ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Απολύει χιλιάδες συμβασιούχους, απαραίτητους σε διάφορες υπηρεσίες

Νέα εργαλεία για να πετιούνται στον δρόμο εργαζόμενοι

Από πρόσφατη κινητοποίηση των συμβασιούχων COVID
Από πρόσφατη κινητοποίηση των συμβασιούχων COVID
Ταφόπλακα στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων βάζει η κυβέρνηση με τροπολογία που ψήφισε στα μουλωχτά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, απολύοντας όποιον εργαζόμενο συμπληρώνει 24 μήνες εργασίας, παρότι όλοι είναι απαραίτητοι στις υπηρεσίες τους, κάτι που φαίνεται τους τελευταίους μήνες με τους συμβασιούχους COVID, οι οποίοι θα πετιούνται στον δρόμο μόλις εξαντληθεί το παραπάνω διάστημα.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση των σχετικών άρθρων, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η απόλυση όλων των συμβασιούχων που έχουν κλείσει 24 μήνες εργασίας.«Είναι μια απαράδεκτη διάταξη και θα έπρεπε να την είχατε αποσύρει», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης. Και τόνισε ότι η παράταση σε ένα τμήμα των συμβασιούχων COVID είναι μόνο για δύο μήνες, «ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ανάγκες αυτές είναι πολύ μεγάλες και θα παραμείνουν και μετά την 21η Μάη».

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους ζητούν οι εργαζόμενοι

Την τροπολογία καταγγέλλει ο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, αναδεικνύοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική και την άσκηση ένδικων μέσων από τις Περιφέρειες και τους δήμους σε περίπτωση που ένα δικαστήριο δικαιώσει εργαζόμενους οι οποίοι είχαν προσφύγει διεκδικώντας την μονιμοποίησή τους.

«Η κυβέρνηση κλείνει κάθε χαραμάδα και δίνει άλλο ένα "εργαλείο" στα χέρια των περιφερειαρχών και των δημάρχων ώστε να τσακίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία θα απολύεται όποιος συνάδελφος κλείνει 24 μήνες εργασίας», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει:

«Δεν μας έφταναν οι συνταγματικές απαγορεύσεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημά μας και η πανδημία είναι ξανά σε έξαρση η κυβέρνηση βρίσκει και νέους τρόπους για να οδηγήσει τους πιο ευάλωτους συναδέλφους στην εξαθλίωση.

Αυτή είναι η "νομιμότητα" που προωθούν, που ψηφίζουν, που εφαρμόζουν.

Ενα πλέγμα αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, που βάζει στο απόσπασμα κάθε δικαίωμα, που σε στύβει και μετά σε πετάει σαν λεμονόκουπα στους ουρές της ανεργίας, που θέλει τους εργαζόμενους σκυφτούς και ομήρους».

Επιπλέον ο Σύλλογος αναδεικνύει τις ευθύνες των περιφερειαρχών και της πλειοψηφίας των δημάρχων, «που με τη στάση τους βάζουν πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, εργολαβίες, που αποδέχονται τις μετρημένες στα δάχτυλα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που δεν απαιτούν τη μετατροπή των συμβάσεων χιλιάδων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου».

«Απέναντι σε όλα αυτά μία είναι η απάντηση. Διεκδικούμε δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Μετατροπή των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», καταλήγει ο Σύλλογος, καλώντας στην πανεργατική απεργία της 6ης Απρίλη να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποδοθούν ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα στα Γρεβενά

Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο εργοστάσιο

Eurokinissi

Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο εργοστάσιο
Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια της έκρηξης στο εργοστάσιο εκρηκτικών της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά, που οδήγησε στον θάνατο τρεις εργαζόμενους, να αποδοθούν οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και μέτρα στήριξης των οικογενειών τους, απαιτεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταλλείων - Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ).

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΜΛΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους και αναδεικνύει ότι «όσο μπαίνουν σε πρώτη μοίρα τα κέρδη των εργοδοτών, τόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να το πληρώνουμε ακόμα και με το αίμα μας».

Τονίζει ότι «τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων ασφάλειας, του ανύπαρκτου ελέγχου από τις κρατικές υπηρεσίες στους χώρους εργασίας». Θυμίζει δε ότι πολλές φορές και το ΣΕΛΜΑ έχει αναδείξει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, έχει διεκδικήσει τη λήψη τους και έχει κάνει σχετικές καταγγελίες για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, και μάλιστα γι' αυτόν τον λόγο απολύθηκε και ο πρόεδρός του. Επειδή ως τεχνικός Ασφαλείας έκανε τη δουλειά του σωστά, ζητώντας από την εταιρεία τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Και καταλήγει: «Ας αφήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα και ας αναλάβουν όλες οι κυβερνήσεις τις ευθύνες τους για την τραγική κατάσταση στους χώρους εργασίας, για την απαξίωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, Υγείας και Ασφάλειας, "κλείνοντας το μάτι" στην ασυδοσία των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων.

Να διασφαλίσουν εδώ και τώρα την πλήρη προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και σε όλους τους χώρους εργασίας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
«Πώς απ' το χώμα βγαίνει ατσάλι»

Εκπαιδευτική - διαδραστική εκδήλωση το Σάββατο 26/3

Η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών της ΛΑΡΚΟ καλεί σε εκπαιδευτική - διαδραστική εκδήλωση το Σάββατο 26 Μάρτη, στις 11 π.μ. στη Λάρυμνα (Πάρκο Θ. Μαλέρθου), με θέμα την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν. «Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουμε, δημιουργούμε, διασκεδάζουμε», αναφέρει στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών, για την εκδήλωση με τίτλο «Πώς απ' το χώμα βγαίνει ατσάλι».

Νέο χαράτσι σε χαμηλοσυνταξιούχους που εργάζονται

Αλλη μια μείωση για μια ομάδα χαμηλοσυνταξιούχων, κρυμμένη μέσα στην πολυνομία των τελευταίων χρόνων, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με την καταβολή των συντάξεων του Απρίλη. Πρόκειται για το αποτέλεσμα διάταξης του νόμου 4690/2020 (νόμος Βρούτση) που οδηγεί σε μείωση της σύνταξης κατά 30%, όσων χαμηλοσυνταξιούχων εργάζονται και είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), στο όνομα της «ίσης» αντιμετώπισης παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται πως με τον νόμο 4690/2020 ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να εφαρμόσει και για όσους ήταν συνταξιούχοι πριν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου 4387/2016 (Μάης 2016) το καθεστώς που ισχύει και για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή την περικοπή κατά 30% της σύνταξής τους.

Σημειώνεται πως για όσους συνταξιούχους εργάζονταν πριν από τον Μάη του 2016, είχε διατηρηθεί μια μεταβατική περίοδος, έως τον Φλεβάρη του 2022, με το παλαιό καθεστώς που προέβλεπε περικοπή της σύνταξης κατά 50%, αλλά μόνο για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Ομως για τα ποσά κάτω των 1.000 ευρώ δεν υπήρχε περικοπή. Τώρα, με πρόσχημα την «ισονομία», επιβάλλεται μείωση και σε αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους κατά 30%, αγνοώντας την ανάγκη αυτής της ομάδας να εργάζονται ακόμα και στα βαθιά τους γεράματα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Από την απόφαση αυτή συνεχίζουν να εξαιρούνται και να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων όπως οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση που ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον πρώην ΟΓΑ, συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς, με βαριές αναπηρίες, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα κ.λπ. καθώς και οι συνταξιούχοι, εφόσον το εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα (αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αλιείς) δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύσκεψη συνταξιούχων στη Νάουσα

Περιφερειακή σύσκεψη των συνταξιουχικών Οργανώσεων διοργανώνουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας, τη Δευτέρα 28 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με θέμα την ενημέρωση για τα προβλήματα των συνταξιούχων και τον προγραμματισμό δράσης.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σημαντική παρακαταθήκη η μαζικοποίηση του Σωματείου

Σημαντική αύξηση ψηφισάντων, πάνω από 20%, σημειώθηκε στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ) για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ) και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

Για το ΔΣ ψήφισαν 794 (από 653 το 2019), αύξηση 21,59%. Για το ΕΚΗ και την ΟΙΥΕ ψήφισαν 763 (από 634). Στις εκλογές ψηφοδέλτιο κατέβασε η «Ταξική Ενότητα» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), η οποία για το ΔΣ πήρε 770 ψήφους και κατέλαβε και τις 9 έδρες, ενώ ανέδειξε 15 αντιπροσώπους (από 13) στο ΕΚΗ και 8 αντιπροσώπους (από 6) στην ΟΙΥΕ.

«Η αυξημένη συμμετοχή», τονίζει η ΕΙΥΕ, «αποτελεί σημαντική νίκη των ταξικών δυνάμεων, στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην απαλλαγή του από τις δυνάμεις της εργοδοσίας στις γραμμές μας. Το σωματείο μας βγήκε πιο έμπειρο, πιο μαζικό, ανανεωμένο και αποφασισμένο να παλέψει μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς για κάθε ζήτημα που αφορά τη δουλειά και τη ζωή της εργατικής οικογένειας στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στην καθαριότητα. Πρώτος σταθμός μας η πανελλαδική απεργία των συνδικάτων στις 6 Απρίλη ενάντια στην ακρίβεια, στη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το μοίρασμα των αγορών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ