ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Προχωρούν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την Ενέργεια στις πλάτες των λαών

Με σαφή προσανατολισμό να προχωρήσουν τα ευρωατλαντικά σχέδια για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκε χτες στην Ιερουσαλήμ νέα τριμερής Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος το σύνολο της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ακόμα συνάντηση - στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις τρεις χώρες - που γίνεται στο πλαίσιο της επαναχάραξης του ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, με στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη «θωράκιση» της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, κάτι που πυροδοτεί εξελίξεις που τις συνέπειές τους πληρώνουν ήδη και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι λαοί.

Επίσης, απασχόλησε ο στόχος να κρατηθούν ζωντανά τα σχέδια για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των τριών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, οι τρεις υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, «την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας Ενέργειας. Οπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συζητήθηκε ξανά το ενδεχόμενο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις σχετικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η Αίγυπτος. Πρόκειται για το παλιό σενάριο δημιουργίας «εικονικού αγωγού» μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς η Αίγυπτος ήδη διαθέτει τεράστια αποθηκευτική ικανότητα, ενώ η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς αυτήν κρίνεται σαφώς πιο «βατό» ως έργο σε σχέση με τον «EastMed». Παράλληλα συζητείται και το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού ΥΦΑ στην Κύπρο ως ακόμη μια εναλλακτική λύση στις απαιτούμενες υποδομές.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, ενέταξε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον ευρύτερο σχεδιασμό για την απεξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και την εξάρτηση από το αμερικανικό LNG, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων Ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων».

Τέλος, αναφορικά με την κατασκευή υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για έργα που «θα ωφελήσουν τις χώρες μας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, καθώς θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, προάγοντας παράλληλα την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή»...

«Ιδιαίτερα παραγωγική» χαρακτήρισε τη συνάντηση η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας, K. Elharrar, προσθέτοντας ότι σε επόμενη φάση θα δημιουργηθεί «οδικός χάρτης» των έργων και ενεργειών που θα αναλάβουν τα συμβαλλόμενα μέρη, από ομάδα ειδικών και σε περιοδική βάση θα πραγματοποιούνται συναντήσεις ώστε να υπάρξει μια ταχεία και πλέον βέλτιστη λύση.

Αντίστοιχα, η Κύπρια υπουργός, Ν. Πηλείδου, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας των τριών χωρών, σημειώνοντας ότι τα έργα που συζητούν οι τρεις πλευρές ενισχύουν την προσφορά τους στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και παράλληλα τη σύνδεση Κύπρου και Ισραήλ με την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Ερευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ειδική έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που δημοσιοποιήθηκε, «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας». Με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο σύμφωνα με το ευρωατλαντικό σχέδιο, όπως αναφέρεται από το ΙΕΝΕ, «η εν λόγω έκθεση αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο για την ανάπτυξη του κλάδου των υδρογονανθράκων και τη διενέργεια στοχευμένων ερευνών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες με απώτερο στόχο την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Και προσθέτει: «Οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν για αρκετά χρόνια ακόμα βασικό συστατικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον, οικονομικό και γεωπολιτικό, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην έρευνα και αξιοποίηση των αποθεμάτων που διαθέτει με πρωταρχικό στόχο την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ενδεχομένως την εξαγωγή φυσικού αερίου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Το ΙΕΝΕ προτείνει την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού νέων περιοχών που παρουσιάζουν τεχνικό ενδιαφέρον.

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), σύμφωνα με τις οποίες, η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσα επισημαίνει η έκθεση ως οφέλη, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της Ενέργειας. Λέει για παράδειγμα: «Σε περίπτωση γεωπολιτικών κρίσεων, δεν θα εξαρτάται ενεργειακά από τρίτες χώρες και εν δυνάμει αρνητικά διακείμενες στην Ελλάδα. Μπορεί να γίνει προμηθευτής της ΕΕ, η οποία σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και να διαθέτει περισσότερα διαπραγματευτικά "όπλα" στις διακρατικές συνομιλίες και διαβουλεύσεις. Η ύπαρξη παραγωγικών θαλάσσιων κοιτασμάτων θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τα θέματα θαλάσσιων ζωνών».

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Και βέβαια όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ταιριάξουν απόλυτα και με άλλες χώρες όπως, για παράδειγμα, η Ουκρανία, μόνο που αυτή η χώρα, που είναι από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους, κυριολεκτικά φλέγεται και ο λαός της βρίσκεται στη δίνη του πολέμου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ
Δεν υπάρχει τέλος στο ράλι της ακρίβειας

Eurokinissi

Μπορεί τα διάφορα ενεργειακά πρότζεκτς που αποδίδουν τεράστια κέρδη στους ομίλους να «τρέχουν», με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή όμως οι τιμές της Ενέργειας στη χώρα μας και ειδικότερα του ηλεκτρισμού συνεχίζουν να «κουτσουρεύουν» το λαϊκό εισόδημα και να απειλούν με «λουκέτο» χιλιάδες ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι τιμές χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ χτες έφτασαν τα 243 ευρώ/Mwh, δείχνοντας ότι πλέον το πανάκριβο ρεύμα - είδος πολυτελείας για λίγους αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο και οι πάροχοι ηλεκτρισμού προχωρούν σε διαρκείς ανατιμήσεις ακόμη και των υποτιθέμενων «ασφαλών προγραμμάτων» που πρόσφεραν οι καταναλωτές, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τα σταθερά τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση 36% στα σταθερά τιμολόγιά της και πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα σε μερικούς μήνες, αφού ένα τέτοιο ποσοστό είχε προστεθεί στην αναπροσαρμογή που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη! Η αύξηση αφορά τους νέους πελάτες στα προγράμματα myHomeOnline και myHomeEnter. Πρόκειται για τις συμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν τη λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» - τα οποία βέβαια έτσι κι αλλιώς είναι υπολογισμένα με ακρίβεια να προσφέρουν το απαιτούμενο ποσοστό κέρδους στον πάροχο - και που την έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα ένας σχετικά σημαντικός αριθμός πελατών της ΔΕΗ (περί τις 500 χιλιάδες) ώστε να αποφεύγουν τις απότομες αυξήσεις της ρήτρας. Ετσι, η τιμή της κιλοβατώρας στο myHomeOnline «σκαρφαλώνει» από το 0,17 ευρώ στο 0,229. Η τιμή για όσους πελάτες έχουν νυχτερινό μετρητή αυξάνεται από 0,13 ευρώ/kwh σε 0,176 ευρώ/kwh.

Με λίγα λόγια, όπως και παλιότερα με τα σταθερά ή κυμαινόμενα επιτόκια των τραπεζών, έτσι και τώρα με τις συμβάσεις ηλεκτρικού ρεύματος που προσφέρουν οι πάροχοι στους καταναλωτές, το δικό τους ποσοστό κέρδους είναι προϋπολογισμένο κι αυτό θα αποσπαστεί από το λαϊκό εισόδημα, είτε πρόκειται για σταθερές είτε για κυμαινόμενες συμβάσεις.

Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει κυριολεκτικά με ανακοινώσεις για επιδόματα - ψίχουλα. Χτες, ενημέρωσε ότι στις 20 - 21 του μήνα θα γίνει η πληρωμή του πολυδιαφημισμένου επιδόματος των 200 ευρώ στις «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», την ώρα που τα χρήματα αυτά έχουν ήδη εξαϋλωθεί από τις απανωτές ανατιμήσεις σε καύσιμα και ρεύμα, από τις αυξήσεις στα τρόφιμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στη βδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την περιλάλητη επιδότηση, προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορούν να εγγραφούν.

Επιπλέον, πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,6 δισ. ευρώ προβλέπει ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2022, που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων, και ως εφεδρεία για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σχετική δαπάνη αφορά «στην αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών, που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Στα ύψη τα τρόφιμα

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990 βρίσκεται ο διεθνής Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), αφού τον Μάρτη διαμορφώθηκε στις 159,3 μονάδες, αυξημένες κατά 12,6% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και κατά 33,6% με το προηγούμενο έτος.

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών αυξήθηκε κατά 17,1% μεταξύ Φλεβάρη και Μάρτη ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αφού η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών και η Ουκρανία αντίστοιχα το 20%. Ο Δείκτης Τιμών φυτικών ελαίων επίσης αυξήθηκε κατά 23,2%, αφού η αύξηση των τιμών στο ηλιέλαιο συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα (φοινικέλαιο, κραμβέλαιο κ.λπ.).

Μεγάλες αυξήσεις και στον Δείκτη Τιμών Κρέατος, αφού καταγράφει άνοδο κατά 4,8% τον Μάρτη, αποτέλεσμα των αυξήσεων σε όλα τα είδη κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά κ.λπ.), φτάνοντας επίσης σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Τέλος, ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών αυξήθηκε 2,6% μέσα σε έναν μήνα και 23,6% συγκριτικά με πέρσι και πλέον όλες οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για τεράστια επισιτιστική κρίση που θα πλήξει αρχικά τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σύντομα και η Ευρώπη θα ζήσει καταστάσεις με τις τιμές των τροφίμων που είχε να ζήσει πολλές δεκαετίες...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ - ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Κατατίθενται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια

Τον επόμενο μήνα θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, όπου και θα ενσωματώνονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο, με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο ως προς την εξέλιξη του ΑΕΠ για το 2022 θα προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης στο 3,5%, έναντι 4,5% στον αρχικό κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, η πρόβλεψη για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό το 2022 αναμένεται να αναθεωρηθεί στο 5%, από 0,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, και στο 2,5% - 3% για το 2023.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το 2023 αναμένεται το πρωτογενές αποτέλεσμα να είναι πλεονασματικό, της τάξης του 1% του ΑΕΠ, και βέβαια με ανοδική τάση τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, που φορτώνεται και πάλι στις πλάτες του λαού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στη Νέα Υόρκη και στο επενδυτικό συνέδριο του «Capital Link», σημείωσε ότι «προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% για το 2022 και αναμένουμε ακόμα σημαντικότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023 και μετά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ