Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ανακοίνωσαν διαπραγματεύσεις για «ειρηνευτική συμφωνία»

Με φόντο την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, που επιδρά έμμεσα και άμεσα σε μια σειρά άλλων ανοιχτών ή «παγωμένων» μετώπων στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν προχτές για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για «ειρηνευτική συμφωνία». Στόχος η αποκλιμάκωση της διένεξης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα μετά την υπογραφή της εκεχειρίας τον Νοέμβρη του 2020 με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Εκτοτε συχνά είναι τα ένοπλα επεισόδια κατά μήκος των συνόρων, αλλά και πρόσφατα μέσα στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου σταθμεύουν περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες ως «εγγυητές» της εκεχειρίας.

Η έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση που είχαν ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, και ο Αζέρος Πρόεδρος, Ι. Αλίεφ, στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, καθώς η ΕΕ εντείνει τον τελευταίο χρόνο τις προσπάθειες για μεγαλύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο και εντονότερη παρουσία στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Οι δύυο ηγέτες «έδωσαν οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών» των δύο κρατών «να αρχίσουν προετοιμασίες για να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες» και συμφώνησαν να συστήσουν διμερή επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων που προέκυψαν μετά τον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία ανέφερε τον περασμένο μήνα πως αναμένει η Μόσχα να αναλάβει δράση προκειμένου το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει στρατεύματα από τομείς του Ναγκόρνο Καραμπάχ που επιτηρούνται από ρωσική «ειρηνευτική» δύναμη. Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι οι τομείς αυτοί είναι μέρος της επικράτειάς του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρμενίας, η «διμερής επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων» θα αναλάβει επίσης να χειριστεί «ζητήματα» που εκκρεμούν, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Επιπλέον, Πασινιάν και Αλίεφ συζήτησαν στις Βρυξέλλες την αποκατάσταση των υποδομών επικοινωνιών/συνδεσιμότητας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ειδικότερα και ευρύτερα στο Νότιο Καύκασο, με την ΕΕ να δηλώνει «πρόθυμη» να συμμετάσχει σε οικονομικά και επενδυτικά σχέδια.

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε την «πολύ θετική» ανακοίνωση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκινούν τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, αναφέροντας ωστόσο ότι «αυτή η διαδικασία θα πάρει καιρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ