Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
«Θέατρα μεγάλων κρίσεων» απ' τα Βαλκάνια ως το Σαχέλ φέρνει η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Τα επόμενα βήματα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία εξέτασαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, προαναγγέλλοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, ενώ οι κόντρες τους μαίνονται και σε μια σειρά άλλων ζωνών του πλανήτη.

Οπως είπε μετά τη συνεδρίαση ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, συζήτησαν με στελέχη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (International Criminal Court) για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει με χρήματα, και «στοιχεία», στις «έρευνες» για εγκλήματα πολέμου από πλευράς των Ρώσων στην Ουκρανία.

Συζήτησαν, επίσης, για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων, «ώστε να μην υπάρχουν κενά» στην εφαρμογή τους, αλλά και για το «τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», όπως είπε ο Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ένα «ασύμμετρο σοκ» για την ΕΕ, εφόσον τα ανατολικά κράτη πλήττονται περισσότερο από άλλα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, και τα κύματα προσφυγιάς που δέχονται. Εξ ου και ζήτησε «αλληλεγγύη» και «αλληλοκατανόηση» μεταξύ των κρατών - μελών, αντανακλώντας βασικά αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, έβαλε στόχο για ταχύτερη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, με κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, παρά του αερίου, καθώς, όπως είπε, το πρώτο είναι ευκολότερο να το αναπληρώσουν, για ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ και των εφαρμογών υδρογόνου, αξιοποιώντας τον πόλεμο και ως «επιταχυντή» της στρατηγικής του «πράσινου New Deal». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί είχαν γεύμα εργασίας με τους ομολόγους τους από Ισλανδία και Νορβηγία, συζητώντας ειδικά με τον Νορβηγό για το πώς μπορεί να αυξήσουν τις εξαγωγές καυσίμου από εκεί προς την ΕΕ, αλλά και να εντείνουν τη διμερή συνεργασία στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι υπουργοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στήριξη προς την κυβέρνηση του Κιέβου με όπλα και εφόδια για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ενώ ως άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης έβαλαν τη «ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», με τον Μπορέλ να φέρνει ως παράδειγμα πως η άνοδος π.χ. στις τιμές των τροφίμων δεν οφείλεται στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ευρωατλαντικοί, αλλά στο γεγονός ότι οι Ρώσοι εμποδίζουν, όπως είπε, εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία...

Μεγάλο ενδιαφέρον, από πλευράς όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, είχε και η συζήτησή τους για το Μάλι, όπου αποφάσισαν «αναπροσανατολισμό» της στρατιωτικής, «εκπαιδευτικής» τους επιχείρησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας ότι «δεν συνεργάζεται» σε έρευνες για σφαγές που γίνονται εκεί, απευθύνοντάς της κατηγορίες ότι συμπράττει με τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner». «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε τόσο εκεί, όσο πριν, δεν μπορεί να εκπαιδεύουμε ανθρώπους για να σφάζουν», είπε όλο υποκρισία ο Μπορέλ, τονίζοντας ωστόσο ότι το Σαχέλ αποτελεί πάντα περιοχή προτεραιότητας για την ΕΕ, η οποία, όπως φαίνεται, απλά θα αναδιατάξει δυνάμεις της σε άλλες χώρες της περιοχής, διατηρώντας πάντα μια εκπαιδευτική αποστολή στο Μάλι με αντικείμενο το ...Δίκαιο του πολέμου.

Επίσης, συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις σε Λιβύη και Υεμένη, καθώς και τη σύγκληση Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ - Ισραήλ. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τον λεγόμενο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τον Ινδο-Ειρηνικό, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Πράγα, στις 13 και 14 Ιούνη (εκτός από τα κράτη - μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ, θα προσκληθούν εκπρόσωποι χωρών του Ινδο-Ειρηνικού, των ΗΠΑ και του Καναδά).

«Μονόδρομος» η εμπλοκή και οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» για την κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προσερχόμενος ο Ελληνας υπουργός, Ν. Δένδιας, στο ΣΕΥ δήλωσε ότι θα ενημέρωνε τους ομολόγους του για την επίσκεψή του στην Οδησσό στις 3/4, καθώς και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και στη Μαριούπολη, «κάτι που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η Ρωσία», όπως είπε. Για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λιβύη, είπε ότι θα ζητούσε από το ΣΕΥ να «επισπεύσουν» «αυτά τα θέματα. Διότι, εάν η ΕΕ δεν ενεργήσει και δράσει τώρα, διατρέχουμε τον κίνδυνο οι περιοχές αυτές να γίνουν θέατρα μεγάλων κρίσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία».

Προηγουμένως, το Σάββατο, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι «υφίσταται μείζον πρόβλημα στις σχέσεις όλων των χωρών της ΕΕ, όλης της δυτικής συμμαχίας και της Ρωσίας». Για την πρόσφατη απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν είχε καμιά άλλη εναλλακτική επιλογή. Εκανε το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει», ενώ χαρακτήρισε την αναμενόμενη «αντίπραξη από τη ρωσική πλευρά» «μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το γεγονός ότι η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην επίσκεψή της την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα ακύρωσε ξανά την όποια προοπτική κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed», ο Δένδιας απέδωσε την εξέλιξη στην «οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος», ισχυριζόμενος ότι τάχα δεν υφίσταται «το γεωπολιτικό επιχείρημα που υποκρύπτεται», δηλαδή ότι οι Αμερικανοί απορρίπτουν τον αγωγό για να μην ενοχληθεί η Αγκυρα, από τη χάραξή του μέσα από ό,τι η Τουρκία θεωρεί δική της θαλάσσια ζώνη, αφού «υποστηρίζουν τον Asia Interconnector, τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ακριβώς την ίδια όδευση με τον EastMed». «Αρα δεν υφίσταται γεωπολιτική επιλογή στα λεγόμενα για τον EastMed», πρόσθεσε, αποσιωπώντας και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις των ΗΠΑ για τις «εντάσεις» που δημιουργεί ο αγωγός, και πολύ περισσότερο την ολοφάνερη επιτάχυνση των «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Ενδεικτική άλλωστε ήταν στο Φόρουμ των Δελφών και η τοποθέτηση του Ian Lesser, αντιπροέδρου του German Marshall Fund των ΗΠΑ στο Βέλγιο, που επισήμανε ότι «κάθε αμερικανική προεδρία θα επαναβεβαιώνει τον ρόλο της (Τουρκίας) στην περιοχή». «Ως μείζων σύμμαχος στο ΝΑΤΟ έχουμε την άποψη ότι μπορούμε να φέρουμε πίσω την Τουρκία» (στη Δύση, απομακρύνοντάς την από τη Μόσχα), είπε, έστω και αν εκτίμησε ότι η Αγκυρα δεν θα εφαρμόσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο Δένδιας στο περιθώριο του Φόρουμ είχε συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία, με ατζέντα συζήτησης τις «στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ», το Ουκρανικό και τις «εξελίξεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κόμβος και για τον ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών η Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Κυριακή, στη Βουλή, στη Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει τη διατήρηση εκ μέρους της Συμμαχίας πλήρους ετοιμότητας προκειμένου να συνδράμει στην προάσπιση του ευρωατλαντικού χώρου έναντι της ρωσικής απειλής», ξεχώρισε ανάμεσα στις υπόλοιπες συνεισφορές την «ιδιαιτέρως σημαντική (...) ύπαρξη ενός στιβαρού και λειτουργικού μηχανισμού λογιστικής υποστήριξης των αμυντικών δραστηριοτήτων», προβάλλοντας ως «ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Συμμαχία στην περιοχή μας» τη «δρομολόγηση σύνδεσης με αγωγό καυσίμων της χώρας μας με τις συμμάχους Βουλγαρία και Ρουμανία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η τροφοδοσία αυτών με καύσιμα μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, στο βορειανατολικό άκρο της χώρας μας, σε ενδεχόμενη περίπτωση που οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας το απαιτήσουν, καθώς εκτιμάται ότι ο χώρος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να καταστεί απαγορευτικό περιβάλλον "non permeation environment" για την εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών».

Σημειωτέον, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, η Elizabeth K. Lee, γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως «είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Θράκης (...) Το κλειδί για την αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού είναι η υποδομή. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μεταφορές. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντάθηκαν οι συζητήσεις για τις στρατηγικές δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά της Ενέργειας. Το λιμάνι ως εμπορικός κόμβος μπορεί να λειτουργεί ως εναλλακτική δίοδος για τον Βόσπορο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ