ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2022 - Κυριακή 17 Απρίλη 2022
Σελ. /48
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Σε τροχιά σύγκρουσης με επίκεντρο την Ουκρανία και τη νέα επέκταση του ΝΑΤΟ

Με πυρηνικά στη Βαλτική απειλεί η Ρωσία σε περίπτωση ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας

Σε τροχιά κλιμάκωσης βρίσκεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία, αλλά και τη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα.

Οι ΗΠΑ έκαναν ξανά λόγο για «παρατεταμένη» σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία απείλησε με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βαλτική σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Στα δύο σκανδιναβικά κράτη διεξάγονται αυτό το διάστημα διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, την οποία έχει ουσιαστικά προαναγγείλει η Φινλανδία.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα, και με πυρηνικά όπλα, ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ. Οι δύο χώρες θα είναι πλέον «επίσημα αντίπαλοι της Ρωσίας» εφόσον ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και «δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», είπε.

«Τα σύνορά μας με τη Φινλανδία έχουν μήκος 1.300 χλμ. Αυτό θα σημαίνει ριζική αλλαγή στη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση και θα αναγκαστούμε να λάβουμε απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και άμυνας», επισήμανε για το ίδιο θέμα ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλ. Γκρουσκό. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, αντίθετα «θα βρεθούν αυτόματα στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, καλώντας τις χώρες αυτές «να αντιληφθούν τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου για τις διμερείς σχέσεις μας και για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας συνολικά».

Λίγες ώρες μετά η κυβέρνηση της Φινλανδίας δήλωνε έτοιμη για «διάφορα είδη απειλών» από τη Ρωσία, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών «F-35».

«Η Φινλανδία έχει πραγματικά έναν αρκετά ισχυρό στρατό. Εχουμε περισσότερους από 280.000 έφεδρους, έχουμε υποψήφιους για στρατολόγηση, μόλις επενδύσαμε σε μαχητικά "F-35", εκ των οποίων τα 60 έρχονται ήδη στη Φινλανδία κ.λπ. (...) Ζούμε σε έναν κόσμο, όπως βλέπουμε από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπου εμφανίζονται και νέες απειλές για την ασφάλεια. Μέσω της στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές απειλές», δήλωσε στο CNN ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Π. Χααβίστο.

Η δε κυβέρνηση της Λιθουανίας ισχυρίστηκε πως ο ρωσικός θύλακας Καλίνινγκραντ, στα παράλια της Βαλτικής, ανάμεσα σε Λιθουανία και Πολωνία, «είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη εδώ και πολλά χρόνια» και πως «πυρηνικά όπλα υπήρχαν ανέκαθεν στο Καλίνινγκραντ».

«Δεν θα ανησυχούσαμε ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα προκαλούσε οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση για την Ουκρανία αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Απρόβλεπτες συνέπειες» αν συνεχιστεί ο εξοπλισμός της Ουκρανίας

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες», καθώς συνεχίζονται και ενισχύονται οι ροές εξοπλισμού προς την Ουκρανία από διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, κάτι το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε η «Washington Post», επικαλούμενη διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, έχουν παραδοθεί όπλα στην Ουκρανία από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων 21 χώρες του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Επιτροπή σημείωσε ότι οι Ρώσοι ερευνητές άνοιξαν ποινικές υποθέσεις για εμπλοκή μισθοφόρων από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τον Καναδά.

Πάνω από 3 δισ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ μέσα σε δύο μήνες, μετά και την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει ελικόπτερα «Mi-17», οβιδοβόλα «Howitzer», ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Μέρος του εξοπλισμού αναμενόταν να παραδοθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Για ορισμένα από αυτά θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί πως στο έδαφός τους εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιωτικοί σε αμερικανικά όπλα, ενώ ορισμένοι εκπαιδεύονται από Βρετανούς κ.ά. σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», σε στρατιωτική βάση στην Πολωνία, περίπου 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μονάδων του ουκρανικού στρατού, προκειμένου να τις βοηθήσουν στη χρήση του εξοπλισμού που θα αποσταλεί από τις ΗΠΑ.

Σχετικά δε με την αντίδραση της Ρωσίας αν «στριμωχτεί» στρατιωτικά, ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά ή χαμηλής απόδοσης πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Παρατεταμένες συγκρούσεις πιθανόν μέχρι το τέλος του 2022

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι «παρατεταμένες» και να συνεχιστούν «για μήνες ή και παραπάνω», επανέλαβε ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία με «εργαλείο» τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και τις δυτικές αναφορές για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων. Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτίμησαν στο CNN ότι οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να διαρκέσουν 4 - 6 μήνες και στη συνέχεια να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είπε σε Ευρωπαίους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο CNN.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το αμερικανικό μέσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελικοί στόχοι του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, έχουν αλλάξει και είναι απίθανο να επιδιώξει διπλωματική λύση εάν δεν αντιμετωπίσει στρατιωτική ήττα. Με αυτόν τον στόχο η Δύση κλιμακώνει τη σύγκρουση, με αποστολές εξοπλισμών, κυρώσεις κ.λπ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, «δεν είναι δεδομένο» ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν καταλήξει σε διπλωματική συμφωνία με την Ουκρανία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους της συμφωνίας, δηλαδή αν θα κριθεί συμφέρουσα για τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Χωρίς να πει συγκεκριμένα ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ για άμεση επέμβαση στην Ουκρανία, ο Σάλιβαν άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» μεγαλύτερης στρατιωτικής εμπλοκής, λέγοντας πως η χώρας του έχει καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής, όπως χημικά ή βιολογικά.

Η Ρωσία εξακολουθεί, από την πλευρά της, να επικαλείται στοιχεία για βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, με επικίνδυνα παθογόνα που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ως απειλή για τη Ρωσία και γειτονικά κράτη. Επίσης, ο επικεφαλής των στρατευμάτων ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Ιγκ. Κιρίλοφ, κατήγγειλε πως το διάστημα 2019 - 2021, Αμερικανοί επιστήμονες δοκίμαζαν δυνητικά επικίνδυνα βιολογικά προϊόντα σε ψυχιατρικούς ασθενείς στο Περιφερειακό Κλινικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Νο 3 στο Χάρκοβο.

Γερμανία: Αντιδράσεις για βαρέα όπλα και επίσκεψη Σταϊνμάγερ

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στη Γερμανία η «προσβλητική» και «ενοχλητική», όπως χαρακτηρίστηκε, άρνηση του Κιέβου για επίσκεψη του Προέδρου, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, στην Ουκρανία, λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία και του ρόλου του ως ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεων Μέρκελ, ιδιαίτερα στην υπογραφή των Συμφωνιών του Μινσκ για το Ντονμπάς.

Το περιστατικό αυτό ήρθε με φόντο αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και τις μεγάλες πιέσεις που ασκεί η Ουκρανία στη Γερμανία για παράδοση βαρέος εξοπλισμού. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP), μέρη του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καλούν ανοιχτά τον καγκελάριο, Ολ. Σολτς, να εγκρίνει την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία θέλει να παραδώσει σωστά και έξυπνα όπλα, για τα οποία υπάρχουν πυρομαχικά και ανταλλακτικά και για τα οποία δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία κανένας στρατιώτης μας», ισχυρίστηκε ο Σολτς, τονίζοντας ότι θέλει να αποτρέψει η Γερμανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να γίνουν εμπόλεμο μέρος της σύγκρουσης.

Πάντως, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρ. Χάμπεκ (Πράσινοι), υπαναχώρησε την Πέμπτη όσον αφορά την ταχεία αποστολή τανκς στην Ουκρανία, αναφέροντας ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ότι οι παραδόσεις σύγχρονων αρμάτων μάχης θα μπορούσε να ωθήσουν τη Ρωσία να επεκτείνει τον πόλεμο στις δυτικές χώρες.

«Τα βαρέα όπλα είναι συνώνυμα με τα τανκς, και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, για να μη γίνουν οι ίδιες στόχοι», είπε, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει πρώτα να συζητήσουν εάν «θέλουμε να αλλάξει αυτή η γραμμή». «Το ΝΑΤΟ θα επαναξιολογεί συνεχώς την κατάσταση στην πορεία του πολέμου», είπε.

Κυβερνητική πηγή από το Βερολίνο ανέφερε την Παρασκευή ότι ο καγκελάριος, Ο. Σολτς, θέλει να δαπανήσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ για νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, τα οποία θα δοθούν κυρίως ως βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, εξέφρασε ακόμη δυσαρέσκεια, επειδή ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, αρνήθηκε να πει ότι ο ρωσικός στρατός διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία - όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

«Η Ιταλία δεν έχει στοιχεία για να εξακριβώσει αν στην Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αλλά όλοι μπορούν να δούνε τις φρικαλεότητες, τους πολίτες και τα παιδιά που δολοφονούνται», δήλωσε με τη σειρά του ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λ. Ντι Μάιο. «Πρέπει να σταματήσουμε την κλιμάκωση της έντασης, πρέπει να συμβάλουμε στο να ξαναρχίσει ο διάλογος» Ουκρανίας - Ρωσίας, πρόσθεσε.

Νέα ρωσικά χτυπήματα κοντά στο Κίεβο - Εντείνονται μάχες στα ανατολικά

Ο αριθμός και η έκταση των ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων εναντίον θέσεων στο Κίεβο θα αυξηθούν σε απάντηση στις «τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις και στα σαμποτάζ» σε ρωσικό έδαφος από το «ουκρανικό εθνικιστικό καθεστώς», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μετά από ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά παραμεθόρια χωριά στις περιοχές Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή την καταστροφή ενός εργαστηρίου παραγωγής πυραύλων εδάφους - αέρος στο εργοστάσιο Βιζάρ, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για εργοστάσιο που κατασκευάζει πυραύλους «Neptune», με τους οποίους ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται πως έπληξε το ρωσικό καταδρομικό πλοίο «Moskva», ναυαρχίδα του ρωσικού Ναυτικού της Μαύρης Θάλασσας.

Το «Moskva» βυθίστηκε μία μέρα πριν, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να διαψεύδει ότι υπήρξε ουκρανικό πλήγμα και να κάνει λόγο για πυροδότηση πυρομαχικών και φωτιά στο πλοίο που έπληξε το κύτος, οδηγώντας τελικά στη βύθισή του κατά τη ρυμούλκησή του σε λιμάνι.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, το πλήρωμα - υπολογίζεται σε 500 άτομα - απομακρύνθηκε. Ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας, Α. Ανουσάουσκας, ωστόσο, ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι εκτός από 54 μέλη του πληρώματος που διασώθηκαν από τουρκικό πλοίο, «η συνολική απώλεια σε ζωές είναι ακόμα άγνωστη».

Επίσης, η Μόσχα υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 30 «Πολωνούς μισθοφόρους» μιας ιδιωτικής πολωνικής στρατιωτικής εταιρείας (...) στο χωριό Ιζιούμσκε, στην περιφέρεια του Χάρκοβο.

Στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της μεταλλουργίας «Illich Steel and Iron Works», όπου είχαν θωρακιστεί δυνάμεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ. Την Τετάρτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί παραδόθηκαν κοντά στο χαλυβουργείο.

Ρωσικά στρατηγικά βαρέα βομβαρδιστικά «Tu-95/-160» χτύπησαν τη Μαριούπολη και για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής βόμβες εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς «Tu-22M3», σύμφωνα με το εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας. Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία επικεντρώνει τις επιχειρήσεις της στο να καταλάβει τις πόλεις Ρουμπεζνόγιε, Ποπάσνα και Μαριούπολη.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς, το Ντονέτσκ, μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, ενώ στο Λουγκάνσκ σημειώνονται πολλοί βομβαρδισμοί καθημερινά και χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν.


Εντείνονται μάχες και εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία (φωτ. από το Κραματόρσκ)

Copyright 2022 The Associated

Εντείνονται μάχες και εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία (φωτ. από το Κραματόρσκ)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ