ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει διακοπές ηλεκτροδότησης

Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες για συνεργεία της ΔΕΗ που κόβουν το ρεύμα σε λαϊκά σπίτια, είτε λόγω χρεών, είτε για διάφορους λόγους, όπως ότι δεν έχουν προσκομίσει το σχέδιο ηλεκτρολόγου (!), καταγγέλλει με σχόλιό της η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Αυτό συμβαίνει, σημειώνει η ΤΕ, «ακόμη και μετά τις απαιτούμενες ενέργειες όπως πληρωμή, διακανονισμό, προσκόμιση δικαιολογητικών κ.λπ.», με τα συνεργεία να «καθυστερούν να επανασυνδέσουν το ρεύμα, παρατείνοντας τις μέρες που λαϊκά σπίτια μένουν χωρίς ρεύμα», προσθέτοντας:

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που προχώρησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις από το 2011 και μετά.

Οι φτωχοί λαϊκοί άνθρωποι, που ζητάνε τα παιδιά τους να μην στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα το 2022, έρχονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς που τους βλέπουν και παθαίνουν "εγκεφαλικό" και με μια απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων "γενίτσαρων" της αντιλαϊκής πολιτικής. Για παράδειγμα, είναι πολλές και ονομαστικές οι καταγγελίες για τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές από συγκεκριμένη υπάλληλο της ΔΕΗ».

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η ΤΕ, οι υπηρεσίες της επιχείρησης είναι: «Ορθάνοιχτες και απλόχερες όταν πρόκειται για βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους, "μεγαλοκαταναλωτές Ενέργειας", τόσο στις εκπτώσεις όσο και στις διευκολύνσεις απέναντι στα χρέη τους».

Αναφέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να παλέψουν και να διεκδικήσουν: «Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής, του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ, κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέες παροχές και διευκολύνσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο, λόγω «των δημοσιονομικών», για την προστασία των εργαζομένων, συνολικά του λαού που έχει γονατίσει από την ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου, έρχεται με νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή να εξασφαλίσει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις από χρηματοδότηση με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι ασφαλιστική κάλυψη από εμπορικό κίνδυνο, αφερεγγυότητα, ...πολιτικούς κινδύνους, ανωτέρα βία κ.λπ., προνόμια που βέβαια και αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού!

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στην Ανώνυμη Εταιρεία "Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων" και κύρωση του Καταστατικού της», το οποίο βρίσκεται σε επίπεδο αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και χτες, στη διάρκεια της διαδικασίας έκφρασης γνώμης από εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, εισέπραξε τα χειροκροτήματα των Ενώσεων των εξαγωγικών ομίλων.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων λειτουργεί από το 1986 για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με την εποπτεία του κράτους. Είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών και μαζί με άλλα «εργαλεία», όπως το Enterprise Greece, είναι οι επίσημοι «πλασιέ» για την προώθηση των μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων στο εξωτερικό, που γνώρισαν μεγάλη δόξα επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη μετατροπή του ΟΑΕΠ σε ανώνυμη εταιρεία, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας, έρχεται να ικανοποιήσει επιπλέον αιτήματα των επιχειρήσεων που είναι η ρευστότητα και η μεγαλύτερη ασφάλεια από τον πολιτικό κίνδυνο.

«Ο ΟΑΕΠ με το νέο όνομα και τη νέα μορφή της ανώνυμης εταιρείας - όπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου - θα παρέχει με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, πρώτον, χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος "Εξωστρέφεια", στους εξαγωγείς. Η χρηματοδότηση θα φτάνει το 80% της αξίας των τιμολογίων που ασφαλίζονται μέσω του προγράμματος "Εξωστρέφεια" με πιστωτικό όριο το 1.000.000, που μπορεί να αυξηθεί μελλοντικά. Και, δεύτερον, σύνταξη ασφαλιστηρίου που θα εγγυάται την ασφάλεια των εξαγωγικών πιστώσεων, κυρίως από εμπορικό κίνδυνο, αφερεγγυότητα, πολιτικούς κινδύνους, ανωτέρα βία, πόλεμο, σεισμό και άλλα». Πρόσθεσε ακόμα ότι στον εταιρικό σκοπό της ανώνυμης εταιρείας περιλαμβάνονται ακόμα «οι εξαγωγικές πιστώσεις, η ασφαλιστική κάλυψη και οι εγγυήσεις σε αλλοδαπές εταιρείες, σε έργα στρατηγικής σημασίας για την αστική τάξη, όπως ασφαλιστική κάλυψη και εγγυήσεις παρέχονται και σε ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα».

Η ...αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το νομοσχέδιο ήταν, όπως είπε η εισηγήτριά του, Θ. Τζάκρη, μην τυχόν και ο οργανισμός αυτός ως ανώνυμη εταιρεία πια, δεν στηρίξει πραγματικά τις εξαγωγικές ανάγκες των ομίλων, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη, να διαβεβαιώνει ότι ο ΟΑΕΠ είναι και το «ακούμπισμα του χεριού στην πλάτη (του επιχειρηματικού ομίλου δηλαδή), προκειμένου να τραβήξει τα βήματα της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στις ξένες αγορές».

Δίνοντας απάντηση σ' αυτά τα παραμύθια, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη και ο εξαγωγικός προσανατολισμός έχουν ως στόχο την ανώτατη ανάπτυξη των κερδών των καπιταλιστών και όχι των εργαζομένων, τους οποίους απομυζούν ακόμα πιο πολύ. Γι' αυτό μεγάλοι εξωστρεφείς κλάδοι έχουν εργαζόμενους με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και δύσκολα τα φέρνουν βόλτα, όπως λέει ο λαός». Τόνισε ακόμα ότι εξαγωγές «σημαίνει μεγάλος όγκος, δηλαδή, μπορεί να είναι και μεγαλύτερος και από αυτόν που είναι να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες».

ΚΟΒ ΛΟΦΟΥ - ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον σ. Αλέκο Δαϊσπάγγο

Η ΚΟΒ Λόφου - Σφαγείων Καλλιθέας του ΚΚΕ αποχαιρετά με ιδιαίτερη θλίψη τον σύντροφο Αλέκο Δαϊσπάγγο, που «έφυγε» από τη ζωή στις 27/3.

Οπως σημειώνει: «Ο σύντροφος Αλέκος Δαϊσπάγγος γεννήθηκε το 1945 στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το 1964 έρχεται στην Ελλάδα και συνεχίζει τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που εξαναγκάζεται να τις διακόψει λόγω της χούντας. Τάσσεται στο πλευρό του Κόμματος, ώσπου γίνεται δόκιμο μέλος του το 1976. Ο σύντροφος πάλεψε σταθερά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αναλαμβάνοντας με υπευθυνότητα ό,τι χρέωση του ανατέθηκε, για χρόνια ως μέλος του Γραφείου της ΚΟ Λόφου, της οποίας διετέλεσε και Γραμματέας, ενώ συνεισέφερε στον έλεγχο και στην οργάνωση της οικονομικής δουλειάς. Υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και ενεργό μέλος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, όπου υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο σύντροφος Αλέκος πορεύτηκε με συνέπεια και σταθερότητα στις αρχές και τις αποφάσεις του Κόμματος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η ΚΟΒ Λόφου εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στην οικογένεια και στους οικείους του».

Η κηδεία του συντρόφου Αλέκου θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 11.30 π.μ., στο Νεκροταφείο Καλλιθέας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκδηλώσεις για τις θέσεις του ΚΚΕ για τους βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφους

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφους» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Υπαίθρου Λάρισας και Καρδίτσας. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση της ΚΟ Υπαίθρου Λάρισας θα γίνει το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 19.30, στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Τυρνάβου (Χαιρωνείας 2) και της ΚΟ Καρδίτσας την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 20.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Παλαμά.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Αντιδράσεις για επιθέσεις εποίκων σε περιουσία του

Τις ποινικά κολάσιμες επιθέσεις Εβραίων εποίκων της οργάνωσης «Ateret Kohanim» στο ξενοδοχείο «Little Petra Hotel», ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εισβολή έγινε το περασμένο Σάββατο, με τους Ισραηλινούς αστυνομικούς να κάνουν τα στραβά μάτια σε τραμπουκισμούς και φθορές που έκανε η ομάδα των εποίκων τόσο στο ξενοδοχείο όσο και σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος που λειτουργεί στον ίδιο χώρο.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων χαρακτηρίζει την εισβολή των εποίκων «πράξη εξαιρετικά επικίνδυνη», καθώς αφορά τις σχέσεις μεταξύ κοινοτήτων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και προειδοποιεί ότι αυτού του είδους οι επιθετικές ενέργειες ενόψει Πάσχα και Ραμαζανιού θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ταραχές παρόμοιες με τις περσινές στο Σέιχ Τζαράχ της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την εισβολή μελών εποικιστικής οργάνωσης «Ateret Kohanim» αναφέρει ότι «παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις» και εκφράζει «ιδιαίτερη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή. Προσθέτει ότι επί του ζητήματος υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid, από τον οποίο ζήτησε «όπως το θέμα διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις 4 Απρίλη

Εκδήλωση με θέμα «Η διαχείριση των απορριμμάτων στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης και οι θέσεις του ΚΚΕ» θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 4 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο Νίκος Γόντικας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις, με την ΤΕ να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τον λαό και ιδιαίτερα, όπως τονίζει, «στους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους κοινοτήτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ