ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
Σελ. /48
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Εντείνουν τον συντονισμό τους «στη διεθνή κατάσταση που αλλάζει»

Εν μέσω της παραπέρα κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άμεση επίδραση και στον ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, οι ηγέτες Κίνας και ΕΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται και σύνθετα παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επιβεβαίωσε - σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου - τη σημασία που έχουν οι δεσμοί Κίνας - ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα οι δύο πλευρές «να μείνουν ανοιχτή η μία στην άλλη, να επεκτείνουν η μία την πρόσβαση στην αγορά της άλλης, να προστατεύσουν τον δίκαιο ανταγωνισμό και να προωθήσουν την απελευθέρωση και διευκόλυνση του (μεταξύ τους) εμπορίου και επενδύσεων».

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των δύο πλευρών, παραμένει «στον πάγο» η Επενδυτική Συμφωνία Κίνας - ΕΕ, η οποία συμφωνήθηκε μετά από μακρά παζάρια αλλά στην συνέχεια δεν επικυρώθηκε.

Σύμφωνα πάντα με την κινεζική ενημέρωση για τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη, Κίνα και ΕΕ «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο» και «να διεξαγάγουν ένα διάλογο για την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, όσον αφορά την Ουκρανία, ο Λι υποστήριξε πως «η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία της με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και τις κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ και των «πέντε γύρων επέκτασής του προς τα ανατολικά τα τελευταία 20 χρόνια», που - όπως σημείωσε - «στρίμωξε τη Ρωσία στον τοίχο σταδιακά».

Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανάρτησε στο διαδίκτυο την άποψη ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά Κίνα και ΕΕ έχουν αμοιβαία ευθύνη να χρησιμοποιήσουν την κοινή τους επιρροή και διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση».

Μια μέρα πριν, αξιωματούχος της ΕΕ σχολίαζε ότι «έχει ουσιώδη σημασία να ξέρουμε αν η Κίνα χρησιμοποιεί την επιρροή της για να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός, για να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή «αν βοηθάει τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές υδρογονανθράκων ή με μια χρηματοοικονομική βοήθεια.

Μεσοβδόμαδα πάντως ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι υποδέχτηκε στη χώρα του τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, με αφορμή πολυμερείς συνομιλίες για το Αφγανιστάν, με χώρες της Κεντρικής Ασίας, περιλαμβανομένων Πακιστάν και Ιράν. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας έχουν αντέξει το νέο τεστ μιας διεθνούς κατάστασης που αλλάζει» και ότι «η σινορωσική συνεργασία δεν έχει όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια». Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και «να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές».

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Ινδία

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Σ. Λαβρόφ ξεκίνησε επίσημες επαφές στο Νέο Δελχί, όπου συναντώντας τον ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ, χαιρέτισε την Ινδία (που δεν υιοθέτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας) ως χώρα που δεν έχει «μονόπλευρη άποψη».

Μεταξύ πολλών θεμάτων που θα συζητιούνταν, ξεχώριζαν τα σχέδια παράκαμψης του δολαρίου στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, με τον Λαβρόφ να χαρακτηρίζει «απολύτως σαφές» το ότι «ολοένα και περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω αυτού του συστήματος που χρησιμοποιεί εθνικά νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο, το ευρώ και άλλα νομίσματα». Πρόσθεσε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να παρακαμφθούν τα τεχνητά εμπόδια που δημιουργούν οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις από τη Δύση. Αυτό σχετίζεται επίσης και με το πεδίο της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας».

Ο Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αναφέρεται πως μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας δημιουργούν «ήδη το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο και μηχανισμό για αμοιβαίους διακανονισμούς στο ρωσικό νόμισμα», προκειμένου η Ινδία να πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, χαρακτήρισε την πληροφορία «βαθιά απογοητευτική»... Σημειώνεται επίσης ότι πριν την άφιξη του Λαβρόφ στο Νέο Δελχί, οι ΗΠΑ έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις. Την Τετάρτη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν συνομίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ινδό ομόλογό του, ενώ στο Νέο Δελχί πήγε επίσης ο Αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τη Διεθνή Οικονομία Νταλίπ Σινγχ. Δήλωσε ότι «ήρθα με πνεύμα φιλίας να εξηγήσω πώς λειτουργούν οι κυρώσεις μας (σ.σ. κατά της Ρωσίας), τη σημασία της στράτευσης στο πλευρό μας, της έκφρασης μιας κοινής απόφασης και της ανάπτυξης των κοινών συμφερόντων μας. Και, ναι, υπάρχουν συνέπειες για χώρες που ενεργά προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ