ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νοσούν βαριά από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις

Οι συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας είναι οξυμένες και εμφανείς με γυμνό μάτι σε όλους τους νομούς

Θησαυρίζουν οι ιδιώτες της Υγείας από τις τεράστιες ελλείψεις

FRAGKOU STRATOS

Θησαυρίζουν οι ιδιώτες της Υγείας από τις τεράστιες ελλείψεις
Το παρατεταμένο έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού από μια πολιτική που ζυγίζει τις ανάγκες του με τη λογική «κόστους - οφέλους» συνεχίζεται. Οι αριθμοί της πανδημίας παραμένουν αμείλικτοι, με δεκάδες νεκρούς και αύξηση των εισαγωγών καθημερινά, κόντρα στον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, χιλιάδες ασθενείς, θύματα μιας παράλληλης πανδημίας, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένοι από τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Ενδεικτική είναι η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας, που παραμένουν ξεχαρβαλωμένα από προσωπικό και υποδομές, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, για να βρίσκουν χώρο οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αλωνίζουν και να κερδίζουν σε βάρος της υγείας του λαού.

Είναι, άλλωστε, γνωστό πως η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, αριθμώντας 1.984 κλίνες, ιατροδιαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια, που θησαυρίζουν σε βάρος του λαού, με διάφορες «ταρίφες» στα κοστολόγιά τους.

Εκτεθειμένη η υγεία του λαού από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό

Η διαχρονική περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υπηρεσίες που κλήθηκαν να προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία αυτά τα δύο χρόνια, υποβάθμισαν ακόμα παραπέρα την κατάσταση, προκαλώντας μεγάλες μειώσεις σε προσωπικό, ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα, συγχωνεύσεις κλινικών, μεγάλες λίστες αναμονής σε απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, ενώ έχουν μείνει πίσω θεραπείες χρονίως πασχόντων.

Τα μπαλώματα, η ανακύκλωση προσωπικού, οι προσλήψεις συμβασιούχων αντί για μόνιμους εργαζόμενους είναι πλέον καθεστώς και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες του λαού της περιοχής. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με τις αναστολές εργασίας όσων εργαζομένων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η πλειοψηφία των υγειονομικών αντιμετωπίζει εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις υγειονομικών που παίρνουν φέτος τις άδειες του 2021, ενώ οι υπερωρίες είναι μόνιμο καθεστώς, τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Ενδεικτικά, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αντί για 170 ιατρούς διαθέτει λιγότερους από 100, ενώ η κάλυψη των οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας δεν υπερβαίνει το 60% του προβλεπομένου αριθμού. Οι τραγικές αυτές ελλείψεις αποτυπώνονται στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας μιας σειράς κλινικών. Για παράδειγμα, στη νεφρολογική κλινική υπηρετεί μόνο ένας ιατρός. Το φαρμακείο λειτουργεί με μία επικουρική φαρμακοποιό, ενώ υπήρξε και ημέρα χωρίς φαρμακοποιό.

Εκατοντάδες είναι τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στο Γενικό Νοσοκομείου Βόλου, υπάρχουν περίπου 290 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων μονίμων ιατρών μετά βίας ξεπερνά το 40%, ενώ το ποσοστό αυτό για τη νοσηλευτική υπηρεσία είναι περίπου 57%, την ώρα που παραμένουν πολυάριθμοι οι εργαζόμενοι στην απαξιωτική ομηρία της επικουρικής ή της προσωρινής εργασίας με σύμβαση.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, που λειτουργεί με αποδεκατισμένο τον Παθολογικό Τομέα και κατάργηση της μίας εκ των δύο Παθολογικών Κλινικών από το 2012, η κάλυψη της ιατρικής υπηρεσίας υπολείπεται κατά 30% του προβλεπομένου. Στο ακτινολογικό αντί για 5 γιατρούς υπάρχουν μόνο 2, αφού οι άλλοι 3 οδηγήθηκαν σε παραίτηση λόγω της εντατικοποίησης. Ετσι οι ανάγκες καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών από τα Τρίκαλα, ενώ οι γιατροί της Καρδίτσας στο συγκεκριμένο τμήμα αναγκάζονται να κάνουν μέχρι και 14 εφημερίες τον μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έχει συρρικνωθεί λειτουργικά με συγχωνεύσεις κλινικών και σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και δυσλειτουργίες στα εργαστήρια, όπως στην παρεμβατική καρδιολογία. Κλειστές παραμένουν για πάνω από 4 χρόνια οι κλινικές ΩΡΛ και Ψυχιατρική.

Ανεπαρκής και πεπαλαιωμένη και η υλικοτεχνική υποδομή

Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει ακόμα στην ελλιπή έως και ανύπαρκτη συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν πριν από δύο μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όταν ο αξονικός τομογράφος έμεινε εκτός λειτουργίας για 3 μέρες (εκ των οποίων η μία μέρα εφημερίας).

Αντίστοιχα, οι τρεις κλίβανοι αποστείρωσης (από 5 που χρειάζονται) χειρουργικών εργαλείων - υλικών συμπληρώνουν 26ετία, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 15 χρόνια. Σε συνδυασμό με την παλαιότητα των πλυντηρίων και των υδραυλικών εγκαταστάσεων αφενός δημιουργείται πρόβλημα στην ποιότητα της αποστείρωσης - απολύμανσης, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος λόγω της παλαιότητας των κλιβάνων, αλλά και της ελλιπούς συντήρησης.

Αλλά και μέσα στο 3ο κύμα της πανδημίας την ώρα που ήταν γεμάτες οι ΜΕΘ, παρατηρήθηκε πρόβλημα με την επάρκεια της παροχής οξυγόνου.

Ρημαδιό η ΠΦΥ: 15 παθολόγοι για 700 χιλιάδες κατοίκους

Την εικόνα συμπληρώνει η άθλια κατάσταση στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Πιο συγκεκριμένα, στα 21 ΚΥ και στις 9 ΤΟΜΥ της Θεσσαλίας, δηλαδή για πληθυσμό 700 χιλιάδων κατοίκων, δεν υπηρετούν περισσότεροι από 15 παθολόγοι, 10 παιδίατροι και 5 γυναικολόγοι! Είναι ευτύχημα αν υπηρετεί σε κάποια δομή της ΠΦΥ στη Θεσσαλία έστω ένας καρδιολόγος, πνευμονολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, αιματολόγος, κυτταρολόγος. Επίσης, οι εργαστηριακές ειδικότητες είναι είδος προς εξαφάνιση στα Κέντρα Υγείας, με τους ελάχιστους μικροβιολόγους και ακτινοδιαγνώστες να είναι μόνιμα ή κατά διαστήματα αποσπασμένοι στα νοσοκομεία.

Στην πόλη της Λάρισας, με πληθυσμό 160 χιλιάδων κατοίκων υπηρετούν στη δημόσια ΠΦΥ μόνο 2 παθολόγοι και 2 παιδίατροι. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες τρεις πόλεις της περιφέρειας.

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, με το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να κατοικεί στην ύπαιθρο, υπάρχουν μόνο ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος για τον σχεδόν 70.000 πληθυσμό των κωμοπόλεων και των χωριών σε κάθε νομό, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται διάσπαρτος σε μία τεράστια έκταση.

Στους έξι κατ' εξοχήν ορεινούς δήμους (Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου, Μετεώρων, Πύλης, Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας) που καλύπτονται από 5 Κέντρα Υγείας δεν υπηρετεί κανένας παιδίατρος στα όρια των δήμων αυτών. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα με επικίνδυνους δρόμους για να φτάσουν σε γιατρούς.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα νησιά, με κορυφαία παραδείγματα τη Σκόπελο και την Αλόννησο, που δεν έχουν καν μόνιμο παθολόγο και παιδίατρο στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με απόφαση της 5ης ΥΠΕ το 2019, που υλοποιήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, έκλεισαν όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα περιφερειακά ΚΥ. Εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται μόνο στα ΚΥ των πόλεων.

Τα περισσότερα ΚΥ έχουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα, αλλά σχεδόν πουθενά δεν υπάρχει ιατρός ακτινοδιαγνώστης. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εργάζεται ένας τεχνολόγος - βοηθός ακτινολόγου, καλύπτοντας μόνο το πρωινό ωράριο. Στην εφημερία δεν μπορεί να γίνει ούτε μία απλή ακτινογραφία θώρακος, εν μέσω πανδημίας αναπνευστικού!

Στα ΚΥ το διοικητικό προσωπικό είναι είδος προς εξαφάνιση, με αποτέλεσμα ακόμα και η στοιχειώδης γραμματειακή υποστήριξη να πραγματοποιείται από νοσηλευτές και μαίες, πραγματοποιώντας αλλότρια καθήκοντα.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης, από την τελευταία χρονιά, έχουν δοθεί σε εργολαβική εταιρεία και καλύπτονται από μικρό και ανεπαρκή αριθμό προσωπικού σε σχέση με τις ανάγκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν μέχρι και 3ωρα. Από την άλλη, με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουν οι βάσεις για μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτών στην Υγεία.

Τα δύσκολα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων είναι μπροστά

Παρουσιάζοντας ως φάρμακο... το φαρμάκι, την πολιτική που οδήγησε και στη σημερινή κατάσταση, η κυβέρνηση προχωρά την παραπέρα εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Προχωρά τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» που προβλέπει νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασφαλισμένων, ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασθενών, μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των μονάδων Υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται και το σχετικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.


Γ. Π.


Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Την Παρασκευή 15 Απρίλη, στη Λάρισα, η συγκέντρωση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή τον σημερινό που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση, να διεκδικήσει να ζει και να εργάζεται, να έχει Υγεία και Πρόνοια δημόσιες και δωρεάν, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας.

Αυτήν τη συζήτηση ανοίγει «στα γεμάτα» η ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ, ενόψει και της μεγάλης συγκέντρωσης που οργανώνει την Παρασκευή 15 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Με υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το εργατικό κράτος, με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Αλλωστε, σήμερα, στη χώρα μας υπάρχει πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα.

Η Υγεία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό μέτωπο πάλης όλου του λαού γιατί σχετίζεται συνολικά με τους όρους ζωής του. Η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος πρέπει να ενταθεί. Η ικανοποίηση των αναγκών του λαού για Υγεία μαζί με όλες τις άλλες κοινωνικές ανάγκες περνάει μέσα από την οργανωμένη συλλογική πάλη και διεκδίκηση, την ένταξη στα σωματεία, στους συλλόγους, στις αγωνιστικές συσπειρώσεις. Μέσα από την αναμέτρηση με το βασικό εμπόδιο που δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την πολιτική εξουσία των καπιταλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ