ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να στηριχτεί η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα

Τα παιδιά στην δομή του Ελαιώνα απειλούνται να χάσουν το σχολικό τους περιβάλλον
Τα παιδιά στην δομή του Ελαιώνα απειλούνται να χάσουν το σχολικό τους περιβάλλον
Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που διαμένουν στην «Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών» στον Ελαιώνα Αττικής κατέθεσαν προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Οπως είναι γνωστό από τον Οκτώβριο του 2021, με απόφαση του δήμου Αθηναίων και με τη στήριξη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επίκειται ο τερματισμός λειτουργίας της "Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στον Ελαιώνα Αττικής". Το κλείσιμο της δομής είχε δρομολογηθεί για το τέλος Μαΐου 2022.

Ωστόσο, εντελώς αιφνίδια από την περασμένη βδομάδα (28.3.2022-1.4.2022) δεκάδες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά, μεταφέρονται με γρήγορες διαδικασίες στην "Ανοικτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών στην περιοχή του Σχιστού Αττικής".

Ανάμεσα σε μια σειρά προβλήματα που έχουν προκύψει από το κλείσιμο της δομής (έλλειψη μέτρων για την ασφαλή μεταφορά όλων των διαμενόντων της δομής σε κατάλληλες δομές, έλλειψη μέτρων για την εξάλειψη του κινδύνου να μείνουν άστεγες δεκάδες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών μαζί με τα παιδιά τους, έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για ένα πλήρες σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο και κοινωνικής ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας κ.ά.), έχει ανακύψει το εξής πρόβλημα: 213 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 50 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας, σε Δημοτικά και Γυμνάσια στον κέντρο της Αθήνας) καλούνται να εγκαταλείψουν το σχολείο τους και το σχολικό περιβάλλον στη μέση της σχολικής χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εγγραφή και φοίτησή τους σε νέο σχολείο. Ηδη 50 περίπου παιδιά έχουν μεταφερθεί στη δομή του Σχιστού, χωρίς να έχει δοθεί καμία ενημέρωση για το ζήτημα αυτό.

Με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη τα παιδιά αυτά (ξεριζωμός, συνθήκες διαβίωσης, γλώσσα, σίτιση μέσα από τα σχολικά γεύματα κ.ά.), είναι αυτονόητες οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις από τη βίαιη διακοπή της φοίτησής τους και την αποκοπή τους από το σχολικό περιβάλλον στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Τα παραπάνω αποτελούν άλλη μια απόδειξη της κυβερνητικής υποκρισίας που ξεχειλίζει αυτές τις μέρες, για τη δήθεν αλληλεγγύη και στήριξη των κατατρεγμένων του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, για την επιλεκτική ευαισθησία στο δίκαιο αίτημα του ασυνόδευτου προσφυγόπουλου Σαϊντού Καμαρά κ.ά.

Ερωτάται ο υπουργός:

Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να ανακληθεί η απόφαση για τη μεταφορά των μαθητών και των οικογενειών τους στην "Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών στην περιοχή του Σχιστού Αττικής", στη μέση της σχολικής χρονιάς και να εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε κατάλληλες συνθήκες (σπίτια, ξενοδοχεία) κοντά στους χώρους εκπαίδευσης των μαθητών ώστε να συνεχιστεί η φοίτηση όλων των παιδιών στα ίδια σχολεία όπως μέχρι σήμερα, καθώς και η απρόσκοπτη φοίτησή τους σε σχολείο, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας;».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Στο πλευρό 70 μεταναστών και προσφύγων

Στο πλευρό των 70 μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στην Πύλο βρέθηκαν την Κυριακή τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού Μεσσηνίας. Οι άνθρωποι αυτοί, τους οποίους περισυνέλεξε το Λιμενικό ανοιχτά της νήσου Πρώτης, βρίσκονται για τρίτη μέρα στη μαρίνα της Πύλου και, όπως καταγγέλλουν τα Συνδικάτα, οι συνθήκες είναι άθλιες και είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα.

«Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος έχουν "προσφέρει" ένα ολόκληρο λεωφορείο (!) για τη στέγασή τους, χωρίς πρόνοια ούτε για τα βασικά (νερό, φαγητό, τουαλέτες κ.λπ.)», τονίζουν τα Συνδικάτα και προσθέτουν πως «οι συγκεκριμένοι μετανάστες είναι από χώρες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν πληγεί από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Είτε Ιράν, είτε Ιράκ, είτε Συρία, οι λαοί αυτών των χωρών έχουν νιώσει στο πετσί τους ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ρωσίας.

Σε παρέμβασή μας στον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος για τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών, η απάντησή του ήταν "ψάχνουμε να δούμε τι να τους κάνουμε". Την ίδια στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας υπάρχουν πλήθος δημοτικών κτιρίων που παραμένουν κλειστά και ρημάζουν, τα οποία θα μπορούσαν προσωρινά να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους, παρέχοντάς τους τουλάχιστον κάποιες βασικές και πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής».

Τα Συνδικάτα απαιτούν: Την άμεση προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τη μαρίνα της Πύλου σε κάποιο δημοτικό κτίριο που να πληροί τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Αμεσα να δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή τους σε σύγχρονες δομές φιλοξενίας.

Να δημιουργηθεί σε επίπεδο νομού κατάλληλος χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποφεύγονται τριτοκοσμικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που βιώνουν οι 70 μετανάστες στο λιμάνι της Πύλου. Ο λαός της περιοχής να δείξει την αλληλεγγύη του σε αυτά τα θύματα της εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Καλαμάτα, στις 10 το πρωί στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Προφυλακιστέα η κατηγορούμενη παιδοκτόνος

Μετά από ώρες κατάθεσης σε ανακριτή και εισαγγελέα και με τη σύμφωνη γνώμη τους, προφυλακιστέα κρίθηκε χτες η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης του θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών από την Πάτρα σε διάστημα μικρότερο από 3 χρόνια. Είχε φτάσει νωρίτερα στα δικαστήρια υπό ισχυρή αστυνομική συνοδεία, δεχόμενη σφοδρές λεκτικές επιθέσεις από κόσμο που βρισκόταν εκεί, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να την λιντσάρουν. Η κατηγορούμενη, που συνοδεύονταν από τους δύο δικηγόρους της, Κώστα Ζάρδα και Οθωνα Παπαδόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε την κατηγορία της δολοφονίας της κόρης της από πρόθεση και απέδωσε τον θάνατό της σε ενδεχόμενο ιατρικό λάθος. Σχετικά με την ανυπαρξία κεταμίνης στο Νοσοκομείο Παίδων, η 33χρονη κατηγορούμενη φέρεται να το αντικρούει, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αυτή η ουσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς χορηγείται στην Κτηνιατρική και στην Παιδοχειρουργική. Πάντως σε δήλωσή του ο διοικητής του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Μανώλης Παπασάββας, ξεκαθάρισε ότι δεν χορηγήθηκε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα, ούτε αυτούσια ούτε ως μέρος φαρμακευτικού σκευάσματος.

Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν να δοθεί εντολή για την εκταφή της 9χρονης Τζωρτζίνας προκειμένου να εξεταστεί τι υπάρχει στο tablet που τοποθέτησε στο φέρετρο η μητέρα της. Παράλληλα, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τους θανάτους των δύο μικρών παιδιών, της Μαλένας τον Ιούλη του 2019 και της Ιριδας τον Μάρτη του 2021, ανέλαβε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Επίσης έγινε γνωστό ότι την Κυριακή διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της 69χρονης σπιτονοικοκυράς της 33χρονης, της οικογένειας Πισπιρίγκου και Δασκαλάκη στην Πάτρα. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια των τριών κοριτσιών ζούσε στο ισόγειο και η 69χρονη στον δεύτερο όροφο. Το Σάββατο, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πελοπόννησος» δήλωσε ότι ο πατέρας της οικογένειας, Μάνος Δασκαλάκης, είχε πουλήσει ως πληρεξούσιος ένα διαμέρισμα της 69χρονης σπιτονοικοκυράς τους, αξίας 250.000 ευρώ. Η γυναίκα πέθανε Σαββατοκύριακο, όπως και τα τρία παιδιά της οικογένειας, και εξετάζεται η αιτία θανάτου. Το ζευγάρι είναι σε διάσταση εδώ και καιρό, ενώ η Πισπιρίγκου στις πολλές δηλώσεις που κάνει σε ΜΜΕ φέρεται να λέει ότι «εάν πέσει θα πάρει και τον άνδρα της μαζί της». Χτες υπέβαλε και αίτηση διαζυγίου, ενώ ο Δασκαλάκης ζητά απαντήσεις για τους θανάτους των τριών κοριτσιών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Οχι άλλοι φόροι στις πλάτες του λαού

Τα νέα βάρη που φέρνει στην πλάτη του λαού η διοίκηση του δήμου με τη σύναψη δανείων ύψους 8,3 εκατ. ευρώ καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πυλαίας - Χορτιάτη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28/3/2022, η διοίκηση του δήμου ψήφισε συνάψεις δανείων συνολικού ύψους 8,3 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού οδοφωτισμού, προμήθεια οχημάτων - μηχανημάτων για την υπηρεσία Καθαριότητας - Περιβάλλοντος και βελτίωση, αναβάθμιση και επέκταση του οδικού δικτύου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά προφανώς θα αποπληρωθούν από τους φόρους και τα τέλη που πληρώνουν όλοι όσοι ζουν στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.

Θυμίζει ότι «η ίδια δημοτική διοίκηση, που σήμερα συνάπτει δάνεια για δημοτικά έργα, είχε επιχειρήσει το 2019 να επιβάλλει στον λαό "ειδικό τέλος" 0,45 ευρώ/τ.μ. για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, κάτι που τελικά αναγκάστηκε να πάρει πίσω. Παρόμοια πρακτική έχει εφαρμόσει και με την επιβολή ειδικού τέλους για τη συντήρηση σχολείων.

Αντί να διεκδικήσει αποφασιστικά την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, η διοίκηση του δημάρχου κ. Καϊτεζίδη προτιμά να απευθύνεται στις τσέπες των δημοτών, προωθώντας σταθερά τη λογική της ανταποδοτικότητας.

Είναι χαρακτηριστική η στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία καταψήφισαν τη σύναψη δανείου για τις ασφαλτοστρώσεις και από την άλλη η κ. Γκουραμάνη (η επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" του ΣΥΡΙΖΑ) υπερψήφισε τους όρους του δανειστικού συμβολαίου για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης!».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «οι δρόμοι, τα σχολεία, οι ελεύθεροι χώροι και τα πάρκα, γενικότερα όλες οι υποδομές είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνονται. Το κόστος δεν μπορεί όμως να πέφτει συνέχεια στις πλάτες του λαού που ζει στην περιοχή. Αλλωστε, πληρώνουμε ήδη μέσα από την άμεση και έμμεση φορολογία και το κράτος οφείλει να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες.

Ο δήμος οφείλει να διεκδικεί από τον κρατικό προϋπολογισμό την κάλυψη όλων των αναγκών και όχι να πρωτοπορεί στην αφαίμαξη του λαού με πρόσθετους φόρους και ειδικά τέλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ