ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
Σελ. /48
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Το λαϊκό αίτημα πρέπει να είναι: Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο, έξω οι βάσεις, έξω το ΝΑΤΟ!

Συνέντευξη με την Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας

Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» συνάντησε την Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, και μίλησε μαζί της για τα προβλήματα των στρατευμένων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην περιοχή της Θεσσαλίας.

-- Στην περιοχή της Θεσσαλίας, εντάθηκε ακόμη περισσότερο η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό, ιδιαίτερα σήμερα, στις συνθήκες του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας;

-- Σημαίνει βάθεμα της εμπλοκής του ελληνικού λαού σε σχέδια ξένα, εχθρικά προς τα συμφέροντά του. Γιατί τέτοια είναι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, αμερικανικών, ή γερμανικών, γαλλικών - ευρωπαϊκών.

Κι αν κάποιοι κρατάγανε μια ελπίδα ή έστω επιφυλάξεις ότι οι ΝΑΤΟικές υποδομές και δυνάμεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ναυαγοσωστικά προς τον λαό, τι άραγε έχουν να πούνε τώρα;

Τώρα που ο ανταγωνισμός στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα περνά σε μιαν άλλη φάση, με αυτή την πιο εμφανή κι αποκρουστική στους λαούς μορφή, αυτή του πολέμου, τώρα καταρρίπτονται οι μύθοι περί... ασφάλειας κάτω από τη ΝΑΤΟική μπότα. Οτι την προσέγγισε την Ουκρανία το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο όχι μόνο δεν συνέβαλε στην ασφάλεια του λαού της, αλλά ήταν ο κρίσιμος παράγοντας που τελικά την έβαλε στο «μάτι του κυκλώνα» ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία - Κίνα.

Κι αυτή η ιστορία δεν ξεκίνησε στις 24 Φλεβάρη. Η Ουκρανία έγινε «σάκος του μποξ». Η προηγούμενη «ειρηνική» περίοδος 20 και βάλε χρόνων, με κλιμάκωση από το 2014 και μετά, είναι που όπλισε το πιστόλι στον κρόταφο της Ουκρανίας.

Γιατί; Γιατί η χώρα αυτή ήταν κόμβος μεταφοράς του 60% του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλά και άλλων εμπορευμάτων, ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, ορυκτού πλούτου. Κι όλα αυτά είναι μεγάλη μπίζνα.

Γιατί οι μονοπωλιακοί όμιλοι είναι που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους, που οργανώνουν τη «γυροβολιά» του κέρδους, φυσικά με τα κρατικά - διακρατικά όργανά τους, φυσικά με τον ειδικό ρόλο των αστικών κυβερνήσεων στο επίπεδο κάθε χώρας.

Η γυροβολιά του κέρδους μυρίζει πολύ αίμα, σε ορισμένες «καμπές», όταν οξύνονται οι ανταγωνισμοί στο έπακρο. Τότε τη λύση δίνει ο πόλεμος, η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Κι ο πόλεμος αυτός, την εποχή των μονοπωλίων, είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Οι ΝΑΤΟικές υποδομές και δυνάμεις είναι όπλο - οπλισμένο ή μη, ανάλογα με την περίοδο, ειρηνική ή πολεμική, για τον ίδιο σκοπό. Αυτό είναι για την περιοχή μας οι βάσεις στο Στεφανοβίκειο στον Βόλο και στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, που λειτουργούν ήδη από το 2018 και μονιμοποιούνται με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία.

Μάλιστα, για την 110 ΠΜ τον Δεκέμβρη του 2021 υπογράφτηκε σύμβαση από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την αμερικανική εταιρεία «Environmental Chemical Corp.» (ECC) για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, για τη διαμόρφωση νέων υποδομών στέγασης και υποστήριξης αεροσκαφών.

Δείτε στη χώρα μας, η Ρωσίδα υπουργός το είπε ανοιχτά, «στόχος αντιποίνων η Ελλάδα». Και δεν είναι η μόνη. Αυτή είναι και η άλλη όψη του «εύγε» που έδινε ο Πάιατ στον ΝΑΤΟικό μεντεσέ, ΣΥΡΙΖΑ, λίγα χρόνια πίσω, όταν εκκινούσε τον «στρατηγικό διάλογο», που με τόση θέρμη συνεχίζει η ΝΔ.

Η γεωστρατηγική αναβάθμισης της χώρας είναι η αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας ως κόμβου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου ειδικά απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, παίρνοντας υπόψη φυσικά όλο το κουβάρι των αντιθέσεων, όπως αυτό διαμορφώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή.

Γι' αυτό και το λαϊκό αίτημα πρέπει να είναι: Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο, έξω οι βάσεις, έξω το ΝΑΤΟ!

Οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην περιοχή γεννάνε κινδύνους για τον λαό

-- Τι επιδιώκουν με τη μετατροπή της 110 Πτέρυγα Μάχης σε αεροπορική «Σούδα» του κάμπου;

-- Συνολικά έχει να κάνει με τις αυξημένες ανάγκες στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή μας, που απορρέουν από τις γεωπολιτικές επιλογές που αναφέρω παραπάνω.

Πιο συγκεκριμένα, τις ανάγκες της αμερικανικής διοίκησης Ευρώπης - Αφρικής της Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE - AFAFRICA), σε πιθανή επερχόμενη πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και ευρύτερα.

Τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα, «Global Hawk» - Θεριστές, μεγαλύτερα και ισχυρότερα από τους «προγόνους» τους «MQ - 9 reaper», που επίσης δοκιμάστηκαν εδώ, θα αξιοποιηθούν για άμεσες δολοφονικές επιθέσεις, αξιοποιώντας μάλιστα τις νέες υποδομές που ετοιμάζονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας.

Η πρόσφατη πολυεθνική ΝΑΤΟική άσκηση «Castle Forge», όπου 15 αμερικανικά μαχητικά τύπου «F-15» μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας, είναι ενταγμένη σ' αυτό το σχέδιο.

Ο αγωγός καυσίμων που υπάρχει σε πολύ κοντινή απόσταση από την πτέρυγα επίσης ενδιαφέρει, ενώ αναβαθμίζεται τεχνολογικά ως το πρώτο αεροδρόμιο που θα διαθέτει οπτική ίνα, κατάλληλη για τη μεταφορά δεδομένων.

Ο συνδυασμός αυτός ενδιαφέρει πολύ τις ΗΠΑ γιατί μια σειρά υπερσύγχρονων όπλων τους, όπως τα αναβαθμισμένα «F-16 Viper» και τα «F-35», λειτουργούν σε δίκτυο, και ταυτόχρονα τους ενδιαφέρει ως εναλλακτική επιλογή η μεταφορά αεροσκαφών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.

Φυσικά όλα τα παραπάνω όπως και αυτά που θα πούμε παρακάτω, γίνονται με τις ευχές - τη συνευθύνη της «αριστερής» δημοτικής αρχής και της «δεξιάς» περιφερειακής αρχής, που βάζουν πλάτη για να λειτουργήσει η «Σούδα» του κάμπου, όπως εύστοχα έχει γραφτεί.

-- Γιατί οι Αμερικανοί εγκατέστησαν τα ελικόπτερα «Apache» & «Black Hawk» στο Στεφανοβίκειο, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Ν. Ιωνία του Βόλου;

-- Στο Στεφανοβίκειο είναι η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018.

Από τον Μάρτη του 2019, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μόνιμη παρουσία εκεί μαζί με ελληνικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεκπαιδεύονται. Σ' αυτές τις ασκήσεις συμμετέχει συχνά και το Πολεμικό Ναυτικό.

Στις εγκαταστάσεις της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, οι Αμερικανοί έχουν εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ελικοπτέρων, που εκφορτώνονται στο λιμάνι του Βόλου.

Ταυτόχρονα, η βάση προσφέρεται για εκπαίδευση των ελικοπτέρων, καθώς περιβάλλεται από εδάφη ποικίλης γεωμορφίας και ποικίλων θαλάσσιων περιοχών.

Ταυτόχρονα, προσφέρεται για απευθείας σύντομες πτήσεις προς την Αλεξανδρούπολη για περαιτέρω προώθηση προς τα Ανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, αν προκύψει επιχειρησιακή ανάγκη.

Αλλωστε, από το Στεφανοβίκειο έφυγαν για Πολωνία δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών απέναντι στη Ρωσία, αποτυπώνοντας και έτσι το πραγματικό περιεχόμενο των κατάπτυστων συμφωνιών με τις ΗΠΑ.

Επίσης, η εγγύτητα της βάσης με την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα επιτρέπει να εκτελούνται ασκήσεις (και διακλαδικές) με την κάλυψη ελληνικών «F-16», γεγονός που προσδίδει σ' αυτές μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Να θυμίσουμε επίσης ότι και πριν από το 2019 ΝΑΤΟικές δυνάμεις μένουν στον Βόλο και εξορμούν από το Στεφανοβίκειο, παίρνοντας μέρος σε μια σειρά από ασκήσεις στη χώρα, με ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτό που κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» πριν από έναν μήνα περίπου, με τη συμμετοχή τους στην αμερικανική επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE».

Οπως να θυμίσουμε και τη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ την Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με σενάριο τον τραυματισμό Αμερικανού στρατιώτη στο Στεφανοβίκειο, που μεταφέρεται αεροπορικώς στην πόλη και από εκεί μέσω ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Η άσκηση αυτή, και το σενάριό της, επιβεβαιώνει ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην περιοχή μπορούν να γίνουν στόχος επίθεσης, γεννώντας κινδύνους για τον λαό και της περιοχής αυτής.

-- Ποιος ο ρόλος της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Καταστολής ΝΑ Ευρώπης (SEEBRIG) στον Τύρναβο σήμερα;

-- Η Ταξιαρχία αυτή συγκροτήθηκε το 1998 με τη συμμετοχή 6 χωρών των Βαλκανίων (Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Β. Μακεδονίας, Ρουμανίας, Τουρκίας), παρατηρητές τις ΗΠΑ και άλλα κράτη της περιοχής, αποτελώντας την πρώτη πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης που ιδρύθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ.

Παρότι το «στρατηγείο», η έδρα της Ταξιαρχίας, εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μεταφερθεί στη Β. Μακεδονία, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης για όπου ζητηθεί απ' τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό (βλ. Αφγανιστάν ως τώρα). Κάθε χώρα συμμετέχει με προκαθορισμένες δυνάμεις, που εκπαιδεύονται στη βάση ΝΑΤΟικών προτύπων για πληθώρα «αποστολών», από τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» ΝΑΤΟικές αποστολές, μέχρι την καταστολή πλήθους και εξεγέρσεων.

Από το «μακρινό» ακόμη 1999 έρχεται λοιπόν μια ακόμη απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εθνικά όρια και σύνορα, παρά μόνο «ΝΑΤΟικό έδαφος» οργανώνοντας τη συγκέντρωση και εκπαίδευση των δυνάμεών του στην προώθηση στόχων του ενάντια σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Είναι όμως και μια ακόμη απόδειξη της επιθετικότητας της ελληνικής αστικής τάξης, που πρωτοστατεί με κάθε τρόπο στην υλοποίηση αυτών των επιθετικών σχεδιασμών επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Αναγκαίο να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα πυροσβεστών - λιμενικών

-- Στην περιοχή σας λειτουργούν πυροσβεστικοί σταθμοί και κλιμάκια. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό της Πυροσβεστικής;

-- Ως Κόμμα κάνουμε μια σταθερή προσπάθεια με επισκέψεις στους πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια της περιοχής να αναδείξουμε προβλήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες στην περιοχή.

Είναι κοινός τόπος παντού η έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας αλλά και εξοπλισμού, που καθιστά επιτακτική ανάγκη την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ατομικού εξοπλισμού, ώστε να μπορούν με ασφάλεια και επάρκεια να αντεπεξέλθουν στο έργο τους (π.χ. οι αναπνευστικές συσκευές που έχουν στη διάθεσή τους είναι ακατάλληλες, πολλές εκτός λειτουργίας).

Υπάρχει επίσης ανάγκη για άμεσο εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού με νέα αυτοκίνητα και μέσα, καθώς οι πυροσβέστες είναι υποχρεωμένοι να επιχειρούν με πεπαλαιωμένα οχήματα, ακόμα και απαρχαιωμένα τύπου «Στάγερ» της δεκαετίας του '70.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, κάτι που μεταφράζεται και σε λειψή σύνθεση των οχημάτων (2 από 4 που προβλέπεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους). Το πρόβλημα επιδεινώνεται με τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας και κυρίως απ' το γεγονός ότι δεν γίνονται νέες προσλήψεις, καθώς αυτές αποτελούν «κόστος» για τις κυβερνήσεις.

Επίσης, σοβαρό ζήτημα που επισημαίνουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες είναι ότι δεν περνάνε από τακτικές ιατρικές εξετάσεις.

-- Λιμεναρχεία και λιμενικοί σταθμοί λειτουργούν στον Βόλο, στον Αγιόκαμπο, στο Στόμιο, στο Τρίκερι, στον Αγιο Ιωάννη Μουρεσίου, στη Σκιάθο, επίσης σε Αμαλιάπολη, Σκόπελο, Αλόννησο. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος;

-- Ενα βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι, όπως οι ίδιοι οι λιμενικοί αναδεικνύουν μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, εδώ και πολλά χρόνια οι λιμενικές αρχές στην περιοχή λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό. Στα νησιά των Σποράδων δε, οι ελλείψεις φτάνουν στο 60 - 70% της οργανικής τους σύνθεσης.

Θεωρούν αναγκαία την αύξηση της οργανικής σύνθεσης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου (όπως και στο Τρίκερι), την κάλυψη των κενών και την ενίσχυση με προσωπικό των λιμενικών σταθμών στις Σποράδες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ έχει διατεθεί πλωτό ασθενοφόρο για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στη Σκόπελο, για τη διακομιδή ασθενών στον Βόλο, αυτό για μεγάλο διάστημα παρέμενε χωρίς πλήρωμα, λείπουν συγκεκριμένες ειδικότητες που απαιτούνται (όπως αρμενιστές) ενώ όταν ξεκίνησαν οι διακομιδές αυτό έγινε σε βάρος της ήδη υποστελεχωμένης υπηρεσίας. Και μάλιστα, σε ό,τι αφορά ασθενείς Covid, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (κάψουλα ασθενούς, ιατρικές στολές προστασίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ