ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΠΑΕ
Με οργάνωση και συλλογικό αγώνα απαντούν οι φοιτητές

Μαζική κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει σε φοιτητές και διδάσκοντες του ΔΙΠΑΕ οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας και της διορισμένης από την κυβέρνηση Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος για μετακίνηση και κατάργηση Τμημάτων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο αίτημα του υπουργείου να σταλούν μέχρι τις 31/3 οι προτάσεις των πρυτάνεων σχετικά με την «αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη», η ΔΕ του ΔΙΠΑΕ έστειλε τα πρακτικά της συνεδρίασης της Τετάρτης 30 Μάρτη, στην οποία υπάρχει εισήγηση για:

- Την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα.

- Τη μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης από τη Σίνδο στις Σέρρες.

- Την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο.

- Τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Σίνδο, με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, με λειτουργία και έδρα του συγχωνευθέντος Τμήματος τις Σέρρες.

- Τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες.

- Τη μεταφορά του Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, στην εισήγηση σημειώνεται πως «χωρίς τη σημαντική αρωγή της πολιτείας» η «εκλογίκευση» του ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει ως «αναγκαία συνέπεια» την κατάργηση των Τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση, οι παραπάνω προτάσεις δεν προέρχονται από τα Τμήματα του Ιδρύματος αλλά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας!

Την απόφαση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και ο Ενιαίος Σύλλογος Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΔΙΠΑΕ, τονίζοντας ότι λήφθηκε παρά τις διαφορετικές προτάσεις των Τμημάτων, που διατυπώθηκαν από τις συνελεύσεις των μελών ΔΕΠ τους.

«Κάτω τα χέρια από τις σχολές μας, εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας»

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκατοντάδες φοιτητές του ΔΙΠΑΕ αντιδρώντας στους σχεδιασμούς για την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και τη μεταφορά των Τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής - Διοίκησης και Μηχανικών Πληροφορικής στις Σέρρες.

Σήμερα συνεχίζουν με συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων, ενώ αύριο Πέμπτη πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση όπου θα αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις σχολές μας, εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας», οι φοιτητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα βάλουν εμπόδια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά και γονείς. Τον αγώνα των συμφοιτητών τους στο ΔΙΠΑΕ στηρίζουν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιστορίας - Αρχαιολογίας, ΜΜΕ, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Στην κινητοποίηση διαβάστηκε και ψήφισμα συμπαράστασης από το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Αντιπροσωπεία της προσωρινής διοίκησης του Φοιτητικού Συλλόγου επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα σε εκπρόσωπο του υπουργείου, και ανέδειξε την απόφαση των φοιτητών να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Ο Λέανδρος Βαρσαμίδης, από την προσωρινή διοίκηση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση, που προσπαθεί να πετάξει χιλιάδες φοιτητές έξω από τη Σχολή τους και να μεταφέρει το Τμήμα στις Σέρρες.

Ο Χριστόδουλος Μπριασούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορίας - Αρχαιολογίας, δήλωσε ότι ο αγώνας των συμφοιτητών τους είναι δίκαιος. «Είμαστε κι εμείς φοιτητές που καθημερινά τραβάμε τα πάνδεινα, που το χαρτζιλίκι μας τελειώνει στο πρώτο 15ήμερο και καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα επίπεδο σπουδών το οποίο διαρκώς δυσχεραίνει. Ξεκαθαρίζουμε ότι όσο αυτοί μας καλούν να βάλουμε πλάτη στην υποβάθμιση των σπουδών μας, εμείς θα δυναμώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής στην Καβάλα, στη διοίκηση του Τμήματος.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Να βάλουμε επιθετικά μπροστά τις ανάγκες μας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών

«Απαράδεκτη» είναι η εισήγηση συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων και ειδικά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η ΤΕ Πανεπιστημίων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι «παίζει με τις ζωές και το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και δεκάδων εργαζομένων, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, χωρίς καμία εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας των σπουδών τους».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι παραπάνω αλλαγές έρχονται να προστεθούν σε ένα πολύπαθο Ιδρυμα, από το οποίο έχουν περάσει κυριολεκτικά σαν οδοστρωτήρας αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τις αναδιατάξεις του χάρτη του Ιδρύματος που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. "Ανωτατοποίηση" ΤΕΙ, "σχέδια Αθηνά", "πανεπιστημιοποιήσεις" και σήμερα νόμος Κεραμέως αλλάζουν διαδοχικά την εικόνα του ΔΙΠΑΕ, με το μάρμαρο να το πληρώνουν συνεχώς φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενοι.

Πλέον έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα από τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους του ΔΙΠΑΕ για να βγουν συμπεράσματα.

Οι σχεδιασμοί όλων των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων καμία σχέση δεν είχαν με τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων. Μοναδικό κριτήριο ήταν και είναι οι ανάγκες της αγοράς, η δημιουργία στενότερων δεσμών των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, για δημιουργία ιδρυμάτων "ανταγωνιστικών". Αλλωστε, η ίδια η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που βασίζεται σε επιστολή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι αποκαλυπτική. Οι "ανάγκες της οικονομίας", μεταξύ άλλων δηλαδή η παροχή υπηρεσιών προς τρίτους και η πρόσβαση στην αγορά, τοποθετούνται ως βασικό κριτήριο για τις παρούσες καταργήσεις και συγχωνεύσεις των τμημάτων. Αποδεικνύεται, τέλος, ότι οι "ανάγκες της αγοράς" και τα πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα δεν πάνε μαζί! Η "αγορά" οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων, δεξιοτήτων και κουρελιασμένων πτυχίων. Η "αυτοχρηματοδότηση" και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οδήγησαν σε πλήρη οικονομική ασφυξία τα τμήματα και τις ανάγκες τους, σε αποψίλωση του προσωπικού και των υποδομών.

Συγκεκριμένοι οι ένοχοι για το συνεχές έγκλημα στα πρώην ΤΕΙ

Υπάρχουν συγκεκριμένοι ένοχοι για το συνεχές έγκλημα στα πρώην ΤΕΙ και δεν μπορεί να κρύβονται. Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που προωθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που αντιλαμβάνονται ως αναβάθμιση την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση και "υμνούν" την αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οσο και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τα κεντρικά σημεία των νόμων Διαμαντοπούλου το 2011 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και Γαβρόγλου το 2018 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά "ζουν και βασιλεύουν". Αυτά ακριβώς τα σημεία έρχεται σήμερα να συμπληρώσει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μπαίνουμε στις λογικές του "μικρότερου κακού", που αργά ή γρήγορα θα τεθούν στη συζήτηση από διάφορους "καλοθελητές", δεν αποδεχόμαστε το κριτήριο της "βιωσιμότητας" που εκφράζει την αποδοχή της παρούσας κατάστασης. Αλλωστε, στο όνομα της "βιωσιμότητας" κλείνουν και συγχωνεύονται τμήματα. Η πρόσφατα θεσμοθετημένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) αξιοποιείται και αυτή ως μοχλός για το κλείσιμο τμημάτων. Γι' αυτό πρέπει να βάλουμε επιθετικά μπροστά τις ανάγκες μας, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και του πανεπιστημίου, με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, με κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν πρόταση για ουσιαστική διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των "ανωτατοποιήσεων"!

Είναι μαζί με τον αγώνα που δίνεται για να μην προχωρήσουν τα σχέδια διοίκησης - κυβέρνησης, να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα στηρίζει τους νέους στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και θα δίνει εφόδια στους νέους επιστήμονες να ασκήσουν το επάγγελμά τους συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλα σχεδιαστούν από τη σκοπιά της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το αν κάθε τμήμα, ίδρυμα είναι ανταγωνιστικό με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Η σχέση μεταξύ των ιδρυμάτων θα έπρεπε να χτίζεται στη βάση της συνεργασίας, της αμοιβαίας βοήθειας, προκειμένου να προχωράει η επιστήμη προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, να βελτιώνεται το επίπεδο σπουδών και όχι να κυριαρχεί φαγωμάρα για το ποιος θα πρωτοπάρει μερίδιο από την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση, σε βάρος του άλλου.

Καλούμε τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους του ΔΙΠΑΕ να μη συναινέσουν σε αλλαγές που θα βάλουν νέα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές τους. Οι φοιτητές δεν είναι πειραματόζωα ούτε πελάτες στα Ιδρύματα και στα τοπικά μαγαζιά. Είναι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να αποκτήσουν εφόδια και άμεση και πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα.

Να οργανώσουν και να συντονίσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους.

Τώρα είναι ώρα αγώνα! Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για:

  • Κανένα κλείσιμο, καμιά συγχώνευση τμήματος! Να μην καταργηθεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος! Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους απαραίτητους όρους!
  • Αμεση αύξηση της χρηματοδότησης για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και βελτίωση των υποδομών.
  • Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με πλήρη αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και πρακτικής άσκησης ενταγμένης σε αυτό».
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πολιτικής της ως «ουδέτερες αιτίες»

Ανακοινώσεις καταδίκης των προτάσεων της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ εξέδωσαν και οι Τομεακές Επιτροπές Καβάλας και Δράμας του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Καβάλας, για την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής στο οποίο φοιτούν 1.699 ενεργοί φοιτητές, μεταξύ άλλων σχολιάζει το πρόσχημα της διοίκησης περί μικρού αριθμού εισακτέων στο τμήμα, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση, βάζοντας επιπλέον φραγμούς στην είσοδο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας με την εφαρμογή της ΕΒΕ, μείωσε δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και σήμερα επιβάλλει στα Ιδρύματα να κλείσουν ή να συγχωνεύσουν Τμήματα με κριτήριο τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ανατροπές που επιφέρει στη ζωή και τις σπουδές των φοιτητών. Γυρνάει την πραγματικότητα ανάποδα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής της σαν "ουδέτερες αιτίες" των προβλημάτων!».

Για την προοπτική κατάργησης δυο τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στην πόλη, η ΤΕ Δράμας μεταξύ άλλων τονίζει πως η χρόνια υποχρηματοδότηση των δύο τμημάτων αποτυπώνεται στην κατάσταση των κτιρίων, στην παντελή έλλειψη συντήρησης των χώρων, στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό των εργαστηρίων, στις ελλείψεις ΔΕΠ καθώς και διοικητικού και λοιπού προσωπικού και είναι η ίδια αιτία για την ανύπαρκτη μέριμνα φοιτητικής Εστίας στην πόλη της Δράμας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ