικό για μας αυτήν την περίοδο και αποδίδουμε μεγάλη αξία στην εξέλιξη της σχέσης μας (...) Ελπίζω ότι με τη μεγάλη κριτική που δέχεται η Ρωσία, η Ινδία θα αντιληφθεί πως είναι καιρός να πάρει αποστάσεις από εκείνην».

Σημειωτέον ότι ο Λου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον, ώστε το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ να εγκριθεί και από το Πακιστάν, που ωστόσο επέλεξε επίσης την αποχή. «Προσπαθούμε να δούμε πώς συγκεκριμένα» θα πρέπει οι ΗΠΑ να χειριστούν τη σχέση τους με το Πακιστάν, είπε, μετά και από την πρόσφατη επίσκεψη του Ιμράν Καν στη Μόσχα.

  • Στο μεταξύ, τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία ζήτησαν με ψήφισμά τους και οι ΥΠΕΞ των μελών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), αναφέροντας ότι «εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για ειρηνικό διάλογο» και χωρίς αναφορά στη Ρωσία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ