ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Ποινική δίωξη και σύλληψη της μητέρας της Τζωρτζίνας για ανθρωποκτονία

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε χτες ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος σε βάρος της μητέρας της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα, Ρούλας Πισπιρίγκου, με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών στην Εισαγγελία και αφορούν τον θάνατο της 9χρονης. Στη λιτή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι «από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής συνελήφθη πριν από λίγο, δυνάμει εντάλματος, 33χρονη ημεδαπή για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της»

Λίγο μετά τις 7 μ.μ. έφτασε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής η μητέρα των τριών νεκρών παιδιών, σε βάρος της οποίας εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, με το σκεπτικό ότι «αν σκοτώσεις το παιδί σου είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους». Αύριο το πρωί θα οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, από την οποία αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να απολογηθεί εντός πέντε ημερών.

Η Τζωρτζίνα ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα το οποίο «έφυγε» από τη ζωή, πριν από δύο μήνες στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Τα άλλα κοριτσάκια πέθαναν η Μαλένα το 2019 στο Νοσοκομείο «Ελπίς» και η Ιριδα το 2021 στο σπίτι, σε ηλικία 3,5 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα. Τα παιδιά που πέθαναν στα νοσοκομεία ήταν σε μονόκλινα δωμάτια, με την παρουσία μόνο της μητέρας και Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδίδονται σε διαρροή από τις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, στο αίμα της βρέθηκαν σε μεγάλη ποσότητα τοξικές ουσίες που δεν δόθηκαν από γιατρούς, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τους όλες τις προηγούμενες μέρες. Υπήρχε επίσης η ουσία κεταμίνη, που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από κτηνιάτρους για την αναισθησία ζώων και σε μικρότερες ποσότητες ως αντικαταθλιπτικό. Οπως αναφέρεται, στην περίπτωση που χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες (μία αμπούλα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και θάνατο μέσα σε 15-20 λεπτά.

Η υπόθεση του ανεξήγητου - και αιφνίδιου, όπως είχε καταγραφεί - θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών σε διάστημα περίπου τριών χρόνων δημιούργησε εξαρχής μεγάλα ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα. Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, πάντως, επίσημα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Με την είδηση της σύλληψης της Ρ. Πισπιρίγκου χτες σημειώθηκε ένταση έξω από το σπίτι της στην Πάτρα, από εξαγριωμένο πλήθος που αποδοκίμαζε την οικογένεια. Ο δε Μάνος Δασκαλάκης, εν διαστάσει σύζυγός της και πατέρας των τριών κοριτσιών, δήλωνε άγνοια για τη σύλληψή της.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στηρίζει τους κατοίκους που αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες στην Οίτη

Την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτησή του, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος, αναφέρει αρχικά ότι «δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Οίτης, που θα επιφέρει τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και στη δημόσια υγεία».

Σημειώνει επίσης: «Στις 21/1/2022 κατατέθηκε από ιδιωτική εταιρεία εκ νέου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προηγούμενα είχε απορριφθεί λόγω μη ύπαρξης "Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 15,6MW" στο βουνό, που αποτελεί Εθνικό Δρυμό με πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά». Πρόκειται για τον έναν από τους τέσσερις αιολικούς σταθμούς που σχεδιάζονται στην περιοχή.

Προσθέτει επίσης ότι «ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες που προωθούν και υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, την απελευθέρωση της Ενέργειας με βάση τα κριτήρια κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων. Αφήνουν αναξιοποίητες εγχώριες δυνατότητες παραγωγής Ενέργειας όπως η λιγνιτοπαραγωγή, τα υδροηλεκτρικά, η γεωθερμία και οι εξορύξεις, στο όνομα της μονοκαλλιέργειας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου, και χρηματοδοτούν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τους ομίλους, τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα με νέους "πράσινους" φόρους και αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στην τιμή της Ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς τοποθετείται:

- «Στο αίτημα των κατοίκων να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις ανεμογεννητριών σε μια περιοχή όπως η Οίτη, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες;

- Στο γεγονός ότι με βάση τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ το 2020, που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία τις Οδηγίες 2018/844 και 2019/692, αδειοδοτούνται αιολικοί σταθμοί με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι οποίες εγκρίνονται με γρήγορες διαδικασίες για την επίσπευση των επιχειρηματικών σχεδίων σε βάρος της ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής;

- Στο γεγονός ότι η στρατηγική της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αλλά αντίθετα εκτινάσσει τις τιμές και "χρυσώνει" τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους;».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΤΖΑΒΕΛΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΤΖΑΒΕΛΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΕΥΘΥΜΙΟΥ (ΜΑΚΗ) ΤΖΑΒΕΛΗ, που «έφυγε» τόσο ξαφνικά από τη ζωή, οι φίλοι του Σοφία, Γιώργος και Θανάσης προσφέρουμε το ποσό των 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΤΟ Τηλεπικοινωνιών.

***

Στη μνήμη των συντρόφων ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, Γραμματέα της ΚΟΒ Μπετόν Αθήνας, ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, με τους οποίους βρέθηκα στην ίδια ΚΟ ως μέλος γραφείου, των συντρόφων ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΟΤΣΙΚΑ, ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΤΙΣΤΕΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ και του ΘΑΝΑΣΗ ΣΙΜΙΩΤΗ, με τους οποίους γνωριστήκαμε στην ΚΟΒ Οικοδόμων Βύρωνα, προσφέρω 70 ευρώ, τιμώντας τις μάχες που δώσαμε μαζί.

Τσαρούχας Γιώργος

***

Στη μνήμη του θείου μου ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΟΝίτη, που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στην Κεφαλονιά στις 2/4/1948, προσφέρω 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Γιώργος Χ. Αριστόπουλος


ΚΗΔΕΙΑ

Την αγαπημένη μας αδελφή, εξαδέλφη, θεία και φίλη

ΚΥΡΙΑΚΗ (ΚΙΚΗ) ΠΙΠΕΡΑΚΗ

Ετών 79

Αποχαιρετούμε αύριο Παρασκευή 1/4/2022 και ώρα 12.30 μεσ. στο ΚΑΝ Ριτσώνας.

Η αδελφή της: Φρόσω.

Τα ξαδέλφια της. Τα ανίψια της. Οι φίλοι της.

Σήμερα η κηδεία της σ. Αγγελικής Μπεβεράτου

Σήμερα Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της συντρόφισσας Αγγελικής Μπεβεράτου, που «έφυγε» από τη ζωή το περασμένο Σάββατο.

Στη μνήμη της συντρόφισσας Αγγελικής, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από το Μαρμάρι και την Κάρυστο προσφέρουν το ποσό των 130 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα, που το υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ