ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η συγκέντρωση συμπαράστασης στον πρόσφυγα μαθητή Σ. Καμαρά

Στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο κτίριο «Κεράνη» στου Ρέντη, μαθητές, καθηγητές και γονείς απαιτούν να του δοθεί άσυλο

Ο Σ. Καμαρά μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Ο Σ. Καμαρά μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Σήμερα στις 9.30 π.μ. πραγματοποιείται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο κτίριο «Κεράνη» στου Ρέντη, όπου ο πρόσφυγας μαθητής της Γ' τάξης του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Σαϊντού Καμαρά, με καταγωγή από τη Γουινέα, περνάει από επιτροπή που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές και τη ζωή του στη χώρα μας. Αίτημα που τον περασμένο Δεκέμβρη απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό από το υπουργείο Μετανάστευσης, μόνο και μόνο γιατί ο Σαϊντού ενηλικιώθηκε, με αποτέλεσμα να απειλείται με απέλαση.

Στη συγκέντρωση καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μπραχαμίου, η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας (που έχει κηρύξει και 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας), η Ενωση Γονέων Αγίου Δημητρίου, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής και μαζικοί φορείς της πόλης, όλοι στηρίζοντας τον Σαϊντού στο δίκαιο αίτημά του.

Το κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσηκωθεί όλες αυτές τις μέρες, και ιδιαίτερα μετά τις 25 Μάρτη, οδήγησε σε αναδίπλωση και την κυβέρνηση. Αρχικά η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως δήλωσε ότι ...μερίμνησε «για την ενίσχυση του φακέλου του μαθητή με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον», ενώ το ίδιο επανέλαβε χτες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σαϊντού για λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως δηλώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου «εξέφρασε την προσδοκία του η Απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του».

Γίνεται όμως φανερό ότι το γενικότερο ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που ενηλικιώνονται αφήνεται στο απυρόβλητο.

Συνεχίζουμε για τα δικαιώματα όλων των προσφυγόπουλων

Το προσφυγόπουλο αυτό στα 15 του χρόνια, προσπαθώντας να ξεφύγει από τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπιζε στην πατρίδα του, τη φτώχεια και την έλλειψη οικογένειας, έκανε ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω Σενεγάλης και Τουρκίας. Ναυάγησε στην Κάλυμνο το 2019, πέρασε σε δομές με το καθεστώς προστασίας ασυνόδευτου ανηλίκου και τελικά εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα στο Μπραχάμι, όπου βρήκε μια καινούργια οικογένεια στο σχολείο και στη γειτονιά.

Για τον Σαϊντού η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μπραχαμίου σημειώνει στο κάλεσμά της: «Ολοι οι μαθητές πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας! Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό! Οι κυβερνήσεις και το κράτος διαχρονικά αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες μαθητές κατ' αυτόν τον τρόπο. Είτε τους πετάνε έξω από τα σχολεία είτε τους αφήνουν αβοήθητους, αναθέτοντας την ευθύνη σε ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν χρυσές δουλειές με τις ευλογίες κυβερνήσεων και ΕΕ, ενώ η ολόπλευρη φροντίδα για τη μόρφωση και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών θα έπρεπε να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο συμμαθητής μας, όπως και χιλιάδες άλλοι πριν από αυτόν, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια. Η προσφυγιά και η μετανάστευση γεννιούνται από τις συγκρούσεις των "ισχυρών" αυτού του κόσμου, όπως είναι και αυτή που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουκρανία». Και καταλήγει:

«Ολοι οι μαθητές δίνουμε τη μάχη μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας για τη ζωή και τα δικαιώματα του Σαϊντού και όλων των "Σαϊντού" του κόσμου!».

Τον αγώνα των μαθητών, των γονιών και του Σαϊντού στηρίζει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Στηρίζουμε όλους τους πρόσφυγες

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές, μετά από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων σε Φορείς Διαχείρισης του Προσφυγικού (ΣΩΜΕΠΡΟ).

Διαδήλωσαν ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στη νέα προσφυγική κρίση και τις διαστάσεις που λαμβάνει. Απαίτησαν: Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στην κλιμάκωση της σύρραξης. Αμεσα μέτρα υποστήριξης των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας και προέλευσης.

Ανέδειξαν ότι «κόντρα στους πλαστούς διαχωρισμούς μεταξύ "αληθινών" και "ψεύτικων" προσφύγων, κόντρα στην εργαλειοποίηση των θυμάτων, ενάντια στον διαχωρισμό προσφύγων δύο ταχυτήτων και στον επιλεκτικό ανθρωπισμό, οφείλουμε να δηλώσουμε εμπράκτως την αντίθεσή μας και να διεκδικήσουμε μια διαφορετική διαχείριση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό».

Ο Αλέξης Τριανταφυλλίδης εκ μέρους του ΣΩΜΕΠΡΟ τόνισε ότι «η ΕΕ και η Ελλάδα έσπευσαν να πάρουν μια σειρά μέτρων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, όπως άμεση παραχώρηση ειδικού καθεστώτος διαμονής για ένα έτος, άμεση έκδοση ΑΜΚΑ/ΠΑΥΠΑΑ, υποστήριξη για στέγαση, εύρεση εργασίας, πρόσβαση στην Εκπαίδευση. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ισχύουν για όλους τους πρόσφυγες ανεξαιρέτως. Το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και στην κατάλληλη υποστήριξη ένταξης είναι για μας αδιαπραγμάτευτο. Είναι ο ρόλος μας, σαν εργαζόμενοι/ες στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς της Συρίας, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, της Σομαλίας και κάθε άλλης εμπόλεμης ζώνης. Θα συμπαρασταθούμε σε κάθε άνθρωπο που ψάχνει ένα ασφαλές καταφύγιο, μια ασφαλή βάση για να δημιουργήσει τη ζωή που ονειρεύεται».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην παράδοση του νερού στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ερώτηση για την παράδοση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος σε ιδιώτες

Την παράδοση της λειτουργίας και της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος στα χέρια των ιδιωτών και τις συνεπακόλουθες αυξήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών καταγγέλλει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει τα παρακάτω:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, βασιζόμενη σε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, με διαγωνισμό που έχει προκηρύξει για τη δημιουργία ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) για σύμβαση διάρκειας 20 ετών.

Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτήν την εξέλιξη θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αναλάβουν τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος αφού θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ από την άλλη το εισόδημα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων θα τσακιστεί κι άλλο από τις αυξήσεις στην τιμή του νερού και οι εργαζόμενοι στο ΕΥΣ θα κινδυνεύσουν με απόλυση. Αυτό επιβεβαιώνουν η διεθνής εμπειρία από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της για τα ύδατα, όπως για παράδειγμα την πρόσφατη Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184, και οι επιχειρήσεις ύδρευσης που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με βάση την "αρχή ανάκτησης του κόστους από τις υπηρεσίες ύδατος", με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες νερού και οι λαοί να καλούνται να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στην παράδοση του ΕΥΣ στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά επιβαρύνονται από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα ύδατα της ΕΕ, ενώ δεν εξασφαλίζεται και η ποιότητα του νερού.

- Στο αίτημα να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικούμε τη στήριξη όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων και όταν ενηλικιώνονται

Ανακοίνωση για τη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Σ. Καμαρά

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που ξεδιπλώθηκε από τους ίδιους τους συμμαθητές και τους δασκάλους του Σαϊντού για τα δικαιώματά του, όπως και για τα δικαιώματα όλων των Σαϊντού αυτού του κόσμου, κόντρα στο ρατσιστικό δηλητήριο και τις ξενοφοβικές αντιλήψεις.

Το όψιμο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπως και του υπουργείου Παιδείας, για το δίκαιο αίτημα της χορήγησης ασύλου στο ασυνόδευτο προσφυγόπουλο Σαϊντού Καμαρά, είναι υποκριτικό. Προσπαθούν να παρουσιάσουν την ιστορία του Σαϊντού σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό και μεταθέτουν την ευθύνη στην Αρχή Προσφυγών, "με την ευχή" να εκδώσει απόφαση "τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του"! Πρόκειται, μάλιστα, για την ίδια κυβέρνηση που προωθεί το απαράδεκτο "καθεστώς υπό ανοχή παραμονής" (δηλαδή άμεση απέλαση μετά από την ενηλικίωση) με τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Καμιά κουβέντα βέβαια δεν ακούστηκε για τα συνολικότερα προβλήματα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, για την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας τους με την ευθύνη του κράτους, για μέτρα ουσιαστικής ένταξής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τάξεις υποδοχής, βιβλία κ.ά., για αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την οικογενειακή επανένωση και την επιτροπεία, για τον συχνό εγκλωβισμό τους σε ακατάλληλες δομές, για την υποστελέχωση όλων των σχετικών κρατικών υπηρεσιών και την ανάθεση της προστασίας των προσφύγων και των παιδιών σε ΜΚΟ με τις κάθε είδους παχυλές χρηματοδοτήσεις. Καμιά κουβέντα, δηλαδή, για τη συνολικότερη κατάσταση, που φέρει τη σφραγίδα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του Σαϊντού Καμαρά για την απόδοση ασύλου. Διεκδικούμε την προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τη στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ. Να δοθεί άσυλο σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους και να σταματήσουν οι απελάσεις λόγω της ενηλικίωσής τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ