ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2022 - Κυριακή 17 Απρίλη 2022
Σελ. /48
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Το υπερΝΑΤΟικό αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης, με τις υπογραφές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ανεβάζει τους κινδύνους για τον λαό της περιοχής

Συνέντευξη με τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για τα προβλήματα των στρατευμένων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. Η συνέντευξη έχει ως εξής.

-- Εχουν συμπληρωθεί 52 μέρες από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πώς σχολιάζετε την κατάσταση;

-- Η ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις 52 μέρες πολεμικών επιχειρήσεων έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους με μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, με νεκρούς και από τις δύο πλευρές και εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο,τι οικοδομήθηκε την περίοδο του σοσιαλισμού στην Ουκρανία, γκρεμίζεται με ολέθριες συνέπειες για τον ουκρανικό λαό. Είναι αυτός που για μια δεκαετία έχει δεχτεί τις συνέπειες από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα των αγορών, από τη μια, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και, από την άλλη, με την καπιταλιστική Ρωσική Ομοσπονδία, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό και να προωθήσει τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος του λαού της Ουκρανίας και άλλων λαών.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των πολέμων και των ανταγωνισμών. Δεν ξεχνάμε τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία από το 1990 και τη ΝΑΤΟική επέμβαση το 1999 με τη διάλυσή της, καθώς και τις επεμβάσεις και τους πολέμους σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν, Γρενάδα, την κατοχή από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

-- Η 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ) είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοσύλλεκτοι κατά την παραμονή τους στην 124η ΠΒΕ;

-- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοσύλλεκτοι σμηνίτες στην 124η ΠΒΕ, έχουν να κάνουν κυρίως με την πολιτική υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα ξεκινάει πριν καν παρουσιαστεί ο νεοσύλλεκτος, αφού πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει τα απαραίτητα για τη θητεία του, ενώ ο τρόπος που θα μεταβεί στο στρατόπεδο κατάταξης δεν είναι εξασφαλισμένος. Σκεφτείτε τι ταξίδι πρέπει να κάνει ένας νέος από τη Θεσσαλονίκη που πρέπει να παρουσιαστεί στην 124η ΠΒΕ στην Τρίπολη.

Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, αντιμετωπίζουν την υποχρηματοδότηση με όλες τις μορφές. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα κατήγγειλαν οι σμηνίτες της Α΄ ΕΣΣΟ του 2022:

-- Οι νεοσύλλεκτοι στοιβάζονται σε θαλάμους, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό, προκειμένου να χωρέσουν σε όσο γίνεται λιγότερους, με στόχο τη μείωση του κόστους θέρμανσης. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό, με τα 2/3 της ΕΣΣΟ να έχουν νοσήσει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

-- Οι ώρες λειτουργίας της θέρμανσης είναι με το σταγονόμετρο γιατί «δεν φτάνει το πετρέλαιο». Κι αυτό στην Τρίπολη που τον χειμώνα είναι κυριολεκτικά ψυγείο, που το θερμόμετρο δεν περνάει το μηδέν (0) για ολόκληρες μέρες.

-- Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας με τα εκατοντάδες κρούσματα, ο περιορισμός των εξόδων φάνηκε και στη διατροφή των σμηνιτών. Από τη μια οι γιατροί πρότειναν καλή διατροφή με πολύ κόκκινο κρέας, και από την άλλη τα παιδιά έτρωγαν φακές και κοτόπουλο με πουρέ!

Δαπάνες δισ. για το ΝΑΤΟ, ούτε τα στοιχειώδη για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας

-- Η κυβέρνηση τον Απρίλη του 2021 υπεγραψε συμφωνία παραχώρησης της 120ής Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα σε ισραηλινή εταιρεία με σκοπό να μετατραπεί σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Αεροπορικό Κέντρο. Τι σηματοδοτεί για τα λαϊκά συμφέροντα αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης;

-- Η συμφωνία αντανακλά τους γενικότερους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού και «χωροφύλακα» των λαών της περιοχής που ξεκίνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε σε νέα, ανώτερα επίπεδα με αυτήν τη συμφωνία. Στο όνομα της αναβάθμισης της ποιότητας εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων, εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η εξέλιξη αυτή βάζει την Καλαμάτα με ακόμα πιο ισχυρό αποτύπωμα στο κάδρο των ανταγωνισμών ανεβάζοντας τους κινδύνους για τον λαό της περιοχής μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο πολεμικής κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός υπερΝΑΤΟικού αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης, ιδιοκτησίας μιας ιδιωτικής εταιρείας, έρχεται ως αποτέλεσμα επιλογών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στη συνέχεια. Αυτό που άλλαξε με την κυβερνητική εναλλαγή ήταν η εθνικότητα της εταιρείας: Αντί για καναδική που διαπραγματευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά από τη ΝΔ υπογράφηκε συμφωνία με ισραηλινή εταιρεία. Το κυρίαρχο στοιχείο της λειτουργίας της είναι η αύξηση της κερδοφορίας της, η προσπάθεια εξοικονόμησης ωρών πτήσης από τους Ικαρους της Πολεμικής μας Αεροπορίας με σκοπό να ενισχύεται ο διεθνής χαρακτήρας του Κέντρου Εκπαίδευσης, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στην εκπαίδευση των πιλότων.

Την ίδια στιγμή που οι επικίνδυνοι αυτοί σχεδιασμοί προχωρούν με δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ, εκατοντάδες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που διαβιούν με τις οικογένειές τους στην Καλαμάτα, πέραν της γενικής ακρίβειας που εξανεμίζει τους μισθούς, αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια αφού οι 150 περίπου κατοικίες που παρέχονται από την Αεροπορία δεν επαρκούν ούτε για το 20% των πραγματικών αναγκών.

Η αύξηση των τουριστικών ροών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με την παράλληλη ανυπαρξία υποδομών στήριξης της λαϊκής κατοικίας, πέρα από τα πανάκριβα ενοίκια που μπορεί να προσεγγίζουν έναν μισθό, δημιουργούν και άλλα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η λειψή σύνθεση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε ένα αεροδρόμιο όπου αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η κίνησή του (στρατιωτικό και πολιτικό), που δεν διαθέτει ραντάρ εδάφους, ανεβάζει τους κινδύνους ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που μαζί με τις πτήσεις ανεβαίνει κατακόρυφα και η κούραση. Να σημειώσουμε επιπλέον ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Καλαμάτα είναι αποκλειστικά στρατιωτικοί. Ενώ επιφορτίζονται και με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του πολιτικού αεροδρομίου, άδικα δεν αμείβονται και με τα επιδόματα που παίρνουν για την ίδια δουλειά οι συνάδελφοί τους της Πολιτικής Αεροπορίας.

Διαχρονικά μάρτυρες του ίδιου σκηνικού πυροσβέστες και λιμενικοί

-- Πυροσβεστικοί Σταθμοί και Κλιμάκια υπάρχουν σε πόλεις και χωριά της περιοχής σας. Μεγάλες δασικές εκτάσεις υπάρχουν στους τρεις ορεινούς όγκους, του Μαίναλου, του Πάρνωνα και του Ταΰγετου. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό της Πυροσβεστικής;

-- Η εξαντλητική υπερεργασία των πυροσβεστών την καλοκαιρινή περίοδο είχε οδηγήσει την κυβέρνηση - και μάλιστα διά στόματος πρωθυπουργού - να εκφράσει τις ευχαριστίες της στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν και την αυτοθυσία που έχουν επιδείξει στις δύσκολες επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε όλη τη χώρα, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Αυτά τα λόγια βεβαίως παρέμειναν λόγια και δεν είχαν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Αντιθέτως, τον περασμένο Νοέμβρη, όταν «τόλμησαν» να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά οι πυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα και στην Πελοπόννησο είναι μάρτυρες του ίδιου ακριβώς σκηνικού, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ είναι στην αντιπολίτευση τάζουν... όταν έρθουν στην κυβέρνηση συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι και πάνε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Και χειρότερα έγιναν τα πράγματα με τον νόμο 4662/2020 αφού παραχωρεί ακόμη περισσότερους τομείς πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταβιβάζει αρμοδιότητες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας στους δήμους, στις Περιφέρειες, σε ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις επιτείνοντας προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίσαμε αυτό το καλοκαίρι. Εμπλέκει και το Πυροσβεστικό Σώμα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Θέτει το σύνολο των φορέων της Πολιτικής Προστασίας στη διάθεση του ΝΑΤΟ για την αξιοποίησή τους στους εγκληματικούς του σχεδιασμούς. Και οι πυροσβέστες της Πελοποννήσου αναγκάζονται να φεύγουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που έχουν δημιουργήσει από τη φύλαξη στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της «Fraport», της «Hochtief», τους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των ΒΙΠΕ.

Και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαχρονική αδικία σε βάρος των συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών. Παρά την πείρα και την εκπαίδευσή τους δεν τους εντάσσει στο Σώμα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πάλι με τα γνωστά αποτελέσματα και ως προς την εντατικοποίηση στους υπηρετούντες συναδέλφους τους, αλλά και την εργασιακή ομηρία χιλιάδων εποχικών.

-- Σε αρκετές παραθαλάσσιες πόλεις της περιοχής σας, όπως Καλαμάτα, Πύλο, Γύθειο, Ναύπλιο, Νεάπολη Βοιών, λειτουργούν Λιμεναρχεία. Τι προβλήματα αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος;

-- Οπως όλοι οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα έτσι και οι λιμενικοί υπάλληλοι της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις προσωρινές αποσπάσεις σε Λιμεναρχεία πρώτης γραμμής λόγω του ασαφούς καθεστώτος που τις διέπει. Πολλές φορές δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα διαβίωσης λόγω των πανάκριβων ενοικίων, της ακρίβειας που σπάει κόκαλα σε τουριστικές περιοχές του Αιγαίου. Σοβαρά προβλήματα επίσης αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί της Νότιας Πελοποννήσου με τη διαιώνιση του προβλήματος του λειψού προσωπικού στις ειδικότητες των πλοιάρχων και των μηχανικών. Το πάγιο αίτημα για αύξηση των οργανικών θέσεων με νέες θέσεις των παραπάνω ειδικοτήτων δεν εκπληρώθηκε, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή προκειμένου να μπορούν να επιχειρούν τα σκάφη του Λιμενικού.


Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων!

Συζητάμε με την Δήμητρα Παντάπαση, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι στη Σάμο, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής, συζητήσαμε με την Δήμητρα Παντάπαση, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

-- Ας αρχίσουμε τη συζήτηση με την κατάσταση για τον πόλεμο...

-- Εδώ και πάνω από 7 βδομάδες διεξάγεται ένας πόλεμος για τον οποίο την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι διαρκείς και αμείωτοι ανταγωνισμοί τους. Ευθύνες έχει η καπιταλιστική Ρωσία με την ιμπεριαλιστική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που προωθούν εδώ και αρκετά χρόνια την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, με τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και εγκατάσταση βάσεων, όπως έγινε και στη χώρα μας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη βάση της Σούδας, το Στεφανοβίκειο, την 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Η κυβέρνηση υλοποιεί τις αποφάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας και η κυβέρνηση εμπλέκει τις Ενοπλες Δυνάμεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να σταματήσει τώρα η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από τη χώρα μας προς την Ουκρανία. Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων, στις λεγόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις και αποστολές. Να μη σταλεί κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν η οργάνωση, η συσπείρωση στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, σε κάθε νησί, για να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων. Για να μπει τέλος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα των πολέμων και της εκμετάλλευσης του ιδρώτα του λαού μας, χρειάζεται ο λαός μας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Δύσκολη η καθημερινότητα για τους φαντάρους, το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό τους

-- Είναι γνωστό ότι η Σάμος έχει μεγάλο αριθμό στρατευμένων. Ποια η κατάσταση καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας φαντάρος ερχόμενος για τη θητεία του στη Σάμο;

-- Ενας φαντάρος φτάνοντας στο νησί έρχεται αντιμέτωπος καταρχάς με το σοβαρό πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Το πολύωρο ταξίδι που το καλοκαίρι είναι μόνο στο κατάστρωμα και τα αραιά δρομολόγια που σημαίνει ότι μπορεί να πρέπει να έρθει έως και 2 μέρες νωρίτερα προκειμένου να πάει στη μονάδα του αναγκάζοντάς τον σε επιπλέον έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο, είναι τα πρώτα που αντιμετωπίζει. Επειτα είναι η κατάσταση των μονάδων. Τα περισσότερα κτίρια είναι παλιά με υποδομές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις σημερινές ανάγκες. Π.χ. σε πολλές μονάδες ο χώρος των κοιτώνων είναι μικρής χωρητικότητας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι λόγω του συγχρωτισμού ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Στο Κέντρο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων είναι συχνό το φαινόμενο, όταν ο αριθμός τους είναι μεγάλος, οι νεοσύλλεκτοι να προωθούνται εξαρχής σε άλλα στρατόπεδα ή να πηγαίνουν για ύπνο σε άλλες μονάδες. Αλλο πρόβλημα είναι ότι λόγω της παλαιότητας και της υποσυντήρησης των εγκαταστάσεων σε πολλές μονάδες ο αριθμός ντουζιέρων και τουαλετών είναι δυσανάλογα μικρός με τον αριθμό των στρατευμένων ενώ και το ζεστό νερό δεν είναι πάντα δεδομένο. Ενα σοβαρό ζήτημα, επίσης, είναι το πόσιμο νερό καθώς πολλά στρατόπεδα υδροδοτούνται από ακατάλληλες για πόση γεωτρήσεις χωρίς, όμως, να παίρνονται τα αντίστοιχα μέτρα για την εξασφάλιση πόσιμου νερού. Π.χ. συχνά οι υδροφόρες δεν φτάνουν έγκαιρα με αποτέλεσμα να ξεμένουν μονάδες και φυλάκια ενώ και η παροχή εμφιαλωμένου νερού είναι 1,5 λίτρο τη μέρα που για τους στρατευμένους, ειδικά την περίοδο της εκπαίδευσης ή το καλοκαίρι, δεν φτάνει και αναγκάζονται να αγοράζουν από το ΚΨΜ.

-- Τι επιλογές έχει και πώς περνά τις ώρες εξόδου του ο φαντάρος στο νησί της Σάμου;

-- Η Σάμος είναι ένα πολύ όμορφο νησί, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει την εικόνα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι στις εξόδους τους ή στις άδειές τους για όσους για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να πάνε στην οικογένειά τους. Τα περισσότερα στρατόπεδα είναι εκτός των πόλεων ή σε ορισμένα χωριά. Αυτό σημαίνει ότι για να βγει ένας φαντάρος ή να πάει στην κοντινή πόλη χρειάζεται να βγει κίνηση που τα τελευταία χρόνια μπαίνει μόνο από έναν αριθμό εξοδούχων και πάνω γιατί για λιγότερους δεν... συμφέρει. Αυτό σημαίνει είτε έξοδα των ίδιων για μετακινήσεις, δηλαδή ταξί, γιατί δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία ή ΚΤΕΛ που να εξυπηρετεί τη μετακίνηση, είτε παραμονή στο στρατόπεδο όπου η συνήθης «ψυχαγωγία» είναι η τηλεόραση στο ΚΨΜ. Οι επιλογές στα μεγάλα χωριά και τις κωμοπόλεις είναι περιορισμένες ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όπως και για τη νεολαία του νησιού. Π.χ. σινεμά υπάρχει μόνο στο Βαθύ και τους Μυτιληνιούς, οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι πάντα προς χρήση. Ετσι η έξοδος συνήθως εξαντλείται σε απαραίτητα ψώνια, καφέ ή φαγητό.

-- Περιγράψατε μια δύσκολη καθημερινότητα. Τι ενέργειες γίνονται για να βελτιωθεί η κατάσταση στα στρατόπεδα;

-- Το ΚΚΕ συχνά κάνει Ερωτήσεις, παρεμβάσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι στο νησί, όπως αυτά βγαίνουν και στη δημοσιότητα από τους ίδιους με επιστολές και δημόσιες διαμαρτυρίες τους αλλά και για γενικότερα θέματα, όπως είναι το επαίσχυντο μηνιαίο επίδομα των 8,60 ευρώ. Χρειάζεται να δυναμώσει η διεκδίκηση σύγχρονων εγκαταστάσεων και υποδομών στα στρατόπεδα αλλά και η εξασφάλιση υποδομής δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, όπως είναι η δημιουργία ή η αξιοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων στις μονάδες, βιβλιοθήκης, επιτραπέζιων κ.λπ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», η παράταξη του ΚΚΕ στους δήμους, συχνά - πυκνά επαναφέρει τα προβλήματα του νερού που επηρεάζουν και τους κατοίκους του νησιού και διατυπώνει διεκδικήσεις που εξασφαλίζουν ποιοτικό και επαρκές νερό. Αντίστοιχα στο νησί το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα σταθερά αναδεικνύει και διεκδικεί σύγχρονες, ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, συχνές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με μείωση των εισιτηρίων κατά 50% και δωρεάν για τους φαντάρους.

Οι ένστολοι έχουν θέση στον αγώνα για την ικανοποίηση λαϊκών διεκδικήσεων

-- Θα θέλαμε να συζητήσουμε τα πιο σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στο νησί.

-- Στο νησί υπηρετούν και ζουν μαζί με τις οικογένειές τους πάρα πολλά στελέχη όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και όλων των Σωμάτων Ασφαλείας που στην πλειοψηφία τους είναι από άλλα μέρη της Ελλάδας. Οπως καταλαβαίνετε, ορισμένα προβλήματα είναι κοινά για όλους, όπως είναι το ζήτημα των συγκοινωνιών που αναφέραμε παραπάνω. Π.χ. ένα ταξίδι με το πλοίο για μια τετραμελή οικογένεια και το αυτοκίνητό της κοστίζει γύρω στα 700 ευρώ χωρίς καμπίνα, μετά τις τελευταίες αυξήσεις. Αλλο θέμα είναι το ύψος των ενοικίων (π.χ. ένα μεγάλο δυάρι κυμαίνεται από 320 έως 400 ευρώ) και η έλλειψη διαθέσιμων σπιτιών, πρόβλημα το οποίο διογκώθηκε μετά τον σεισμό του 2020 καθώς πολλοί κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν. Οι εγκαταστάσεις των Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) που υπάρχουν σε Βαθύ, Ηραίον και Καρλόβασι καλύπτουν έναν μικρό αριθμό οικογενειών στρατιωτικών. Ενα άλλο θέμα είναι η έλλειψη υποδομών όπως οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Υπάρχει νηπιαγωγείο που λειτουργεί στην Ταξιαρχία, όμως καλύπτει μόνο παιδιά στρατιωτικών στο Βαθύ. Σε όλο το νησί οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την αγωνία κάθε χρόνο αν θα υπάρχει θέση για το παιδί τους, ενώ δεν είναι λίγες οι οικογένειες που υπηρετεί ο μπαμπάς στη Σάμο και η μητέρα, με τα παιδιά, είτε μένει στον τόπο καταγωγής είτε αναγκάζεται να μη δουλέψει προκειμένου να φροντίζει τα παιδιά όντας μακριά και από τους παππούδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, δεδομένων και των μισθών που λαμβάνουν. Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ακρίβεια που στο νησί τσακίζει κόκαλα. Τέλος, αλλά και ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα - αν όχι το σημαντικότερο - για όλους στο νησί είναι η κατάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

-- Στη Σάμο το 79ο Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (79 ΤΥΕΘ) παρέχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τρεις ειδικότητες γιατρών, παθολόγου, ουρολόγου και οδοντιάτρου. Οι υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες καλύπτονται από το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Αγιος Παντελεήμων», όπου και παραπέμπονται τα στελέχη αν χρειαστεί. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το 79ο ΤΥΕΘ και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου;

-- Ναι, ισχύει ότι λειτουργούν οι τρεις αυτές ειδικότητες στο 79ο ΤΥΕΘ, όμως, χωρίς εργαστήρια και χωρίς άλλες απαραίτητες ειδικότητες, μικρή υπηρεσία προσφέρει. Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι είναι και επικίνδυνη ορισμένες φορές. Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ειδικότητες ή και έναν αριθμό ειδικοτήτων που είναι μονήρεις. Π.χ. δεν υπάρχουν πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, δερματολόγος, ογκολόγος, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος κ.ά. Από τους γιατρούς που προβλέπονται υπηρετούν οι μισοί ενώ λείπουν 50 νοσηλευτές. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Π.χ. το Κέντρο Υγείας Βαθέος μόνο κατ' όνομα είναι Κέντρο Υγείας. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που υπηρετούν στη Σάμο, έρχονται αντιμέτωπες με μια απελπιστική κατάσταση όταν προσπαθούν να κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις, αφού το ραντεβού με τον γιατρό στο νοσοκομείο μπορεί να είναι ακόμα και μετά από έξι μήνες, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται πολλές φορές και για απλά θέματα να απευθύνονται σε ιδιώτες, με το αζημίωτο φυσικά, είτε να πηγαίνουν σε γιατρούς εκτός νησιού. Ούτε και οι εξετάσεις είναι απλό πράγμα γιατί τα ραντεβού στις δημόσιες δομές αργούν ενώ ο ΕΟΠΥΥ είναι συμβεβλημένος μόνο με ελάχιστα ιδιωτικά εργαστήρια.

-- Μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;

-- Οι αγώνες του λαού μας αποδεικνύουν αυτό που λέει και ως σύνθημα το ΚΚΕ, ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Οπου οι εργαζόμενοι οργανωμένα αντιστέκονται, προτάσσουν διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν κι όχι το αν επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, έχουν αποτελέσματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Οι στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες που ζουν κι αυτοί τα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του νησιού, έχουν θέση στον αγώνα για την ικανοποίηση λαϊκών διεκδικήσεων που εκφράζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, το Εργατικό Κέντρο, οι φορείς του νησιού που αφορούν τη στελέχωση του τομέα της Υγείας, τις συγκοινωνίες, τη σχολική στέγη. Π.χ. είναι αρκετά τα σχολεία που έχουν ζημιές από τον σεισμό του 2020 ειδικά στην ανατολική Σάμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ