ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Κλιμακώνουν την πάλη τους με πενθήμερο περιφερειακών συγκεντρώσεων

Στις 14 Απρίλη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Με ένα πενθήμερο κινητοποιήσεων από τις 11 έως τις 15 Απρίλη και εννέα περιφερειακές συγκεντρώσεις από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - OAEE- ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ) κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που πυροδοτεί την ακρίβεια και κατατρώει τα πενιχρά εισοδήματα των συνταξιούχων.

Η παναττική συγκέντρωση ορίστηκε στις 14 Απρίλη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10.30 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο αγωνιστικό τους κάλεσμα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν:

«Είμαστε ξανά στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει με τη δουλειά μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν δανειστήκαμε, δεν μας χαρίστηκε τίποτα.

Οσοι μέχρι σήμερα κυβερνήσατε είστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή μας. Αρκετά έχετε ταλαιπωρήσει τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου με τις κοροϊδίες, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τα ψίχουλα που μοιράζετε και τις στημένες αντιπαραθέσεις σας, για να υποδαυλίζετε διαφορές - που εσείς έχετε δημιουργήσει - ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους, για να εξαγοράζετε ψήφους και θύματα σε κάθε εκλογές, για να συνεχίζετε τη δική μας καταστροφή και αυτή των παιδιών μας».

Αναδεικνύοντας τον νέο κύκλο αγώνων που οργανώνουν και το περιεχόμενό τους, τονίζουν χαρακτηριστικά: «Δεν αντέχουμε τις περικοπές. Δεν αντέχουμε την ακρίβεια. Απαιτούμε να ζήσουμε με τις συντάξεις που πληρώσαμε και τις περικόψατε, και όχι με τα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Δώστε τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, αποδώστε τα πληρωμένα Δώρα μας, τα αναδρομικά, το 0,5% του ΑΕΠ.

Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Να γίνει άμεσα πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

Να καταργηθούν η αντεργατική - αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.

Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία».

Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα 11/4:

-- Περιφερειακή συγκέντρωση της Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Πέτρινου.

-- Περιφερειακή συγκέντρωση της Στερεάς - Εύβοιας στη Θήβα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Την Τρίτη 12/4:

-- Θεσσαλία: Στη Λάρισα στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: Στην Κατερίνη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Στην Καβάλα στις 11 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Την Τετάρτη 13/4:

-- Δυτική Πελοπόννησος: Στην Πάτρα στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ηπειρος - Αιτωλοακαρνανία: Στην Πρέβεζα στις 10.30 π.μ. στη θέση Φόρος.

Την Παρασκευή 15/4 στην Κρήτη: Στο Ρέθυμνο στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Απαράδεκτοι εκβιασμοί σε μετανάστες για να υπογράψουν παραιτήσεις

Κλείδωσαν εργαζόμενο σε γραφείο μέχρι να υποκύψει στον εκβιασμό

Την εργοδοσία εταιρείας που εκβίασε μετανάστες εργάτες σε παραίτηση, ενώ δεν δίστασε να κλειδαμπαρώσει εργαζόμενο που αρνήθηκε μέχρι να υπογράψει το σχετικό έγγραφο, καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής.

Το σωματείο δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων στην επιχείρηση «Plastic Pellets», σύμφωνα με τις οποίες η εργοδοσία κάλεσε εργαζόμενους να παραιτηθούν και μάλιστα κλείδωσε «για δύο ώρες συνάδελφο μέσα σε ένα γραφείο, μέχρι να υπογράψει την παραίτησή του». Η Ενωση έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στις 18 Απρίλη.

«Δεν φτάνει το γεγονός ότι είμαστε κακοπληρωμένοι, δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες, πολλές φορές ανασφάλιστοι, τώρα η εταιρεία κλιμακώνει την επίθεσή της απέναντί μας, θεωρώντας ότι επειδή είμαστε εργάτες έχει το δικαίωμα να μας φέρεται σαν σύγχρονους σκλάβους. Η απάντησή μας πρέπει να είναι αποφασιστική. Να οργανωθούμε στο σωματείο μας και μαζί με τους συναδέλφους μας στο σύνολο του κλάδου να απαιτήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπή μεροκάματα. Να απομονώσουμε τέτοιες συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές», σημειώνει η Ενωση στην ανακοίνωσή της.

Απαιτεί: Να οριστεί άμεσα συνάντηση με την εργοδοσία, προκειμένου η τελευταία να δεσμευτεί ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά. Αμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Κανένας ανασφάλιστος συνάδελφος. Αυξήσεις στα μεροκάματα, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Το βαρέλι δεν έχει πάτο...

Η εικόνα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας την ώρα της «συγκέντρωσης»
Η εικόνα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας την ώρα της «συγκέντρωσης»
Στη φωτό φαίνεται η «απεργιακή συγκέντρωση» του «Εργατικού» Κέντρου Καβάλας... Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίαζε την Τετάρτη. Την ίδια ώρα στην πλατεία Καπνεργάτη, όπου συγκεντρώνονταν τα εργατικά σωματεία της πόλης, εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι, βιοπαλαιστές επαγγελματίες, συνταξιούχοι και φοιτητές συγκροτούσαν ένα μαζικό και γεμάτο ζωντάνια συλλαλητήριο.

Οπως μας ενημερώνουν συνδικαλιστές, η ηγετική ομάδα του «Εργατικού» Κέντρου, που με το ζόρι κουβάλησε τα σαρκία της στη συγκέντρωση, μέρες πριν «έπιανε» σωματεία για να πάνε στη συγκέντρωση, μπας και γλιτώσει τον εξευτελισμό. Ομως της γύρισαν την πλάτη όλοι, αφού όπως φαίνεται δεν συγκινεί το «απεργιακό» κάλεσμα για «τόνωση των επενδύσεων» και για «κοινωνικό εταιρισμό», ούτε κάτι «αναλύσεις» που από το ιμπεριαλιστικό σφαγείο στην Ουκρανία και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας βλέπει όλο κι όλο «έναν τρελό δικτάτορα».

Θυμίζουμε ότι αυτή η ηγετική ομάδα του «Εργατικού» Κέντρου καλεί το Σάββατο σε καταστατική συνέλευση, για να δοθεί το δικαίωμα στην πλειοψηφία να αποπέμπει εκλεγμένους στη διοίκηση και αντιπροσώπους της μειοψηφίας. Είναι οι ίδιοι που δεν δίνουν προσκλήσεις στους αντιπροσώπους του Σωματείου Οικοδόμων και που κρατούν το Εργατικό Κέντρο κλειστό, απαγορευμένο κτίριο για σωματεία και εργαζόμενους.

«Εχει το βαρέλι πάτο; Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΥΚ Καβάλας προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο», σχολιάζουν συνδικαλιστές από σωματεία της περιοχής.

ΘΑΣΟΣ
Νεκρός 50χρονος εργάτης σε λατομείο

Ακόμα ένα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στα λατομεία της Ανατολικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας 4 Απρίλη, σε λατομείο της Θάσου, ένας 50χρονος εργαζόμενος από το Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου ανασύρθηκε νεκρός από γκρεμό στον οποίο έπεσε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πήγε να κάνει όπισθεν ενώ οδηγούσε ένα μηχάνημα της επιχείρησης, γλίστρησε και έπεσε σε μεγάλο βάθος.

Μια βδομάδα χωρίς ρεύμα Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας!

Στο «σκοτάδι» από την Παρασκευή 1η Απρίλη, τουλάχιστον μέχρι και χτες, βρίσκεται το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανω Λιοσίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα εργαζομένων και συνδικάτων, όπως καταγγελίες, τριμερείς συναντήσεις και άλλα. Τόσες μέρες η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος, ανεξάρτητα από τους λόγους που το προκαλούν, βρίσκεται σε «αγρανάπαυση»... Ο εμπαιγμός χτυπά στο μάτι, αφού προχτές κυβερνητικά στελέχη και επιτελεία τους ξεσπάθωναν ενάντια στην απεργία, με πρόσχημα τάχα την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών...

Στάση εργασίας σήμερα στον ΟΑΣΘ

Με στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή, 9 π.μ. - 2 μ.μ., και συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ενάντια στις περικοπές και στην καθυστέρηση της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οπως καταγγέλλουν, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στους μισθούς τους η διοίκηση του ΟΑΣΘ και η κυβέρνηση κόβουν και τα νομοθετημένα επιδόματα ανθυγιεινού και θέσεως ευθύνης στους δικαιούχους, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει εκδοθεί σχετική ΚΥΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ