Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Την ώρα που οι ανταγωνισμοί γύρω από την Ενέργεια φουντώνουν παραπέρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Σάββατο και την Κυριακή ενεργειακές εγκαταστάσεις της νοτιοανατολικής Σαουδικής Αραβίας χτυπήθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι της Υεμένης, με αποτέλεσμα ζημιές και περιορισμένη πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου στο Τζιτζάν, σε εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Γιανμπού και σε διυλιστήριο της «Aramco» και της κινεζικής «Sinopec» στην ίδια περιοχή.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν καταδίκασε τις επιθέσεις, κατηγορώντας το Ιράν, το οποίο όπως είπε «εφοδιάζει με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τεχνογνωσία τους Χούθι», κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που «απαγορεύουν την εισαγωγή όπλων στην Υεμένη».

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή, ότι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Υεμένης, στο Ριάντ, στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, από 29 Μάρτη μέχρι 7 Απρίλη.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι δεν φέρει «καμία ευθύνη» για πιθανή έλλειψη στον διεθνή ανεφοδιασμό με πετρέλαιο μετά το νέο μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσαν σε βάρος της οι Χούθι. Η προειδοποίηση καταγράφεται σε χτεσινή ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών και αναφέρεται μεταξύ άλλων στον βομβαρδισμό πετρελαϊκής εγκατάστασης στο Γιανμπού, όπου παράγονται περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Οι εξελίξεις αυτές ασκούν πιέσεις στις ΗΠΑ, που ζητούν από τις χώρες του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή τους, με φόντο τις συνέπειες από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Προς το παρόν οι χώρες του Κόλπου, που συνεννοούνται με τη Ρωσία στον οργανισμό OPEC+ σε ό,τι αφορά την παραγωγή πετρελαίου, δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής.

Μέσα σε ένα τέτοιο φόντο, πάντως, εδώ και βδομάδες οι ΗΠΑ έστειλαν νέες συστοιχίες πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα αύξησαν την αντιπυραυλική ασπίδα και τον αριθμό μαχητικών και βομβαρδιστικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στις αρχές του έτους επίσης υπέστησαν επιθέσεις από τους Χούθι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ