Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καλλιτεχνική διαμαρτυρία για όσα έχουν ανάγκη

Eurokinissi

Μέσα από μία καλλιτεχνική διαμαρτυρία που διοργανώθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας, οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων ξεδίπλωσαν το ταλέντο, την αγάπη για την τέχνη και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους με επίκεντρο τις ανάγκες των σχολείων τους.

Η κινητοποίηση έβαλε στο προσκήνιο ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για λύσεις σε χρόνια και καθημερινά προβλήματα των σχολείων και των μαθητών τους και καταγράφονται σε αναλυτικό υπόμνημα της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται πως τα καλλιτεχνικά σχολεία είναι τα μόνα σχολεία στην Ελλάδα στα οποία τα 2/3 των μαθητών δεν κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε μέρα για το μισό σχολικό έτος. Επίσης, αναδεικνύεται το θέμα των κτιριακών υποδομών, καθώς και της μεταφοράς των μαθητών.

Την ίδια στιγμή ανικανοποίητο παραμένει το αίτημα για απονομή κατατακτήριων εγγράφων στους αποφοίτους, ώστε να αναγνωρίζεται υποχρεωτικά το επίπεδο των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών, ενώ η Υπουργική Απόφαση για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων στα αντικείμενα της Αρμονίας, της Βυζαντινής Μουσικής και των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά από το 1999 που εκδόθηκε, με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να αναγνωρίσουν το επίπεδο σπουδών τους και να αποκτήσουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, υποχρεώνονται να καταφύγουν στην ωδειακή εκπαίδευση, να αναλάβουν το κόστος κατατακτηρίων εξετάσεων και να φοιτήσουν για τουλάχιστον ένα έτος σε αναγνωρισμένο από το κράτος ωδείο.


Eurokinissi

Σε αυτή την ιδιαίτερη διαμαρτυρία έδωσαν το «παρών» μαθητές μουσικών σχολείων με μουσικά όργανα και τραγούδι, καλλιτεχνικών με πολύμορφα δρώμενα, μαζί με τους γονείς και εκπαιδευτικούς τους. Μαζί τους βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών, της ΑΣΓΜΕ, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ