ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πόλεμος προσφέρει «ευκαιρίες» για μεταρρυθμίσεις και διευθετήσεις με την Τουρκία

Για σημαντικές νέες ευκαιρίες για τους επιχειρηματικούς ομίλους που έρχονται μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου και τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, κάνει λόγο η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που δημοσιοποιήθηκε χτες και αποτυπώνει τους σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης.

Με κυνικό τρόπο, στην έκθεση αναφέρεται πως «οι σημερινές, μεγάλες διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις πρέπει να ιδωθούν περισσότερο ως ευκαιρία να επιταχυνθούν οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις παρά ως πρόβλημα».

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ως παραδείγματα ευκαιριών προβάλλονται:

- Η δημιουργία, στην Ελλάδα, ενός μεγάλου «πράσινου» ενεργειακού κόμβου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.

- Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το οικονομικό αποτύπωμά της «είναι επίσης μία σημαντική ευκαιρία».

Αυτά τα δύο πάνε μαζί βέβαια, αφού οι ευκαιρίες για το μεγάλο κεφάλαιο περνούν από μια σειρά επικίνδυνων για τον λαό διευθετήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σε γενικότερο επίπεδο, διαπιστώνεται πως «η μεταβολή των γεωπολιτικών ισορροπιών διεθνώς ελαχιστοποιεί τα περιθώρια οικονομικής συνεργασίας και εντείνει το κλίμα εσωστρέφειας, με δυσμενείς επιπτώσεις για το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, «η γεωπολιτική κρίση αποτελεί όμως παράλληλα ιστορική ευκαιρία για βαθύτερη οικονομική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη (...) συμπεριλαμβανομένων της άμυνας, της ασφάλειας και της ενεργειακής αυτονομίας».

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία προχώρησε η ΤτΕ με τη διαπίστωση πως η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία παγιώνει τους κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, τροφοδοτεί τις πληθωριστικές προσδοκίες και επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές και επενδυτικές αποφάσεις, επιβραδύνοντας την αναπτυξιακή δυναμική», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, που παρουσίασε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Τονίζεται ακόμη ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα διεθνώς. Φέρνει τον ΕΕ και όλο τον δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο αντιμέτωπους με τη μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», με την επισήμανση ότι «οι συνέπειες της σύγκρουσης είναι απρόβλεπτες όχι μόνο για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη και τη συνεργασία διεθνώς».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες προβλέψεις περιβάλλονται από εξαιρετικά μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, ενώ ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ για το 2022 - από την αρχική πρόβλεψη 4,8% - περιορίζεται σε 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές,«ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των διαταράξεων στις διεθνείς τιμές Ενέργειας και τροφίμων, καθώς και την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Αντίστοιχα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού, σε 12μηνη βάση για το 2022, αναμένεται στο 5,2% στο βασικό σενάριο και 7% στο δυσμενές.

Η έκθεση της ΤτΕ εστιάζει και σε σειρά παραγόντων σημαντικής αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία: «Η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα περιορίσει την αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μικρότερη κατανάλωση θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και, μαζί με τη γενικευμένη αβεβαιότητα, θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε αναβολή ή ματαίωση επενδυτικών αποφάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αβεβαιότητα επίσης υπάρχει όσον αφορά τις τουριστικές εισπράξεις, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός αισθήματος ανασφάλειας.

Ξανά στον αφρό τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η ΤτΕ κάνει σαφή αναφορά σε ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων τονίζοντας ότι υψηλό ποσοστό δανείων που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε και πάλι καθυστέρηση. Επίσης, εκτιμάται ότι λόγω της κρίσης που εκδηλώθηκε με φόντο την πανδημία αλλά και του υψηλού πληθωρισμού επιπλέον ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ενδέχεται να καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο στη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του Δεκέμβρη 2021 διαμορφώθηκε σε 18,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 28,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκέμβρη του 2020, ενώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό των συνολικών δανείων (12,8%) παραμένει πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην ΕΕ (2,1%).

Τέλος, αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τονίζεται ότι απαιτούνται ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συναντήσεις και διεργασίες ενταγμένες στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για την «απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων» και την ταυτόχρονη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, που για τον λαό έχει τις ίδιες τραγικές επιπτώσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, συνοδεία της Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, K. Simson, και της επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, M. Galli.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις ενέργειες που δρομολογεί η κυβέρνηση για τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων είναι και η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας επιπλέον πλωτής δεξαμενής. Παράλληλα, στις συζητήσεις με την Ευρωπαία Επίτροπο έγινε αναφορά στους διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας και του σχεδιαζόμενου μεταξύ Ελλάδας - Β. Μακεδονίας, στους νέους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και στις σχεδιαζόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος. Σχεδιασμός που εντάσσεται στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, ανοίγοντας ταυτόχρονα, νέα εξίσου επικίνδυνα μονοπάτια από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αντίστοιχα, στις δηλώσεις της η K. Simson υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η συνάντηση που είχε η Επίτροπος στη συνέχεια με τον Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να αποτελέσει «μία μεγάλη δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας, να λειτουργήσει ως σημείο εισόδου του αερίου που προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών, του project EastMed, ή και βραχυπρόθεσμα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Στην «ενότητα» των κρατών - μελών της ΕΕ στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, στάθηκε αντίστοιχα η Ευρωπαία Επίτροπος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να «δώσει το παράδειγμα» στα υπόλοιπα κράτη για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται...

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δραστηριότητα με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Στην Αττική

Αύριο Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ στην 1η και 7η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αργεντινής (Παναθήναια). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Αγ. Στεφάνου και Βόρειων Χωριών καλούν σε σύσκεψη στον Βαρνάβα, στην ταβέρνα του Τσίρκα. Θα μιλήσει ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Βόρειου Τομέα.

Την Κυριακή 10 Απρίλη

-- Στις 11 π.μ., η Κομματική Επιτροπή Ενέργειας της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας Αττικής καλεί σε εκδήλωση στο Θεατράκι του ΟΤΕ (πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Περιστέρι) με θέμα «Ο "πράσινος" ενεργειακός πόλεμος και η έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας. Οργανώνουμε τη λαϊκή αντεπίθεση, φωτίζουμε τη σοσιαλιστική διέξοδο». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης καλεί σε συγκέντρωση στο Πευκοδάσος Ζωοδόχου Πηγής (λεωφ. Δημοκρατίας). Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ Δημόσιας Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Νερού στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στη Φλώρινα, στην κεντρική πλατεία στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

Αύριο Σάββατο

-- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της Ακαδημίας πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Εβρου, με ομιλητή τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Την Κυριακή 10 Απρίλη

-- Σύσκεψη στο Λιτόχωρο, στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα του ΚΑΠΗ. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου οργανώνει πολιτική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Μακεδονομάχων (Βόρεια Παραλία). Θα μιλήσει ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

-- Η Τομεακή Επιτροπή Γερμανίας οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Καμία εμπλοκή!», στις 5 μ.μ. ώρα Γερμανίας, στην Κολωνία, στην Alteburg, Alteburger Str. 139, 50968 Kοln.

-- Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στην παλιά λαχαναγορά, συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Στη Νάξο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου στην παραλία θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕΠλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο οργανώνει το επόμενο διάστημα η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων:

Σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ, οι Τομεακές Οργανώσεις ΝΟΠΕ πραγματοποιούν εκδήλωση στην Αίθουσα Α' (ισόγειο της ΝΟΠΕ) με τίτλο «Ο πόλεμος της προπαγάνδας και η προπαγάνδα του πολέμου». Θα μιλήσουν ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Μαβίδης - Πέσιτς, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Την Κυριακή 10 Απρίλη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΠΑΜΑΚ, εκδήλωση με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία». Θα μιλήσουν ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Λευτέρης Μαμάτας, καθηγητής του ΠΑΜΑΚ και στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ