Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται τα μηνύματα αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά Κόμματα

Καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή αγωνιστών στη Θεσσαλονίκη στις 6 Απρίλη και τις διώξεις στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Συνεχίζουν να φτάνουν στο ΚΚΕ μηνύματα αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, μηνύματα καταδίκης της βίαιης καταστολής εναντίον αγωνιστών, ανάμεσά τους δύο μελών της ΚΕ του ΚΚΕ, ενός μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», κατά τη διάρκεια της απεργιακής διαδήλωσης στις 6 Απρίλη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την παρουσία ΝΑΤΟικού εξοπλισμού που προοριζόταν για εκεί. Σήμερα δημοσιεύουμε μερικά ακόμα αποσπάσματα από τα πιο χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας αναφέρει:

«Ο αγώνας των Ελλήνων συντρόφων πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα και έμπνευση για τους προλετάριους όλων των χωρών, για να ανατρέψουν τον ιμπεριαλισμό, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, μια για πάντα, στο πνεύμα του διεθνισμού και της εργατικής αλληλεγγύης, και να αρχίσουν να χτίζουν μια νέα, σοσιαλιστική κοινωνία στα ερείπια της παλιάς.

Οι Σέρβοι εργάτες δεν έχουν ξεχάσει ότι χάρη στην πίεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αυτή η χώρα αρνήθηκε να λάβει μέρος στην επίθεση κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999. Την αδιάλλακτη αποφασιστικότητά τους στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού επέδειξαν και 200 Ελληνες οι οποίοι πριν από δυο βδομάδες, μαζί με μέλη του NKPJ και του SKOJ, οργάνωσαν αντιΝΑΤΟική διαμαρτυρία μπροστά στα ερείπια του Γενικού Επιτελείου στο Βελιγράδι».

KK Εργαζομένων Ισπανίας και Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών: «Από την αρχή της κλιμάκωσης του πολέμου οι κομμουνιστές υπερασπίστηκαν τη θέση που υπερασπίστηκαν πριν από 100 χρόνια οι κομμουνιστές με επικεφαλής τον Λένιν, ότι δεν υπάρχει καλός ιμπεριαλισμός και ότι η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα να κερδίσει κάτω από τη σημαία κάποιου άλλου σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

(...) Καταγγέλλουμε τον κυνισμό και τη χειραγώγηση που κρύβει όλον αυτόν τον πόλεμο. Πριν από λίγες μέρες το ισπανικό Κογκρέσο επέτρεψε στον Ζελένσκι, έναν ενστικτώδη αντικομμουνιστή και υπερασπιστή των νεοναζί και των συμφερόντων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, να σπιλώσει την αντιφασιστική μνήμη του λαού μας, χρησιμοποιώντας τον βομβαρδισμό της Γκουέρνικα για τα δικά του συμφέροντα. Τα περισσότερα κόμματα χειροκρότησαν ντροπιαστικά. Ενα παρόμοιο σενάριο συνέβη στην Αθήνα, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το ΚΚΕ επέδειξε την αξιοπρέπεια που αναμενόταν από ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, αρνούμενο να ακούσει τον Ζελένσκι».

Το ΑΚΕΛ αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποιούνται για να αποσιωπηθούν οι φωνές που αντιτάσσονται στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και στο εργατικό κίνημα, όπως και στους οκτώ διαδηλωτές, για τους οποίους έχει οριστεί δίκη στις 15 Ιουνίου».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία) σημειώνει: «Επεισόδια όπως αυτό μας δείχνουν ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αυταρχικής μετατόπισης με ιστορικές διαστάσεις, στην υπηρεσία των δυτικών οικονομικών μονοπωλίων, που έχουν σχεδιάσει έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο για να να διατηρήσουν τον σταθερό έλεγχό τους στον κόσμο».

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Σρι Λάνκα αναφέρει: «Οι εργατικές μάζες της Ελλάδας δεν διεκδικούν μόνο τα δικαιώματα και την ευημερία τους, αλλά απαιτούν επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να μην εγκλωβίσει την Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ και να μη συμμετάσχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία. Πρόκειται για πολύ βάσιμα αιτήματα που αφορούν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού».

Η Ενωση του Λαού της Γαλικίας τονίζει: «Αυτήν τη στιγμή οι επιθέσεις γενικεύονται ενάντια σε όλους όσοι εναντιωνόμαστε στον πόλεμο. Εντούτοις, η αντίθεση στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και η προάσπιση της ειρήνης δεν θα σταματήσει, καθώς είναι κεντρικό σημείο για κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας τονίζει: «Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αλληλεγγύης στους Ελληνες εργαζόμενους, στους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και σε όλα τα λαϊκά στρώματα που κινητοποιούνται εναντίον του πολέμου και των καταστροφικών του επιπτώσεων στις συνθήκες ζωής του εργαζόμενου λαού».

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν αναφέρει: «Αυτά τα επαίσχυντα γεγονότα καταδεικνύουν την επιδίωξη της άρχουσας τάξης να πατάξει τους κομμουνιστές, που είναι οι μόνοι που υπερασπίζονται με συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στην Ελλάδα και καθοδηγούν το εργατικό κίνημα. Δεν είναι περίεργο που αυτό το περιστατικό συνέβη ακριβώς σε μέρα γενικής απεργίας. Κατευθύνεται και σε έναν ακόμα στόχο, να σπάσει την αντίσταση του λαού, ανάμεσα στα άλλα και κατά της εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά σημειώνει: «Ο αγώνας των διαδηλωτών, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ήταν και είναι δίκαιος. Η μεταφορά όπλων στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει έναν πόλεμο που πρέπει να τελειώσει με διαπραγματεύσεις και πολιτική διευθέτηση. Η εναλλακτική λύση ενός διευρυμένου πολέμου στην Ευρώπη ή παγκοσμίως είναι απαράδεκτη για τους λαούς του κόσμου, που είναι τα πρώτα θύματα της επιθετικότητας και του πολέμου - και που σε περίπτωση πυρηνικής αντιπαράθεσης θα μπορούσαν να είναι τα θύματα σε μια τελική σύγκρουση που θα καταστρέψει τον κόσμο».

Το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας τονίζει: «Αντιδρούμε σθεναρά στις σκανδαλώδεις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας και Δικαιοσύνης, για τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την πολιτική ευθύνη. Δηλώνουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας στην ελληνική εργατική τάξη, στο συνδικαλιστικό μέτωπο του ΠΑΜΕ, στην οργάνωση νεολαίας της ΚΝΕ και στο ΚΚΕ».

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Κροατίας στο μήνυμα του «καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες των αρχών κατά των απεργών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη και τον τραυματισμό μελών του ΚΚΕ.

Είμαστε αλληλέγγυοι και υποστηρίζουμε την τον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων για να εμποδίσουν τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη».

Το Ελβετικό Εργατικό Κόμμα εκφράζει την αγωνίζεται στο πλευρό του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε μορφή ιμπεριαλισμού, καθώς και ενάντια στην αυξανόμενη ανάμειξη των ευρωπαϊκών κρατών στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Θα αγωνιστεί ενάντια στην καταστολή του κινήματος για την ειρήνη σε όλη την Ευρώπη.

Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ολλανδίας (NCPN) και το Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ολλανδίας (CJB), αναφέρουν : «Η καταστολή από το Ελληνικό Κράτος δεν θα φιμώσει τους Ελληνες κομμουνιστές και το ξεκάθαρό τους μήνυμα: "Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών".

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με την ελληνική εργατική τάξη, με τα ταξικά συνδικάτα τα οποία συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».

Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουμε με αποσπάσματα μηνυμάτων κομμάτων. Ολόκληρα τα μηνύματα δημοσιεύονται στο πόρταλ «902.gr», στη στήλη «Πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ