ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Νέες στρατιωτικές συμφωνίες της AUKUS

Ανακοινώθηκε συνεργασία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας για υπερηχητικά όπλα και ηλεκτρονικό πόλεμο

Η συνεργασία της AUKUS για τα υπερηχητικά όπλα ακολουθεί την πρώτη κίνηση, του εξοπλισμού της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια

Copyright 2021 The Associated

Η συνεργασία της AUKUS για τα υπερηχητικά όπλα ακολουθεί την πρώτη κίνηση, του εξοπλισμού της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Με νέες κινήσεις των ΗΠΑ για την παραπέρα ενίσχυση στρατιωτικών και άλλων συμμαχιών τους στον Ινδο-Ειρηνικό, και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας, συνεχίστηκε και τις προηγούμενες μέρες η ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον - Πεκίνου.

Με φόντο κατηγορίες της Δύσης κατά της Κίνας για το ότι αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ενώ συνεχίζονται επικρίσεις για κινήσεις που «απειλούν τη σταθερότητα» στην περιφέρεια (π.χ. η νέα «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψε η Κίνα με τις Νήσους Σολομώντα), στις αρχές της βδομάδας οι ηγέτες της AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία) ανακοίνωσαν τα επόμενα βήματα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Ετσι, μετά την πρώτη κίνηση, του εξοπλισμού της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ανακοίνωσαν «νέα τριμερή συνεργασία για υπερηχητικά και αντι-υπερηχητικά όπλα και για τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου», καθώς επίσης επέκταση στην «ανταλλαγή πληροφοριών» και εμβάθυνση της συνεργασίας για την «αμυντική καινοτομία».

Ενα 24ωρο μετά, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 2,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ (3,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας) για να αναβαθμίσει τους πυραύλους της (με συστήματα τύπου JASSM κ.λπ.), με στόχο να αντιμετωπίσει το «ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή, επικαλούμενη την «επιθετικότητα της Κίνας».

Η δε Κίνα αντέδρασε έντονα στη νέα συνεργασία των μελών της AUKUS, κατηγορώντας τις για «χτυπήματα στο διεθνές σύστημα μη εξάπλωσης» επικίνδυνων οπλικών συστημάτων και για υπονόμευση «της ειρήνης και σταθερότητας σε Ασία - Ειρηνικό».

Κάλεσε μάλιστα τις «χώρες της περιοχής να τεθούν σε υψηλό συναγερμό» και χαρακτήρισε την AUKUS«μια αγγλοσαξονική κλίκα» με «τελικό στόχο» τη δημιουργία αντιγράφου του ΝΑΤΟ σε Ασία - Ειρηνικό,«για να υπηρετηθούν η ηγεμονία και τα εγωιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Συστηματική «αναβάθμιση» των δεσμών ΗΠΑ - Ταϊβάν

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προωθούν συστηματικά την αναβάθμιση των απευθείας σχέσεών τους με την Ταϊβάν, όπως σηματοδότησε χαρακτηριστικά η σχεδιαζόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Η Πελόζι αναμενόταν να βρεθεί στην περιοχή για επίσημες επαφές καταρχάς στην Ιαπωνία, ώστε να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συντονισμού σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, στην ατζέντα θα βρισκόταν και η αντιμετώπιση της Κίνας.

Τα ίδια ρεπορτάζ ανέφεραν ότι μετά το Τόκιο η Πελόζι θα κατευθυνόταν στην Ταϊπέι. Τις πληροφορίες για επίσκεψη στην Ταϊβάν δεν τις επιβεβαίωσαν επίσημα οι αμερικανικές ή οι ταϊβανέζικες αρχές, αλλά έγιναν δηλώσεις περί «ανακοινώσεων εν καιρώ» και «πρωτοκόλλων ασφαλείας», χωρίς να υπάρξει διάψευση. Τελικά το ταξίδι Πελόζι στην περιοχή αναβλήθηκε επειδή διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Ωστόσο, μεσοβδόμαδα είχαν γίνει γνωστά σχέδια για νέες πωλήσεις αμερικανικών εξοπλισμών στην Ταϊβάν, με το Πεντάγωνο να επιχειρηματολογεί για πώληση που «υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια, υποστηρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες» της Ταϊβάν για «αποτροπή περιφερειακών απειλών» και «ενίσχυση της άμυνάς της».

Η Κίνα επέκρινε έντονα τα νέα σχέδια πωλήσεων αμερικανικών όπλων, μιλώντας για «σοβαρή υπονόμευση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας, όπως και των αναπτυξιακών της συμφερόντων», καθώς επίσης για «σοβαρή επιβάρυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών της Ταϊβάν».

Οσον αφορά το ταξίδι Πελόζι, το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Παρασκευή σε οριστική ματαίωση της επίσκεψής της στην Ταϊβάν, αφού την προηγούμενη μέρα είχε απειλήσει με «ισχυρά μέτρα» που θα έπαιρνε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι συνέπειες θα βαρύνουν τις ΗΠΑ».

Πολιτική αναταραχή σε Πακιστάν και Σρι Λάνκα

Στο μεταξύ, πολιτική αναταραχή καταγράφεται σε Πακιστάν και Σρι Λάνκα, λίγες μέρες αφότου το Πεκίνο εξέφραζε τις «ανησυχίες» του ότι «οι ΗΠΑ, με πρόσχημα την αποκαλούμενη "στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό", θα αναζητήσουν τη δημιουργία αντίπαλων μπλοκ στην Ασία και θα προκαλέσουν αναταραχές στην περιοχή».

Ενδεικτική για το πώς οι ενδοαστικές διεργασίες που «τρέχουν» σε μια σειρά χώρες αλληλεπιδρούν με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς είναι η κατάσταση στο Πακιστάν. Εκεί, την περασμένη Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τελικά «αντισυνταγματική» την πρόσφατη διάλυση της Βουλής με αίτημα του πρωθυπουργού Ιμράν Καν, και έδωσε εντολή να διεξαχθεί κανονικά και άμεσα η συζήτηση και ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που είχε υποβάλει κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι ο Καν είχε αντιδράσει στην πρόταση μομφής καταγγέλλοντας «διεθνή συνωμοσία» ενάντια στην κυβέρνησή του, επειδή πρόταξε «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική». Κατονόμασε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ για πιέσεις με στόχο την ανατροπή του, έπειτα από την άρνηση του Ισλαμαμπάντ να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και με φόντο την ενίσχυση της συνεργασίας του με το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Πακιστάν, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα μίλησε για «άλλη μια προσπάθεια αδιάντροπης ανάμειξης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, για τους δικούς τους, ιδιοτελείς στόχους».

Τέλος, συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή και στη Σρι Λάνκα, νησιωτική χώρα στα νοτιοανατολικά της Ινδίας. Εδώ και μέρες συνεχίζονται οι πολύωρες διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης αποθεμάτων Ενέργειας, αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις σε σημαντικά αγαθά, εξαιτίας ελλείψεων σε συνάλλαγμα. Παρά την έκκληση που έκανε ο Πρόεδρος της χώρας, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ώστε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ενταχθούν σε «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», η αντιπολίτευση αρνήθηκε. Απανωτές προσπάθειες της κυβέρνησης να ανασυνταχθεί το οικονομικό της επιτελείο ναυάγησαν, μετά την παραίτηση και του νεοδιορισθέντος υπουργού Οικονομικών Αλι Σάμπρι.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΔΝΤ
Συμφωνία για δάνειο 3 δισ. δολαρίων που θα φορτωθεί ο λαός

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης του Λιβάνου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαάντι Σάμι, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Ερνέστο Ραμίρες Ρίγκο, για τη χορήγηση τετραετούς δανείου ύψους 3 δισ. δολαρίων υπό προϋποθέσεις.

Η έναρξη εκταμίευσης του δανείου θα γίνει όταν εκπληρωθούν οκτώ βασικοί όροι, τους οποίους δέχτηκε η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι.

Μεταξύ άλλων η λιβανέζικη κυβέρνηση υποχρεούται να προωθήσει οκτώ βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τραπεζικό - χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αλλαγή του νόμου εμπιστευτικότητας καταθέσεων, ολοκλήρωση λογιστικού ελέγχου στο ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα Λιβάνου και αξιολόγηση των 14 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Η συμφωνία και οι όροι της, που εμφανίζονται ως μέσο «εξυγίανσης» και «αντιμετώπισης της διαφθοράς», θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και φυσικά θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που από το 2019 βιώνουν μια βαθιά καπιταλιστική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε στη διετία της πανδημίας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε περίπου έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μάη.

ΒΕΛΓΙΟ
Κλείνει εργοστάσιο προϊόντων «Κinder» λόγω σαλμονέλας

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα πάνω από 134 κρούσματα σαλμονέλωσης σε παιδιά, σε επτά χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Παρασκευή η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή να σταματήσει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας, της «Ferrero» (παράγει τα προϊόντα «Kinder»).

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Γενάρη 2022. Υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύονται, κάποια με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων αιματηρή διάρροια.

Στη χώρα μας ο ΕΦΕΤ επίσης προχώρησε σε ανάκληση παρτίδων προϊόντων «Κinder». Τα κρούσματα δηλαδή εκδηλώνονται ήδη εδώ και πάνω από δυο μήνες, αλλά τα όποια «μέτρα» παίρνονται τώρα, μια καθυστέρηση με «προφανείς» λόγους που έχουν να κάνουν με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΙΣΡΑΗΛ
Βρίσκει αφορμές για ένταση της «αντιτρομοκρατικής δράσης»

Αφορμή για περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης του ισραηλινού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος των Αράβων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης δίνει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, η αξιοποίηση της νέας αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης ένας 28χρονος Παλαιστίνιος, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νεαρών Ισραηλινών και τον τραυματισμό άλλων οκτώ ατόμων που διασκέδαζαν σε κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ.

Ο Μπένετ κάλεσε το πρωί της Παρασκευής τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό να αξιοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να πατάξουν και να νικήσουν την «τρομοκρατία» δίνοντάς τους «πλήρη ελευθερία δράσης».

Είχαν προηγηθεί πολύωρο ανθρωποκυνηγητό και εκτέλεση του 28χρονου Παλαιστίνιου από Ισραηλινούς ένστολους των δυνάμεων ασφαλείας έξω από τζαμί στη Γιάφα. Οπως έγινε γνωστό αργότερα, ο νεαρός καταγόταν από την Τζενίν της Δυτικής Οχθης και ο πατέρας είχε υπηρετήσει στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Ονομαζόταν Ράιντ Χάζεμ και βρισκόταν στο Τελ Αβίβ παράνομα. Ο πατέρας του 28χρονου δράστη εξήρε την επίθεση του γιου του σε βάρος δύο νεαρών Ισραηλινών συνομήλικών του, θεωρώντας πως ήταν πράξη αντίστασης κατά της κατοχής.

Η επίθεση στο Τελ Αβίβ, που καταδικάστηκε άμεσα από την Παλαιστινιακή Αρχή, έρχεται να προστεθεί σε κύμα ανάλογων επιθέσεων που ξεκίνησαν από τις 22 Μάρτη με αποτέλεσμα έως το πρωί της Παρασκευής τον θάνατο 13 ατόμων, εκ των οποίων δύο ήταν Ουκρανοί Εβραίοι πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ