ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μέτρα τώρα για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών

Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια και τα καύσιμα αλλά και κρατικοποίηση των αποθεμάτων τροφίμων και να διατεθούν στην κατανάλωση χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος για να ανακουφιστεί ο λαός, ήταν μεταξύ άλλων οι προτάσεις που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, που έδειξε ως γενεσιουργό αιτία της ακρίβειας την «κρίση στην Ουκρανία», ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι αν η μία όψη του νομίσματος της ακρίβειας έχει να κάνει με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μπλέξει ως τον λαιμό τη χώρα και τον λαό, φτάνοντας να στείλει ακόμα και πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, όλα για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης που θέλει μερίδιο από τη λεία, η άλλη όψη έχει να κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Αλήθεια», ανέφερε, «η επεκτατική νομισματική πολιτική δεν είναι παράγοντας ανόδου της ακρίβειας; (...) Δεν είναι υπαίτια της ακρίβειας η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και η "πράσινη μετάβαση" που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα; (...)».

Τι δεν «αντέχει» η καπιταλιστική οικονομία

Οσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, πέρα από κοροϊδία, ανέφερε ότι βρίσκονται «στη μέγγενη από τη μία πλευρά της "δημοσιονομικής υπεύθυνης πολιτικής", όπως τόνισε ο κ. πρωθυπουργός, αλλά και των δυνατοτήτων, λέει, από την άλλη, της οικονομίας», που αναμασούν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Οπως ανέφερε, «το κριτήριο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις αντοχές της οικονομίας το καθορίζει απλά και μόνο το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός που θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό για όλα αυτά τα πακέτα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι ο λαός».

Γι' αυτό:

  • Οι υπονομευτές της «δημοσιονομικής υπευθυνότητας και των δημοσιονομικών» για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην Ενέργεια, όχι όμως η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των νομικών προσώπων διαχρονικά, όχι η μείωση στη φορολογία των διανεμόμενων κερδών που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις. Οχι οι υπεραποσβέσεις, το αφορολόγητο που έχουν οι εφοπλιστές.
  • Η οικονομία δεν «αντέχει», όταν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων εν καιρώ πανδημίας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των σχολείων ή όταν πρέπει να υπάρξουν έργα υποδομής που να προστατεύουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Η οικονομία όμως αντέχει τα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς, αντέχει η οικονομία τις υποδομές και τα δίκτυα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση, αντέχει τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Οχι μόνο δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά από αυτόν έχουν εξαιρεθεί τα νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται ακίνητα, οι off shore εταιρείες που έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και ανήκουν σε εφοπλιστικά συμφέροντα. Ενώ από το 2002 που ψηφίστηκε ο νόμος για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, ο οποίος αφορά την ακίνητη περιουσία νομικών προσώπων, καμία κυβέρνηση δεν τον εφάρμοσε «γιατί προσβάλλει τα ιερά και τα όσια του συστήματος, δηλαδή τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Να, λοιπόν, ποιος πληρώνει και ποιος σηκώνει τα βάρη τα φορολογικά».

Με άλλα λόγια, τα μέτρα «κάνουν αναδιανομή της φτώχειας απ' τους λιγότερο φτωχούς στους πιο ευάλωτους, την ίδια ώρα που μένουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο απυρόβλητο και η κερδοφορία του», σημείωσε και χαρακτήρισε κοροϊδία από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τα περί φορολόγησης των υπερκερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, δηλαδή και αυτοί να κερδίζουν και ο λαός να πληρώνει και η συζήτηση να επικεντρώνεται απλά και μόνο στα υπερκέρδη τους!

«Γι' αυτές τις συνθήκες που βιώνει ο λαός δεν ευθύνονται τα "γαλάζια", "πράσινα" ή ροζ golden boys ούτε οι διάφοροι ολιγάρχες. Ευθύνεται συνολικά αυτό το σύστημα που υπερασπίζεστε, που ενώ γεννιέται πλούτος, αναπαράγεται και διευρύνεται η φτώχεια, γιατί όποιο μείγμα διαχείρισης, με όποιον διαχειριστή, αυτό δεν πρόκειται να απαλλαγεί απ' την τεράστια ανισότητα που αναπαράγει, ανάμεσα απ' τη μια στον πλούτο που συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια και στη φτώχεια ολοένα και περισσότερων (...) Η λύση δεν βρίσκεται στις εκλογές για να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος. Βρίσκεται στη σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, στον δρόμο της ανατροπής για να αποτρέψει ο λαός την επιδείνωση της θέσης του, να βρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές, γιατί ο ελπιδοφόρος δρόμος για τον λαό όπου θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του είναι ο σοσιαλισμός», κατέληξε.

Εμπαιγμός με τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Στα μέτρα κοροϊδίας της κυβέρνησης απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρότες αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την άρνηση της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους με επίκληση στις «δημοσιονομικές αντοχές».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση τους πετάει ψίχουλα για να τους ρίξει στάχτη στα μάτια, ενώ αντίθετα «υλοποιείτε μέχρι κεραίας κάθε απαίτηση και αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων». Ετσι, όσον αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ύψους 60 εκατ. ευρώ, σε ένα τμήμα των αγροτών, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι την τελευταία χρονιά πριν την καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, η επιστροφή είχε φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ και με τιμή πετρελαίου στο 1 ευρώ. Τώρα, πρόσθεσε, με την τιμή του πετρελαίου να έχει εκτοξευτεί στα 2 ευρώ, τα 60 εκατ. ευρώ είναι κοροϊδία. «Ούτε με 200 εκατ. ευρώ επιστροφή στο πετρέλαιο δεν θα έχουν ανακούφιση οι αγρότες», σημείωσε.

Εμπαιγμό χαρακτήρισε και την επιδότηση του 80% του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς η αύξηση μόνο του ενεργειακού κόστους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων συγκριτικά με πέρυσι αγγίζει και ξεπερνά το 20%.

Ανέφερε ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, διατηρεί το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, ενώ από πάνω δίνει σε αυτούς και σε άλλους καπιταλιστές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιστροφή φόρων.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών αφορά άμεσα την εργατική τάξη και όλο τον λαό.

Τον εμπαιγμό που επιχειρεί η κυβέρνηση με τα μέτρα υποτιθέμενης οικονομικής στήριξης και ανακούφισης από την ακρίβεια ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, τονίζοντας ότι όχι μόνο είναι λιγότερα και από ασπιρίνες, αλλά κινούνται στη λογική «να παίρνετε από τους φτωχούς για να τα δίνετε στους πιο εξαθλιωμένους».

Για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι «το μόνο δίκαιο μέτρο που θα έπρεπε να συζητάμε είναι η κατάργησή του, και όχι να πανηγυρίζετε για τη μονιμοποίηση ενός άδικου μνημονιακού και προσωρινού υποτίθεται φόρου».

Σχετικά με τις διατάξεις της «συνεισφοράς του Δημοσίου για τους πιο ευάλωτους», η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι «παρατείνετε για λίγο το ξεσπίτωμα στο οποίο τους έχετε καταδικάσει με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ», όμως το τίμημα είναι ότι «τους σπρώχνετε μαζικά να δεσμευτούν μία ώρα αρχύτερα για τη μεταβίβαση της κυριότητας των σπιτιών τους» στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Κατοικίας (τον ιδιωτικό φορέα που συγκρότησε η κυβέρνηση με τον νέο πτωχευτικό νόμο), στον οποίο συμμετέχουν από τράπεζες μέχρι κάθε είδους επιχείρηση - αρπακτικό.

Κοροϊδία - συνέχισε - είναι και οι διακηρύξεις για την επιστροφή υποτίθεται του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς οι μεγάλοι περιορισμοί που προβλέπονται, ανάλογα με το ποσοστό αλλά και το είδος καλλιέργειας, θα επιφέρουν άγριο ψαλίδι στον τελικό αριθμό των δικαιούχων.

Εκτοξεύεται ο φόρος σε τσίπουρο και τσικουδιά

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ενσωματώνουν σχετικές Οδηγίες της ΕΕ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αλκοόλη, εκτοξεύοντας τον φόρο στο τσίπουρο και στην τσικουδιά, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Οπως ανέδειξε, οδηγούνται σε πραγματική εξόντωση χιλιάδες αμβυκούχοι, διήμεροι αποσταγματοποιοί, μικρά και μεσαία αποστακτήρια και μικροί αμπελοκαλλιεργητές.

Οι Οδηγίες αυτές θα πλήξουν βάναυσα και τους καταναλωτές, επεσήμανε, αφού θα κληθούν να πληρώνουν το τσίπουρο και την τσικουδιά πολύ ακριβότερα. «Να πώς προκύπτει η ακρίβεια, όχι μόνο με άμεσους αλλά και με τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους, όπως οι ειδικοί φόροι, μόνο και μόνο για να κερδίζουν οι βιομήχανοι», οι ποτοβιομήχανοι και εισαγωγείς αλκοολούχων ποτών, που από καιρό είχαν στοχοποιήσει το καθεστώς φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ζητώντας επανειλημμένα την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι ο φόρος στο τσίπουρο και την τσικουδιά έχει μεθοδευτεί από τον Ιούνη του 2017, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε, που υλοποιούσε το συμπληρωματικό μνημόνιο και κατευθύνσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούσαν τα ποτά, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη - άρα και το τσίπουρο και η τσικουδιά - πρέπει να έχουν τον ίδιο φορολογικό συντελεστή.

Τα άλλα κόμματα

Ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη δική τους αντιλαϊκή διαχειριστική βεντάλια βρήκαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, με προτάσεις βγαλμένες απευθείας από τα συρτάρια του κεφαλαίου. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αφού αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που έφεραν την επιβολή του ΕΝΦΙΑ το 2011 από το κόμμα του, στη συνέχεια ζήτησε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ. Ούτε κουβέντα βέβαια για την κατάργηση αυτού του μνημονιακού χαρατσιού. Βρήκε θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ της άσκησε κριτική που ακόμα δεν έχει συστήσει τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Κατοικίας, δηλαδή του φορέα που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας ο οποίος θα αναλάβει να παραδώσει τα λαϊκά σπίτια στα αρπακτικά.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος διευκρίνισε ότι «δεν κάνουμε κακοπροαίρετη κριτική», αλλά εποικοδομητική, ζήτησε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ευνοεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού είναι μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», ανέδειξε ως ...λύση για το ενεργειακό την «πυρηνική ενέργεια» και πρότεινε «να αντιγράψουμε το Ισραήλ, να γίνουμε το Ισραήλ της Μεσογείου». Συνεχίζοντας να παίζει τον ρόλο του λαγού, ζήτησε από την κυβέρνηση «να πάρουμε τα 36 δελταπτέρυγα Mirage, από τα 64 που έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα»...

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης με τη σειρά του πρότεινε ...«κοινή ενεργειακή πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση», επικρότησε την πρόταση της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των υπερκερδών, ωστόσο την κατηγόρησε για έλλειψη επενδύσεων και πως με το μοντέλο της «οι φτωχοί φτωχαίνουν, η πραγματική οικονομία αποδυναμώνεται, η ανταγωνιστικότητα μειώνεται, ακόμα και των πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ