ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
Συνεχίζεται το δημιουργικό «ταξίδι»

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λάρισα στα πλαίσια του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Με επιτυχία συνεχίζονται οι συναντήσεις της Οργάνωσης σε όλη τη χώρα με νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες και ερασιτεχνικά σχήματα και πλούσια είναι ανταλλαγή απόψεων, για την πιο ουσιαστική συμβολή τους στο ίδιο το Φεστιβάλ. Ετσι μετά τις συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα δεκάδες ήταν οι νέοι δημιουργοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ να συμμετάσχουν στη συνάντηση - συζήτηση στο Φρούριο, για την πολιτιστική διάσταση του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Οι νέοι ερασιτέχνες, μέλη μουσικών συγκροτημάτων και θεατρικών ομάδων του νομού, που έδωσαν το «παρών» τους στη συνάντηση, μίλησαν για τις ανησυχίες και τις αγωνίες που έχουν για το παρόν και το μέλλον της ερασιτεχνικής δημιουργίας, που δε στηρίζεται από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για να σταθεί στα «πόδια» της, αλλά και για τις ελπίδες πολιτιστικής ανάτασης μέσα από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, που αποτελεί μαζικό χώρο έκφρασης και ανάδειξης δημιουργών του πολιτισμού.

Μιλώντας στην εκδήλωση η Μαρία Γαβαλά, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στη σημασία της συνάντησης, που στόχο έχει να γίνει πλούσιος διάλογος στη βάση της αναγκαιότητας στήριξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας, που επιδιώκει μέσα και από τις εκδηλώσεις του το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Τόνισε ότι η προβολή και η ανάδειξη της ερασιτεχνικής, συλλογικής δημιουργίας της νεολαίας αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για την επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και κάλεσε τους νέους δημιουργούς να καταθέσουν τη γνώμη τους, τις ιδέες και τις προτάσεις τους σ' αυτή την κατεύθυνση, για να γίνει το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ ακόμη καλύτερο, πιο δημιουργικό με νέες πρωτοβουλίες. Και ανακοίνωσε ότι η πρώτη μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ στη Λάρισα, που θα γίνουν από τις 14 έως τις 16 Σεπτέμβρη, θα είναι αφιερωμένη στην ερασιτεχνική δημιουργία. Επιπλέον, πλήθος ερασιτεχνικών μουσικών συγκροτημάτων και θεατρικών ομάδων της Λάρισας θα συμμετάσχουν σε όλες τις προφεστιβαλικές και κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ.

Ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερασιτέχνες δημιουργοί, για την επίπονη προσπάθεια που κάνουν ν' αναδείξουν το έργο τους και για τη συμβολή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, καθ' όλη τη μακροχρόνια διαδρομή του, στην ερασιτεχνική δημιουργία της νεολαίας, κόντρα στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Οπως τονίζει μιλώντας στο «Ρ» ο Γ. Αγναντής, μέλος του μουσικού συγκροτήματος «CARPΕ DIEM», που συμμετείχε στη συνάντηση - συζήτηση της ΚΝΕ, «δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για τη δημιουργία των απαραίτητων προδιαγραφών ανάπτυξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας». Και συνεχίζει: «Να σας πω ένα απλό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θέλουμε να κάνουμε πρόβες και δεν μπορούμε, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να δουλεύουμε πιο σωστά και κατά συνέπεια πιο δημιουργικά. Οσον αφορά στη συμβολή της ΚΝΕ είναι θετική, καθώς προωθεί μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, και γενικότερα μέσα από την πολιτιστική πρόταση που προβάλλει, την ερασιτεχνική δημιουργία».

Στο «Ρ» μίλησε και ο Γ. Μάγγας, μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Τζαμάρ», επισημαίνοντας «ότι το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, από τη "γένεσή" του, "αγκαλιάζει" την ερασιτεχνική δημιουργία δίνοντας ώθηση στην προβολή του έργου της, αναδεικνύοντας την άλλη πολιτιστική πρόταση, κόντρα στους χορηγούς της υποκουλτούρας».

Να σημειωθεί ότι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Ιούνη στο Νομό Λάρισας στα πλαίσια του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ είναι: την Πέμπτη, της ΟΒ μαθητών του ΟΑΕΔ με θέμα «Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ», στις 20/6 της Τομεακής Οργάνωσης Εργαζομένων με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση» στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 22/6 των Τομεακών Οργανώσεων Μαθητών Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ της ΚΝΕ στο Κηποθέατρο, στις 30/6 στον Τύρναβο, στο Πάρκο της Τούμπας.

ΧΑΝΙΑ
«Αγκάλιασμα» της πρωτοβουλίας

Με επιτυχία στέφθηκε και στα Χανιά, το Σάββατο 9 Ιούνη, η πρωτοβουλία της ΚΝΕ για συνάντηση νέων δημιουργών και ερασιτεχνικών σχημάτων που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΕΙ της πόλης.

Αρκετοί νέοι, που ασχολούνται κυρίως ερασιτεχνικά με τη μουσική και το θέατρο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ. Μάλιστα, στη μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν μαθητές, που έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, παρά τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν αυτή την περίοδο λόγω των εξετάσεων. Ενδεικτικό της όρεξής τους για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία, είναι ότι οι μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου έφτασαν αμέσως μόλις τέλειωσαν τις εξετάσεις στο μάθημα που έγραφαν εκείνη τη μέρα, με ζωντάνια, όρεξη για δουλιά και καταιγισμό από προτάσεις.

Τη συζήτηση άνοιξε από πλευράς της ΚΝΕ ο Γιάννης Παπαδάκης, πολιτιστικός υπεύθυνος του ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ, μιλώντας για την τέχνη και πώς αυτή χρησιμοποιείται από την άρχουσα τάξη για την προώθηση της υποκουλτούρας, της εμπορευματοποίησης των πάντων και της αλλοίωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη κοινής πάλης της νεολαίας για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, προώθηση και στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, διεκδίκηση χώρων άθλησης και πολιτισμού και δωρεάν δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Από τη μεριά των νέων δημιουργών τονίστηκε η απαράδεκτη κατάσταση από τη χρήση χορηγών σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και του αθλητισμού, η ανύπαρκτη στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας από το κράτος, καθώς και η ασφυκτική πίεση του ελεύθερου χρόνου που δέχεται η εργαζόμενη και μαθητιώσα νεολαία σήμερα. Στη συνέχεια τόνισαν ότι «ο πολιτισμός έχει μπει στο περιθώριο και έχει μετατραπεί σε ένα ελιτίστικο προϊόν, που το χειρίζονται οι διάφοροι "χονδρέμποροι" της τέχνης για να περάσουν τα "πολιτιστικά τους σκουπίδια"». Γι' αυτό ακριβώς, κατέληξαν να ενισχύσουν σε όλες του τις εκδηλώσεις το 27ο Φεστιβάλ, καθώς και να συμβάλλουν σε μελλοντικές παρόμοιες πρωτοβουλίες της Οργάνωσης.

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Θεατρικός Κύκλος», μάλιστα προσφέρθηκε εκτός από τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ (με το έργο του Γ. Χασάπογλου «Οι κουραμπιέδες»), να βοηθήσει την ΚΝΕ να οργανώσει δική της θεατρική ομάδα και να ανεβάσει συγκεκριμένα έργα.

Συνέχεια πανελλαδικών σήμερα

Συνεχίζονται με Φυσική γενικής παιδείας σήμερα οι εξετάσεις για τους μαθητές της Γ` Λυκείου, που από τις 29 Μάη διαγωνίζονται πανελλαδικά για την προαγωγή και απόλυσή τους. Οι μαθητές της Β` Λυκείου διαγωνίζονται σήμερα στην Ιστορία γενικής παιδείας.

Στο μεταξύ, σε κόντρα μεταξύ του υπουργού Παιδείας και του τομεάρχη της ΝΔ Γ. Καλού εξελίχθηκε η καταγγελία του δεύτερου σχετικά με τα θέματα Χημείας, στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές της Γ` Λυκείου, χωρίς βέβαια καμία από τις δύο πλευρές να αναφέρεται στην «ταμπακέρα», που είναι η ταύτιση των απολυτήριων εξετάσεων με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Επιχειρώντας να συμβάλει στη δημιουργία εντυπώσεων, ο υπουργός Παιδείας με δήλωσή του την Κυριακή κάνει λόγο για «βάναυση ανευθυνότητα» εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ, ενώ σημειώνει ότι «είναι βαθιά απαράδεκτο και επικίνδυνο να επιχειρείται να μεταβληθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», ενώ παραπέμπει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για το επίμαχο θέμα. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι η τελευταία χημική αντίδραση του θέματος 3.1. της Χημείας θετικής κατεύθυνσης «βρίσκεται απολύτως εντός διδακτέας και εξεταστέας ύλης, όπως καθορίζεται από τη σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας». Τονίζεται επίσης ότι το αντιδρών (Ε) προσδιορίζεται από την προηγούμενη αντίδραση και ότι η αντίδραση δίδεται και δε ζητείται.

Με χτεσινή του νέα δήλωση, ο Γ. Καλός δηλώνει ότι η ΝΔ θα καλέσει τον υπουργό Παιδείας «να δώσει εξηγήσεις για όλα τα "λάθη" των εξετάσεων, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των».

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων και όπως και ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε επίδειξη ευαισθησίας απέναντι στους μαθητές, τους οποίους βέβαια η «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης υποβάλει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αποτράπηκε η εφαρμογή πιστωτικών μονάδων

Την προσπάθεια εφαρμογής των πιστωτικών μονάδων στο ΤΕΙ Πειραιά απέτρεψαν με τη μαζική κινητοποίησή τους χτες σπουδαστές του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Πειραιά ήταν και η πρόταση για καθιέρωση και εισαγωγή στον κανονισμό σπουδών του συστήματος πιστωτικών μονάδων (European Credit System), που προωθούν οι Συνθήκες της Μπολόνια και της Πράγας.

Το σύστημα αυτό είναι το κατ' εξοχήν εργαλείο μέσω του οποίου προωθείται η κατηγοριοποίηση σχολών, τμημάτων, μαθημάτων και των ίδιων των σπουδαστών. Μάλιστα, από τις διακηρύξεις που υπέγραψαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Παιδείας προβλέπεται η επέκτασή του και σε ιδρύματα εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο απόφοιτος μιας ανώτατης σχολής θα συγκεντρώνει με το πτυχίο του έναν αριθμό πιστωτικών μονάδων, ενώ παράλληλα θα ωθείται σε ένα κυνήγι μονάδων και από διάφορα ιδιωτικά ινστιτούτα, κέντρα σπουδών και κατάρτισης.

Το σύστημα πιστωτικών μονάδων δεν έχει εφαρμοστεί γενικευμένα στη χώρα μας, καθώς η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του στα πανεπιστήμια (επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου) συνάντησε μαζικές αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος. Ωστόσο, από το 1997 ισχύει τυπικά στο ΤΕΙ Αθήνας.

Καθώς το θέμα των πιστωτικών μονάδων συνδέεται με το ζήτημα της αξιολόγησης, που το τελευταίο διάστημα έρχεται στην επιφάνεια με έντονο τρόπο ως προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, ορισμένα ΤΕΙ σπεύδουν να «προλάβουν τις εξελίξεις».

Πάντως, στο ΤΕΙ Πειραιά η σχετική συζήτηση αναβλήθηκε επ' αόριστον κάτω από την αγωνιστική πίεση των σπουδαστών, που απαίτησαν τη μη εφαρμογή των Διακηρύξεων της Μπολόνια και της Πράγας και ταυτόχρονα ζήτησαν ουσιαστική αναβάθμιση και πτυχία με αξία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ