Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πόλεμος προσφέρει «ευκαιρίες» για μεταρρυθμίσεις και διευθετήσεις με την Τουρκία

Για σημαντικές νέες ευκαιρίες για τους επιχειρηματικούς ομίλους που έρχονται μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου και τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, κάνει λόγο η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που δημοσιοποιήθηκε χτες και αποτυπώνει τους σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης.

Με κυνικό τρόπο, στην έκθεση αναφέρεται πως «οι σημερινές, μεγάλες διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις πρέπει να ιδωθούν περισσότερο ως ευκαιρία να επιταχυνθούν οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις παρά ως πρόβλημα».

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ως παραδείγματα ευκαιριών προβάλλονται:

- Η δημιουργία, στην Ελλάδα, ενός μεγάλου «πράσινου» ενεργειακού κόμβου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.

- Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το οικονομικό αποτύπωμά της «είναι επίσης μία σημαντική ευκαιρία».

Αυτά τα δύο πάνε μαζί βέβαια, αφού οι ευκαιρίες για το μεγάλο κεφάλαιο περνούν από μια σειρά επικίνδυνων για τον λαό διευθετήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σε γενικότερο επίπεδο, διαπιστώνεται πως «η μεταβολή των γεωπολιτικών ισορροπιών διεθνώς ελαχιστοποιεί τα περιθώρια οικονομικής συνεργασίας και εντείνει το κλίμα εσωστρέφειας, με δυσμενείς επιπτώσεις για το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, «η γεωπολιτική κρίση αποτελεί όμως παράλληλα ιστορική ευκαιρία για βαθύτερη οικονομική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη (...) συμπεριλαμβανομένων της άμυνας, της ασφάλειας και της ενεργειακής αυτονομίας».

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία προχώρησε η ΤτΕ με τη διαπίστωση πως η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία παγιώνει τους κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, τροφοδοτεί τις πληθωριστικές προσδοκίες και επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές και επενδυτικές αποφάσεις, επιβραδύνοντας την αναπτυξιακή δυναμική», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, που παρουσίασε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Τονίζεται ακόμη ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα διεθνώς. Φέρνει τον ΕΕ και όλο τον δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο αντιμέτωπους με τη μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», με την επισήμανση ότι «οι συνέπειες της σύγκρουσης είναι απρόβλεπτες όχι μόνο για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη και τη συνεργασία διεθνώς».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες προβλέψεις περιβάλλονται από εξαιρετικά μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, ενώ ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ για το 2022 - από την αρχική πρόβλεψη 4,8% - περιορίζεται σε 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές,«ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των διαταράξεων στις διεθνείς τιμές Ενέργειας και τροφίμων, καθώς και την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Αντίστοιχα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού, σε 12μηνη βάση για το 2022, αναμένεται στο 5,2% στο βασικό σενάριο και 7% στο δυσμενές.

Η έκθεση της ΤτΕ εστιάζει και σε σειρά παραγόντων σημαντικής αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία: «Η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα περιορίσει την αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μικρότερη κατανάλωση θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και, μαζί με τη γενικευμένη αβεβαιότητα, θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε αναβολή ή ματαίωση επενδυτικών αποφάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αβεβαιότητα επίσης υπάρχει όσον αφορά τις τουριστικές εισπράξεις, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός αισθήματος ανασφάλειας.

Ξανά στον αφρό τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η ΤτΕ κάνει σαφή αναφορά σε ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων τονίζοντας ότι υψηλό ποσοστό δανείων που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε και πάλι καθυστέρηση. Επίσης, εκτιμάται ότι λόγω της κρίσης που εκδηλώθηκε με φόντο την πανδημία αλλά και του υψηλού πληθωρισμού επιπλέον ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ενδέχεται να καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο στη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του Δεκέμβρη 2021 διαμορφώθηκε σε 18,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 28,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκέμβρη του 2020, ενώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό των συνολικών δανείων (12,8%) παραμένει πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην ΕΕ (2,1%).

Τέλος, αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τονίζεται ότι απαιτούνται ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμο το αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα των επόμενων χρόνων (2024-04-13 00:00:00.0)
Η ανάκαμψη του κεφαλαίου σημαίνει αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος (2021-09-23 00:00:00.0)
Σπασμένα και «αβεβαιότητες» στις πλάτες των λαών (2021-07-17 00:00:00.0)
Μεγαλώνει ο λογαριασμός για τον λαό (2021-06-29 00:00:00.0)
«Συμπύκνωση» αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με «καταλύτη» την πανδημία (2021-04-07 00:00:00.0)
Επιβράδυνση της ανάκαμψης με πολλαπλούς «κινδύνους» (2018-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ