ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέο μπαράζ κυρώσεων από ΗΠΑ - Βρετανία κατά της Ρωσίας

Στο προσκήνιο ξανά οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ

Η ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος μεγάλων ρωσικών τραπεζών περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο

Copyright 2022 The Associated

Η ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος μεγάλων ρωσικών τραπεζών περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο
Νέα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ και η Βρετανία, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το G7, κλιμακώνοντας την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Την ίδια ώρα συνεχίζονταν σχετικά ενδοκαπιταλιστικά παζάρια στην ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις στην Ενέργεια, αντανακλώντας για μια ακόμα φορά διαφοροποιημένα συμφέροντα και προτεραιότητες των ισχυρότερων αστικών τάξεων της λυκοσυμμαχίας.

Επικαλούμενες τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία από το «καθεστώς Πούτιν», οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες νέες «σαρωτικές κυρώσεις» σε ρωσικές τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και απαγόρευση νέων επενδύσεων στη Ρωσία.

Ειδικότερα ανακοίνωσαν: Κυρώσεις «πλήρους αποκλεισμού» στη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, την κρατική Sberbank και στη μεγαλύτερη ρωσική ιδιωτική τράπεζα, Alfa Bank. Απαγόρευση νέων επενδύσεων στη Ρωσία. Κυρώσεις σε κρίσιμες μεγάλες κρατικές εταιρείες της Ρωσίας. Κυρώσεις σε μέλη της «ρωσικής ελίτ» και στα μέλη οικογενειών τους, όπως του Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και του ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Επίσης, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε στη Ρωσία την πληρωμή ομολόγων από συναλλαγματικά αποθέματα που είναι «παγωμένα» στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων.

Μερικές ώρες αργότερα η Βρετανία ανακοίνωσε νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας, με επίκεντρο την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα (έως το τέλος του 2022) και τις κυρώσεις κατά της τράπεζας Sberbank. Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε άλλους 8 Ρώσους «ολιγάρχες» που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων λιπασμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, φορτηγών και διαμαντιών. Αποφασίστηκε επίσης απαγόρευση των βρετανικών επενδύσεων στη Ρωσία και της εξαγωγής βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών.

Εντονα παζάρια γύρω από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα

Την ίδια ώρα, αποτυπώνοντας τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στη λυκοσυμμαχία, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν χτες να συμφωνήσουν στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο επίκεντρο των παζαριών βρέθηκε η πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα και το κατά πόσο αυτή θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές.

Την Τρίτη, η Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα όλων των ειδών από τη Ρωσία. Τα σχετικά παζάρια θα συνεχιστούν στη σημερινή συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία εξέφρασαν ανησυχίες για τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου στις χώρες - μέλη κατά τουλάχιστον 80% έως το τέλος του Σεπτέμβρη, εκτιμώντας πως αυτό θα έχει σημαντικό και δυσανάλογο κόστος. Οι τρεις χώρες απαίτησαν «δίκαιο μοίρασμα» του κόστους αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αναλυτές επισήμαναν στην ιστοσελίδα «Euractiv» πως τυπικά η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ καλύπτει το 25 με 30% της κατανάλωσης σε έναν κανονικό χειμώνα. Αξιωματούχοι της ΕΕ εξήγησαν επίσης πως μια ένδειξη «αλληλεγγύης» των χωρών που δεν διαθέτουν χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου όπως οι παραπάνω τρεις θα είναι να πληρώσουν το καύσιμο στην τιμή που το αγόρασαν οι τρεις χώρες για να το αποθηκεύσουν... Σημειώνεται ότι ήδη η Αυστρία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Τσεχία ζητούν έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, καθώς φουντώνουν τα σχετικά παζάρια.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να θυσιάσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του για χάρη της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως είναι διατεθειμένος να πληρώσει και με ρούβλια εάν του ζητηθεί από τη Μόσχα.

Κατά τ' άλλα, στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η ηγεσία των οργάνων της ΕΕ υποστήριξε ξανά την κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Οι δράστες πρέπει να πληρώσουν», δήλωσε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ισχυριζόμενη ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ είναι «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ό,τι εμάς».

«Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα», ανέφερε (ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζονταν τα παζάρια για το θέμα), προσθέτοντας ότι «τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» (ζητήματα για τα οποία εκφράζονται ακόμα πιο σφοδρές αντιθέσεις συμφερόντων).

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, είπε ότι «αργά ή γρήγορα» θα προστεθούν κυρώσεις και στο ρωσικό πετρέλαιο «ή ακόμη και στο αέριο». Ο ίδιος πρότεινε «να κλείσουν τα κενά» που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις.

Ο δε επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το 1 δισ. ευρώ στρατιωτικής «βοήθειας» της ΕΕ στην Ουκρανία «δεν είναι τόσο σημαντικό ποσό, με δεδομένο το πόσα ξοδεύει καθημερινά η ΕΕ για αγορές καυσίμων από τη Ρωσική Ομοσπονδία». Στο ίδιο διάστημα, ανέφερε, η Ρωσία έχει πληρωθεί περίπου 35 δισ. ευρώ από τις χώρες της ΕΕ για την παροχή Ενέργειας.

Πιθανή μία «τεχνητή χρεοκοπία», λέει το Κρεμλίνο

Στο μεταξύ, η Ρωσία φάνηκε χτες να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση «τεχνητής χρεοκοπίας», καθώς μετά την απαγόρευση πρόσβασης στα «παγωμένα» κεφάλαιά της στις ΗΠΑ, πλήρωσε με ρούβλια ομόλογα που ορίζουν πληρωμή σε δολάρια. Η Μόσχα μάλιστα επισημαίνει ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία όσο παραμένουν δεσμευμένα τα συναλλαγματικά αποθεματικά της λόγω των δυτικών κυρώσεων (περίπου 300 δισ. δολάρια από το σύνολο των 640 δισ.).

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», οι ΗΠΑ τη Δευτέρα εμπόδισαν τη Ρωσία να πληρώσει ομόλογα ύψους άνω των 600 εκατ. δολαρίων από «παγωμένα» της κεφάλαια, καλώντας την είτε να χρησιμοποιήσει συνάλλαγμα που έχει στις δικές της τράπεζες στο εσωτερικό της χώρας ή να προχωρήσει σε «χρεοκοπία».

Χτες το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να πληρώσει σε ρούβλια τους κατόχους ομολόγων σε ευρώ και δολάρια, καθώς ξένη τράπεζα που λειτουργεί ως μεσάζοντας αρνήθηκε να καταβάλει 649 εκατ. δολάρια στους κατόχους ομολόγων. Το υπουργείο πρόσθεσε πως η ξένη τράπεζα αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή της ρωσικής κυβέρνησης για πληρωμή δύο «ώριμων» ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δεν απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο μιας «τεχνητής» χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά την πληρωμή εξωτερικού χρέους της Ρωσίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως η χώρα διαθέτει «όλους τους απαραίτητους πόρους για να εξυπηρετήσει τα χρέη της». Εξήγησε όμως πως εάν συνεχιστεί το «πάγωμα» κρατικών κεφαλαίων σε δυτικές τράπεζες λόγω των κυρώσεων, τότε τα χρέη αυτά μπορεί να πληρωθούν σε ρούβλια. «Εάν είναι αδύνατον (σ.σ. να πληρωθούν τα χρέη) τότε θεωρητικά μπορεί να οργανωθεί μια κατάσταση χρεοκοπίας αλλά θα πρόκειται ουσιαστικά για τεχνητή κατάσταση χρεοκοπίας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Πρόεδρος (2008 - 2012), Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα καταπολεμήσει τις προσπάθειες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό σε δικαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Η ρωσική εταιρεία Ενέργειας «Gazprom» σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι εξακολουθεί την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές. Σύμφωνα με την «Gazprom», τα αιτήματα για εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαμορφώθηκαν σε 108,3 εκατ. κυβικά μέτρα για τις 6 Απρίλη, αντίστοιχα με τα αιτήματα για τις 5 Απρίλη.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα του πετρελαϊκού τμήματος της ρωσικής εταιρείας «GazpromNeft» δέχθηκε χτες κυβερνοεπίθεση. Οι χάκερς ανέβασαν στην ιστοσελίδα ανακοίνωση που υποτίθεται ότι προερχόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, όπου υποτίθεται πως επέκρινε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία.

Τελείωσε η «ευτυχισμένη παγκοσμιοποίηση»

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν, μιλώντας στην εφημερίδα «ΝΕΑ», εκτίμησε ότι πλέον «η ευτυχισμένη παγκοσμιοποίηση τελείωσε», προσθέτοντας ότι διαμορφώνεται μια «νέα παγκόσμια ισορροπία» που γίνεται σαφής εξαιτίας της πανδημίας.

«Ευτυχισμένη παγκοσμιοποίηση» για τους λαούς βέβαια δεν υπήρξε ποτέ, ωστόσο η επισήμανση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αφορά ουσιαστικά την είσοδο στη νέα φάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τις επιταχυνόμενες ανακατατάξεις.

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις διεθνείς αντιδράσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Στρος - Καν τόνισε ότι εκτός από την Κίνα ή την Ινδία, οι μισές αφρικανικές χώρες δεν έχουν καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλες την έχουν καταδικάσει, αλλά όχι αυθόρμητα ή με ιδιαίτερη προθυμία λέγοντας πως «τη Δύση την αγαπούν πολύ λιγότερο από όσο νομίζετε». Εκτίμησε επίσης πως ίσως ήδη η κινεζική οικονομία να είναι η πρώτη στον κόσμο.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Προσδοκίες ενίσχυσης δεσμών με τη Σερβία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον επανεκλεγέντα ομόλογό του στη Σερβία Αλ. Βούτσιτς είχε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν πραγματικά φιλικές σχέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βελιγραδίου.

Ο Βούτσιτς από τη μεριά του είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της ευρωπαϊκής πορείας, διατηρώντας παράλληλα τις «ειλικρινείς και παραδοσιακές φιλικές σχέσεις» με τη Ρωσία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα για τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας και του εμπορίου, που αναπτύχθηκαν όλο το 2021 και το πρώτο δίμηνο του 2022.

Να σημειωθεί ότι ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον Πούτιν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Σερβία κατά την εισαγωγή αργού πετρελαίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ηγεσίες της «Gazpromneft» και της Σερβίας, καθώς και εταίροι από την ΕΕ θα βρουν διέξοδο από μια τέτοια κατάσταση. Ακόμα, με δεδομένο το ότι η μακροπρόθεσμη σύμβαση για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου που είχε η Σερβία λήγει στις 31 Μάη, σημειώθηκε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες για την τιμή, τις ποσότητες και τους άλλους όρους προμήθειας.

Σημειωτέον ότι στην επανεκλογή Βούτσιτς αναφέρθηκε και εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, που είπε χτες ότι οι δύο χώρες «στηρίζουν η μία την άλλη σε ζητήματα που αφορούν βασικά τους συμφέροντα», για «την από κοινού υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και δικαιοσύνης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε τομείς όπως οι υποδομές και η Ενέργεια έχει αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα». Ο Ζάο κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διμερής «περιεκτική στρατηγική εταιρική σχέση θα συνεχίσει να βαθαίνει και οι δεσμοί των δύο χωρών θα απολαύσουν ένα λαμπρότερο μέλλον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ