Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΑΝΙΑ
«Αγκάλιασμα» της πρωτοβουλίας

Με επιτυχία στέφθηκε και στα Χανιά, το Σάββατο 9 Ιούνη, η πρωτοβουλία της ΚΝΕ για συνάντηση νέων δημιουργών και ερασιτεχνικών σχημάτων που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΕΙ της πόλης.

Αρκετοί νέοι, που ασχολούνται κυρίως ερασιτεχνικά με τη μουσική και το θέατρο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ. Μάλιστα, στη μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν μαθητές, που έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, παρά τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν αυτή την περίοδο λόγω των εξετάσεων. Ενδεικτικό της όρεξής τους για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία, είναι ότι οι μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου έφτασαν αμέσως μόλις τέλειωσαν τις εξετάσεις στο μάθημα που έγραφαν εκείνη τη μέρα, με ζωντάνια, όρεξη για δουλιά και καταιγισμό από προτάσεις.

Τη συζήτηση άνοιξε από πλευράς της ΚΝΕ ο Γιάννης Παπαδάκης, πολιτιστικός υπεύθυνος του ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ, μιλώντας για την τέχνη και πώς αυτή χρησιμοποιείται από την άρχουσα τάξη για την προώθηση της υποκουλτούρας, της εμπορευματοποίησης των πάντων και της αλλοίωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη κοινής πάλης της νεολαίας για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, προώθηση και στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, διεκδίκηση χώρων άθλησης και πολιτισμού και δωρεάν δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Από τη μεριά των νέων δημιουργών τονίστηκε η απαράδεκτη κατάσταση από τη χρήση χορηγών σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και του αθλητισμού, η ανύπαρκτη στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας από το κράτος, καθώς και η ασφυκτική πίεση του ελεύθερου χρόνου που δέχεται η εργαζόμενη και μαθητιώσα νεολαία σήμερα. Στη συνέχεια τόνισαν ότι «ο πολιτισμός έχει μπει στο περιθώριο και έχει μετατραπεί σε ένα ελιτίστικο προϊόν, που το χειρίζονται οι διάφοροι "χονδρέμποροι" της τέχνης για να περάσουν τα "πολιτιστικά τους σκουπίδια"». Γι' αυτό ακριβώς, κατέληξαν να ενισχύσουν σε όλες του τις εκδηλώσεις το 27ο Φεστιβάλ, καθώς και να συμβάλλουν σε μελλοντικές παρόμοιες πρωτοβουλίες της Οργάνωσης.

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Θεατρικός Κύκλος», μάλιστα προσφέρθηκε εκτός από τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ (με το έργο του Γ. Χασάπογλου «Οι κουραμπιέδες»), να βοηθήσει την ΚΝΕ να οργανώσει δική της θεατρική ομάδα και να ανεβάσει συγκεκριμένα έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ