Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ - ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Κατατίθενται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια

Τον επόμενο μήνα θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, όπου και θα ενσωματώνονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο, με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο ως προς την εξέλιξη του ΑΕΠ για το 2022 θα προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης στο 3,5%, έναντι 4,5% στον αρχικό κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, η πρόβλεψη για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό το 2022 αναμένεται να αναθεωρηθεί στο 5%, από 0,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, και στο 2,5% - 3% για το 2023.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το 2023 αναμένεται το πρωτογενές αποτέλεσμα να είναι πλεονασματικό, της τάξης του 1% του ΑΕΠ, και βέβαια με ανοδική τάση τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, που φορτώνεται και πάλι στις πλάτες του λαού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στη Νέα Υόρκη και στο επενδυτικό συνέδριο του «Capital Link», σημείωσε ότι «προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% για το 2022 και αναμένουμε ακόμα σημαντικότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023 και μετά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ