ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διάλυση της Βουλής από τον πρωθυπουργό και καταγγελίες για παρέμβαση των ΗΠΑ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Πακιστάν, αποτυπώνοντας σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, σε άμεση συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις και την όξυνση των ανταγωνισμών.

Η προγραμματισμένη για την Κυριακή συζήτηση της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Ιμράν Καν δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας Αρίφ Αλβί δέχτηκε αίτημα του Καν για διάλυση της Βουλής και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κ. Σούρι προσπάθησε να τη μπλοκάρει, χαρακτηρίζοντάς την «αντισυνταγματική».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη ο Καν είχε καταγγείλει δημόσια «διεθνή συνωμοσία για την απομάκρυνση μιας κυβέρνησης που είχε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική». Το Σάββατο ο Καν επανήλθε λέγοντας ότι «η κίνηση για την απομάκρυνσή μου είναι μία κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις από τις ΗΠΑ». Ακολούθησαν ακόμα και διαδηλώσεις δυνάμεων του κυβερνητικού κόμματος (PTI) έξω από διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ (π.χ. Πεσαβάρ), με συνθήματα όπως «Κάτω οι ΗΠΑ».

Την περασμένη βδομάδα είχε προηγηθεί η αποχώρηση δυνάμεων από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως το κόμμα MQM, που μαζί με τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, PML-N και PPP, υπέγραψαν από κοινού την πρόταση μομφής, με σενάρια ακόμα και για μείωση των βουλευτών που στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση Καν στους 164 (από 179 που είχε μετά τις εκλογές του 2018).

Η ανακοίνωση διάλυσης της Βουλής προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από επιτελεία που παίρνουν θέση απέναντι στην κυβέρνηση. Ενδεικτικά ήταν τα δημοσιεύματα εφημερίδων όπως της «Dawn» που μιλούσαν για το «τέλος της δημοκρατίας» και εικόνιζαν τον Καν με βασιλική κορόνα. Εντονα επικρίθηκε και η χτεσινή ανάρτηση του υπουργού Πληροφοριών Φ. Χαμπίμπ για διεξαγωγή εκλογών στο επόμενο 90ήμερο, ενώ τυπικά εκκρεμούσαν η απόφαση του Προέδρου Αλβί και η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου προσέφυγε η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα στη συνταγματική Ιστορία του Πακιστάν». Είχε προηγηθεί επίσης συγκέντρωση άνω των 100 υπογραφών κατά του προέδρου της Βουλής Α. Καϊσέρ (όπως και ο αντιπρόεδρος Κασίμ Σούρι, προέρχεται από το κυβερνών PTI), τον οποίο κατηγόρησαν για «παραβίαση αμεροληψίας» επειδή συμμετείχε σε κομματικές συνεδριάσεις κ.λπ.

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καν.

Στο Πεκίνο, μετά την αποχώρηση του MQM από την κυβέρνηση ο Γ. Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι «η Κίνα δεσμεύεται στην αρχή της "μη ανάμειξης"», προσθέτοντας πάντως ότι «ως στρατηγικός εταίρος παντός καιρού, ο φιλικός γείτονας του Πακιστάν, Κίνα, εύχεται ειλικρινά όλες οι πλευρές στο Πακιστάν να μείνουν ενωμένες και να διατηρήσουν τα σημαντικά συμφέροντα της ανάπτυξης και σταθερότητας».

Τα τελευταία χρόνια, με φόντο και την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, «φούντωσε» η ενδοαστική συζήτηση στο Πακιστάν για τις διεθνείς συμμαχίες της αστικής τάξης. Η κυβέρνηση Καν πρόταξε την ενίσχυση της συνεργασίας και με την Κίνα, μεταξύ άλλων και μέσα από την ένταξη στη γιγάντια «Beld and Road Initiative» (BRI, κινεζικοί «δρόμοι του μεταξιού»).

Ρόλο στην ένταση των εξελίξεων εντός του Πακιστάν φαίνεται επίσης ότι παίζουν οι σχέσεις με τη Ρωσία, με την κυβέρνηση Καν ανάμεσα σε άλλα να μη συμπαρατάσσεται στο ευρωατλαντικό μπλοκ απέναντι στη Μόσχα και να μη στηρίζει στον ΟΗΕ το δυτικό ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ενδεικτικές των σφοδρών ενδοαστικών παζαριών και αντιθέσεων είναι και οι δηλώσεις που έκανε στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Κ. Μπάτζουα (ο ρόλος του στρατού στη χώρα ήταν ανέκαθεν καθοριστικός), αναφέροντας ότι το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει να διευρύνει τις σχέσεις του με την Κίνα αλλά και με τις ΗΠΑ, «χωρίς η μία συνεργασία να έχει συνέπειες στην άλλη». Αναφερόμενος πάντως στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι «παρά τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, η επίθεσή της ενάντια σε μια μικρότερη χώρα δεν μπορεί να παραβλεφθεί».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σρι Λάνκα

Σφοδρές είναι οι εξελίξεις και στη Σρι Λάνκα, όπου συνεχίζονται πολύωρες διακοπές ρεύματος, μετά τη δραματική μείωση των αποθεμάτων Ενέργειας.

Το Σάββατο η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιλώντας για ανάγκη «προστασίας της δημόσιας τάξης» και παραχωρώντας στον στρατό αυξημένα περιθώρια σύλληψης και κράτησης υπόπτων, με φόντο καθημερινές διαδηλώσεις με αίτημα την αλλαγή της κυβέρνησης. Χτες ο Πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, «για την αναζήτηση λύσεων στην εθνική κρίση».

Σημειωτέον, την Παρασκευή ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι τόνισε ότι «σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε σθεναρά την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», εκφράζοντας φόβο ότι «οι ΗΠΑ, με πρόσχημα την αποκαλούμενη "στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό", θα αναζητήσουν την δημιουργία αντίπαλων μπλοκ στην Ασία και θα προκαλέσουν αναταραχές στην περιοχή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν δεν θα επιστρέψει στη Βιέννη παρά μόνο για την οριστικοποίηση της αναβίωσης της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, επιρρίπτοντας στις ΗΠΑ την ευθύνη για την αναστολή των συνομιλιών. Διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απαντήσει ακόμα σε εκκρεμή ζητήματα, εκτιμώντας ωστόσο ότι «μια συμφωνία είναι πολύ κοντά».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με αραβική χώρα υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή το Ισραήλ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο φόντο των «συμφωνιών του Αβραάμ».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το 9,2% των μετοχών της εταιρείας «Twitter» (αξίας περίπου 2,89 δισ. δολαρίων) απέκτησε χτες ο Ιλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της «Tesla», της «SpaceX» και άλλων εταιρειών. Η είδηση προκάλεσε νέα αύξηση της αξίας των μετοχών του Twitter, κατά 25%.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ασαφή παρέμειναν τα ακριβή κίνητρα ενόπλων που άνοιξαν τυφλά πυρ στους δρόμους του Σακραμέντο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ τα ξημερώματα της Κυριακής, προκαλώντας τον θάνατο 6 νεαρών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 12. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι προηγουμένως ξέσπασε «μεγάλος καβγάς» στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται πολλά εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.

ΣΕΡΒΙΑ
Ανετη επανεκλογή Βούτσιτς

Στην επανεκλογή του Αλ. Βούτσιτς ως Προέδρου της Σερβίας οδήγησαν οι προεδρικές εκλογές που έγιναν στη χώρα την Κυριακή. Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψήφων ο Βούτσιτς εξασφάλισε δεύτερη θητεία από τον α' γύρο, με 59,5%. Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Ενωμένοι για τη νίκη», στρατηγός ε.α. Ζντράβκο Πόνος, έλαβε το 17,5%.

Την ίδια μέρα έγιναν και βουλευτικές εκλογές, όπου επίσης ήρθε πρώτο το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς, με 43,4% (φαινόταν να εξασφαλίζει 121 έδρες στην 250μελή Βουλή). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS), που συνεργάζεται με τον Βούτσιτς, φερόταν να συγκεντρώνει 11,6% και 32 έδρες.

Στη σερβική Βουλή εισέρχονται μεταξύ άλλων και τα κόμματα «Nada», «Dveri» και «Zavetnici», που προβάλλουν ακόμα πιο έντονα την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Οσον αφορά τέλος τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, στο Βελιγράδι το κόμμα του Βούτσιτς φερόταν πρώτο με 38,1%.

Συγχαρητήρια έσπευσε να στείλει στον Βούτσιτς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, αναφέροντας ότι «οι πράξεις μας ως αρχηγών κρατών θα συνεχίσουν να ευνοούν την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις χώρες μας» και ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως στήριξη μιας «ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».

Ο ίδιος ο Βούτσιτς στη νικητήρια ομιλία του είπε ότι «η επιρροή της ουκρανικής κρίσης στα εκλογικά αποτελέσματα ήταν τεράστια». Εμφανίστηκε δε να υπερασπίζεται μια «εξισορροπητική» στάση στους διεθνούς ανταγωνισμούς, αναφέροντας ότι «θα διατηρήσουμε μια πολιτική που είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, και αυτή είναι η στρατιωτική ουδετερότητα». Και πρόσθεσε ότι «η Σερβία θα προσπαθήσει να διατηρήσει φιλικές και εταιρικές σχέσεις σε πολλούς τομείς με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην εξουσία για τέταρτη θητεία ο Ορμπαν

Πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ουγγαρία το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Fidesz και έτσι ο πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, παραμένει στην εξουσία για τέταρτη θητεία.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το κόμμα του Ορμπαν προηγούνταν με 53,1% των ψήφων έναντι 35% για τη «Συμμαχία Πολιτών» της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Πέτερ Μάρκι - Ζέι, όπου συσπειρώθηκαν έξι κόμματα, προκειμένου όπως έλεγαν να καταπολεμήσουν «τον αυταρχισμό» και «τη διαφθορά» των 12 προηγούμενων ετών.

Το ποσοστό του Fidesz του επιτρέπει να διατηρήσει την πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο.

Επίσης το νέο ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank ξεπέρασε το όριο του 5% και κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο.

«Σημειώσαμε μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι και σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Ορμπαν, καθώς η κυβέρνησή του βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ σε διάφορα μέτωπα, με γεωπολιτικές προεκτάσεις. «Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας», πρόσθεσε, ενώ μεταξύ των «αντιπάλων» του στις εκλογές συμπεριέλαβε τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε στην προεκλογική ατζέντα, με την ουγγρική κυβέρνηση - που διατηρεί πολύμορφες σχέσεις με τη Μόσχα - να στηρίζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά να αντιτάσσεται σε κυρώσεις, ενεργειακό εμπάργκο και αποστολή όπλων. Παράλληλα, το Fidesz κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συνεχάρη τον Β. Ορμπαν για τη νίκη του, επισημαίνοντας ότι «παρά την περίπλοκη διεθνή κατάσταση, η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εταιρικών σχέσεων απαντά πλήρως στα συμφέροντα των λαών της Ρωσίας και της Ουγγαρίας».

ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση της καταστολής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις συνεχείς προκλητικές εφόδους ισραηλινών δυνάμεων σε καταυλισμούς και σπίτια Παλαιστινίων, αλλά και λόγω των επιθέσεων Εβραίων εποίκων.

Από την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά και δεκάδες τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν (αρκετοί εκ των οποίων το βράδυ της Κυριακής κοντά στο τέμενος Αλ Ακσά).

Χτες οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τουλάχιστον 50 βεδουίνους παλαιστινιακής καταγωγής με ισραηλινή υπηκοότητα ως ύποπτους για σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος», μετά την επίθεση νεαρού Ισραηλινού Αραβα με μαχαίρι στην πόλη Μπερ Σεβά στις 22/3, με τέσσερις νεκρούς, αλλά και με φόντο τις αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων δυο βδομάδων από Ισραηλινούς Αραβες και Παλαιστίνιους.

Επίσης χτες ένας Παλαιστίνιος, μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σε παλιό παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στον νότιο Λίβανο, έχασε τη ζωή του υπό ασαφείς συνθήκες.

Παράλληλα συνεχίζονται και οι προκλητικές εμφανίσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στο τέμενος Αλ Ακσά, ενώ έχει ξεκινήσει το Ραμαζάνι από το περασμένο Σάββατο. Μετά τον ακροδεξιό βουλευτή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που επισκέφθηκε τον περίβολο του τεμένους την Παρασκευή με ισχυρή αστυνομική παρουσία, προκαλώντας τις αντιδράσεις μουσουλμάνων προσκυνητών, προχτές και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γ. Λαπίντ επισκέφτηκε την πύλη της Δαμασκού στο τέμενος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση εκπροσώπου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς και της «Φατάχ», που την καταδίκασαν ως «ανεύθυνη ενέργεια».

Την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' είχαν συζητήσει τηλεφωνικά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, με τον δεύτερο να συνιστά μείωση των εντάσεων και να τονίζει την ανάγκη «επίτευξης ηρεμίας». Ζήτησε επίσης την άρση όλων των εμποδίων και των προκλήσεων από τις ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος προσκυνητών στο Αλ Ακσά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ