Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΠΑΕ
Με οργάνωση και συλλογικό αγώνα απαντούν οι φοιτητές

Μαζική κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει σε φοιτητές και διδάσκοντες του ΔΙΠΑΕ οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας και της διορισμένης από την κυβέρνηση Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος για μετακίνηση και κατάργηση Τμημάτων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο αίτημα του υπουργείου να σταλούν μέχρι τις 31/3 οι προτάσεις των πρυτάνεων σχετικά με την «αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη», η ΔΕ του ΔΙΠΑΕ έστειλε τα πρακτικά της συνεδρίασης της Τετάρτης 30 Μάρτη, στην οποία υπάρχει εισήγηση για:

- Την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα.

- Τη μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης από τη Σίνδο στις Σέρρες.

- Την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο.

- Τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Σίνδο, με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, με λειτουργία και έδρα του συγχωνευθέντος Τμήματος τις Σέρρες.

- Τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες.

- Τη μεταφορά του Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, στην εισήγηση σημειώνεται πως «χωρίς τη σημαντική αρωγή της πολιτείας» η «εκλογίκευση» του ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει ως «αναγκαία συνέπεια» την κατάργηση των Τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση, οι παραπάνω προτάσεις δεν προέρχονται από τα Τμήματα του Ιδρύματος αλλά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας!

Την απόφαση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και ο Ενιαίος Σύλλογος Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΔΙΠΑΕ, τονίζοντας ότι λήφθηκε παρά τις διαφορετικές προτάσεις των Τμημάτων, που διατυπώθηκαν από τις συνελεύσεις των μελών ΔΕΠ τους.

«Κάτω τα χέρια από τις σχολές μας, εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας»

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκατοντάδες φοιτητές του ΔΙΠΑΕ αντιδρώντας στους σχεδιασμούς για την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και τη μεταφορά των Τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής - Διοίκησης και Μηχανικών Πληροφορικής στις Σέρρες.

Σήμερα συνεχίζουν με συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων, ενώ αύριο Πέμπτη πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση όπου θα αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις σχολές μας, εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας», οι φοιτητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα βάλουν εμπόδια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά και γονείς. Τον αγώνα των συμφοιτητών τους στο ΔΙΠΑΕ στηρίζουν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιστορίας - Αρχαιολογίας, ΜΜΕ, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Στην κινητοποίηση διαβάστηκε και ψήφισμα συμπαράστασης από το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Αντιπροσωπεία της προσωρινής διοίκησης του Φοιτητικού Συλλόγου επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα σε εκπρόσωπο του υπουργείου, και ανέδειξε την απόφαση των φοιτητών να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Ο Λέανδρος Βαρσαμίδης, από την προσωρινή διοίκηση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση, που προσπαθεί να πετάξει χιλιάδες φοιτητές έξω από τη Σχολή τους και να μεταφέρει το Τμήμα στις Σέρρες.

Ο Χριστόδουλος Μπριασούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορίας - Αρχαιολογίας, δήλωσε ότι ο αγώνας των συμφοιτητών τους είναι δίκαιος. «Είμαστε κι εμείς φοιτητές που καθημερινά τραβάμε τα πάνδεινα, που το χαρτζιλίκι μας τελειώνει στο πρώτο 15ήμερο και καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα επίπεδο σπουδών το οποίο διαρκώς δυσχεραίνει. Ξεκαθαρίζουμε ότι όσο αυτοί μας καλούν να βάλουμε πλάτη στην υποβάθμιση των σπουδών μας, εμείς θα δυναμώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής στην Καβάλα, στη διοίκηση του Τμήματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ