ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
Επίθεση και συκοφαντία στους ανέργους - ενισχύσεις με τη σέσουλα στις επιχειρήσεις
  • Χειροκροτούν οι βιομήχανοι το νομοσχέδιο
  • Την απόσυρσή του ζητάει το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων στον Οργανισμό

Από πρόσφατη κινητοποίηση στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ
Από πρόσφατη κινητοποίηση στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ
Τα συγχαρητήριά του έδωσε ο ΣΕΒ προς την κυβέρνηση για το κατάπτυστο νομοσχέδιό της με το οποίο ενισχύει τη λειτουργία του ΟΑΕΔ ως σύγχρονου δουλεμπορικού γραφείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους για την απόκτηση φτηνής εργατικής δύναμης. Το νομοσχέδιο φέρει τον προκλητικό τίτλο «Δουλειές Ξανά» και σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια με προγραμματισμό να ψηφιστεί αργά το βράδυ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής του τομέα απασχόλησης και αγοράς εργασίας του ΣΕΒ, Χρ. Ιωάννου, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όχι μόνο βρήκε θετικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλά σε ρόλο αρμόδιου υπουργού, προχώρησε και σε παρουσίαση κάθε βασικής ρύθμισης ξεχωριστά για να δείξει την αναγκαιότητά της.

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε, πάντα για λογαριασμό των βιομηχάνων, στο πόσο σημαντικό είναι «να κάνουμε τη μεταρρύθμιση, να αποκτήσουμε μια δημόσια υπηρεσία απασχόλησης που στηρίζει μια αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας».

Υπέρ της «μεταρρύθμισης» του ΟΑΕΔ τάχθηκαν και εκπρόσωποι των Ενώσεων των επιχειρηματικών ομίλων των κέντρων κατάρτισης και επανακατάρτισης. Ωστόσο κατέθεσαν διάφορες ενστάσεις δείχνοντας τον «καβγά» που υπάρχει, για το πώς θα μοιραστεί η λεία των δισεκατομμυρίων των σχετικών προγραμμάτων, τα οποία θα ενισχυθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον ΟΑΕΔ είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πακέτων αυτών από το Ταμείο.

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, από την αρχή της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μέχρι και χτες που ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία (με τη συζήτηση επί των άρθρων και τη δεύτερη ανάγνωση), προσπάθησε να διαμορφώσει μια εικονική πραγματικότητα, με τερατώδη ψέματα, αλλά και προκλητικές συκοφαντίες σε βάρος των ανέργων, φτάνοντας να τους χαρακτηρίζει μέχρι και καταχραστές (!), «γραμμή» που αναμένεται να κορυφωθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Ενδεικτικά, για το ποινολόγιο σε βάρος των ανέργων είπε χτες στην τελευταία συνεδρίαση: «Να συνεχίσουμε να δίνουμε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι, ενώ έχουν δηλώσει τι δουλειά θέλουν και ενώ τους προσφέρεται, όχι μία, αλλά τρεις δουλειές, με βάση αυτά τα οποία οι ίδιοι δήλωσαν, να αρνούνται τις δουλειές;».

Βέβαια, ο υπουργός «έκανε το κορόιδο» όταν ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, υπενθύμισε ότι τέτοιες άθλιες ρυθμίσεις έχουν και αποτελέσματα, όπως αυτό της εργαζόμενης στη Γερμανία, που ως σερβιτόρα την έστειλαν να δουλέψει σε οίκο ανοχής. Με βάση τη λογική της κυβέρνησης, που θέλει να τιμωρείται ο άνεργος αν μια δουλειά που του προσφέρεται δεν του αρέσει, ανοίγει ο δρόμος και για τέτοια φαινόμενα.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η «ουρά» σε μία από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που παρουσιάζεται ως φιλεργατική. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση διαφημίζει το άρθρο 25 του ν/σ, σύμφωνα με το οποίο ο αναζητών εργασία, αν βρει δουλειά πριν από τη λήξη του επιδόματος που παίρνει, θα συνεχίσει να λαμβάνει μαζί με τον μισθό του (αν δεν τον ψαλιδίσει η εργοδοσία) το 50% του επιδόματος, μέχρι την τυπική λήξη του. Βέβαια, με το ίδιο άρθρο, ο χρόνος αυτός εργασίας (δηλαδή οι μήνες που ο εργαζόμενος δουλεύει και ταυτόχρονα λαμβάνει το μισό του επιδόματος) δεν θα προσμετράται στις μέρες εργασίας που απαιτούνται (125 μέρες τους τελευταίους 14 μήνες), για να πάρει επιδότηση ανεργίας σε επόμενη φάση, αν απολυθεί! Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος βρει δουλειά π.χ. έναν μήνα αφότου ξεκίνησε να λαμβάνει το επίδομα, θα συνεχίσει να το παίρνει για όσους μήνες ακόμα το δικαιούται, αν όμως ο εργοδότης του τον απολύσει, οι μέρες προϋπηρεσίας του θα έχουν γίνει καπνός. Ετσι το κράτος τον πετάει έξω από οποιαδήποτε στήριξη, επικαλούμενο ένα ξεροκόμματο μισού επιδόματος που έδωσε στον άνεργο για κάποιους μήνες...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοινού τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, πέρα από τις διαχειριστικές τους παρατηρήσεις, δεν διαφώνησαν με την ουσία του νομοσχεδίου που είναι «οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», δηλαδή η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων για να «απασχολήσουν ανέργους», και βέβαια η διά βίου κατάρτιση. Για παράδειγμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκας, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ανέφερε χτες στη συζήτηση επί των άρθρων, στην Επιτροπή, ότι οι εργαζόμενοι «ζητάνε» έναν οργανισμό που «θα ισχυροποιήσει τη θέση του στην αγορά εργασίας», ενώ πουθενά δεν αναφέρθηκε στην ουσιαστική προστασία των ανέργων σύμφωνα με τα αιτήματα που προβάλλουν τα συνδικάτα τους. Αλλωστε, ήταν χαρακτηριστικό το ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Ι. Φωτήλας, ζήτησε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να πει σε ποια άρθρα τέλος πάντων διαφωνεί το κόμμα του.

Να αποσυρθεί τώρα!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, κατά τις δύο χτεσινές συνεδριάσεις της Επιτροπής, ανέφερε ότι όχι μόνο επί της αρχής αλλά και «κανένα άρθρο δεν μπορεί να ψηφιστεί. Ολα υπηρετούν τον στόχο μετατροπής του ΟΑΕΔ σε εργαλείο των επιχειρηματικών ομίλων, σε ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, σε φορέα ανατροπής κάθε εργασιακού δικαιώματος μέσα από τα διάφορα προγράμματα, που έτσι κι αλλιώς πρωτοστατεί τώρα εδώ και χρόνια για την υλοποίηση των επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων». Ενώ ανέδειξε ότι πρόκειται για προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση, τον υπουργό Εργασίας, τον διοικητή του ΟΑΕΔ, που ποινικοποιούν τον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία, η οποία έχει αποφασιστεί ομόφωνα από την Ομοσπονδία.

Για τους αισχρούς χαρακτηρισμούς του υπουργού σε βάρος των ανέργων ο Χρ. Κατσώτης σχολίασε: «Καταχραστές οι άνεργοι, και όχι αυτοί που τους έχουν ανέργους γιατί κερδίζουν από αυτό. Καταχραστές οι άνεργοι, και όχι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κάθε λογής "τρωκτικά" που τσεπώνουν το "ζεστό" χρήμα, που συγκεντρώνεται από τις εισφορές των εργαζομένων. Καταχραστές οι άνεργοι, κι όχι αυτοί που νομοθετούν για να αρπάξουν ακόμα περισσότερα για λογαριασμό των "τρωκτικών", όπως γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο».

Πρόσθεσε πως οι μόνες «δουλειές που θα ανοίξουν» είναι «για όλα τα παράσιτα που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία. Γι' αυτούς που είναι τα κοράκια της κατάρτισης, οι έμποροι της κατάρτισης».

Απαιτώντας ξανά την απόσυρση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των συνδικάτων, που παλεύουν για τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, των επιδομάτων προστασίας, τις παροχές κοινωνικού τουρισμού και άλλων προγραμμάτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την επανασύσταση του ΟΕΚ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του έργου τους, των οποίων η κατάργηση έχει την υπογραφή των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκε να επανασυστήσει τον Οργανισμό.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ
Απεργούν σήμερα για την απόσυρση του νομοσχεδίου

Συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης στον Αλιμο στις 11 π.μ. | Τη νέα προσπάθεια καταστολής και ποινικοποίησης της απεργίας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Σε νέα 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τιμωρεί τους ανέργους, λεηλατεί τις εισφορές των εργαζομένων και ενισχύει τη μετατροπή του Οργανισμού σε παραμάγαζο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας αποφάσισε και η ΠΟΠΟΚΠ για τα μέλη της (τ. ΟΕΚ-ΟΕΕ) εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί στη συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης, που θα γίνει στις 11 π.μ.

Μπροστά στη νέα κινητοποίηση των εργαζομένων και των σωματείων η κυβέρνηση και η διοίκηση στοχοποιούν το απεργιακό δικαίωμα και χτες έσυραν στα δικαστήρια τα σωματεία του χώρου, κρίνοντας «παράνομη» την απεργία, απειλώντας μάλιστα με εξοντωτικές ποινές, σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη. Την ποινικοποίηση και την καταστολή του απεργιακού δικαιώματος καταγγέλλει και η ΑΔΕΔΥ, που αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τον ΟΑΕΔ, για σήμερα, Τρίτη.

Στηρίζει τον δίκαιο αγώνα το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβερνητική επίθεση στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ και σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που μετατρέπει τον ΟΑΕΔ από οργανισμό στήριξης των ανέργων σε κουμπαρά των εργοδοτών, που θα μετατρέπει τις εισφορές, τον ιδρώτα των εργαζομένων σε επιδότηση των επιχειρήσεων.

Τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις κρατήσεις μας, τον ιδρώτα και τον μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων που για δεκαετίες έως και σήμερα δίνονται από τον μισθό τους. Είναι το πλέγμα προστασίας για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, στη μακροχρόνια ανεργία, την άμυνα που πρέπει να έχει ένας άνεργος μπροστά στην ακρίβεια, στο δικαίωμά του στις διακοπές, στο βιβλίο, στη μητρότητα, στο οξυμένο ζήτημα της αστεγίας. Είναι παροχές σε κατασκηνώσεις, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη μαθητεία!

Οι αντιδράσεις των συνδικάτων και των ίδιων των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ έχουν αποκαλύψει τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργού-Σούπερμαν Χατζηδάκη, που επιστρατεύουν την καταστολή, τις συκοφαντίες και την "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη για να κάμψουν τις εργατικές αντιδράσεις.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και ποινικοποίησης του αγώνα τους αποτελεί απόδειξη των αντεργατικών σχεδιασμών κυβέρνησης - υπουργείου Εργασίας.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και καταγγέλλουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας τους».

  • Την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ μεταφέρει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ