Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΔΝΤ
Συμφωνία για δάνειο 3 δισ. δολαρίων που θα φορτωθεί ο λαός

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης του Λιβάνου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαάντι Σάμι, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Ερνέστο Ραμίρες Ρίγκο, για τη χορήγηση τετραετούς δανείου ύψους 3 δισ. δολαρίων υπό προϋποθέσεις.

Η έναρξη εκταμίευσης του δανείου θα γίνει όταν εκπληρωθούν οκτώ βασικοί όροι, τους οποίους δέχτηκε η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι.

Μεταξύ άλλων η λιβανέζικη κυβέρνηση υποχρεούται να προωθήσει οκτώ βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τραπεζικό - χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αλλαγή του νόμου εμπιστευτικότητας καταθέσεων, ολοκλήρωση λογιστικού ελέγχου στο ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα Λιβάνου και αξιολόγηση των 14 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Η συμφωνία και οι όροι της, που εμφανίζονται ως μέσο «εξυγίανσης» και «αντιμετώπισης της διαφθοράς», θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και φυσικά θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που από το 2019 βιώνουν μια βαθιά καπιταλιστική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε στη διετία της πανδημίας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε περίπου έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ