Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Περισσότερα όπλα από ΕΕ και ΝΑΤΟ μπροστά στη «μεγάλη μάχη» του Ντονμπάς

Δεν θα γίνει συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι μέχρι να ισχυροποιηθεί η Ουκρανία στο πεδίο, λέει ο Ουκρανός διαπραγματευτής

Νέα ενισχυμένη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Τζόνσον κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο
Νέα ενισχυμένη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Τζόνσον κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο
Με ένταση των βομβαρδισμών και των μαχών στο Ντονμπάς, που όπως δηλώνεται ανοιχτά πλέον θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων και νέες ροές ΝΑΤΟικού στρατιωτικού εξοπλισμού συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παράλληλα, με επίκεντρο την Ουκρανία φουντώνει συνολικότερα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Πάνω στις «πλάτες» των λαών, εντείνεται καθημερινά ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, με τη Δύση να απαντά με «περισσότερο ΝΑΤΟ» στις αξιώσεις της Ρωσίας για «λιγότερο ΝΑΤΟ» κοντά στα σύνορά της, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτουργεί ως καταλύτης, εντείνοντας διεργασίες και ανταγωνισμούς.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στοχεύει να βάλει τέλος στην πορεία προς την απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών στη διεθνή σκηνή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Στα σχέδια για ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής δύναμης στα «εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ» για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας», αναφέρθηκε ο γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph». Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του Ρώσου Προέδρου, είπε.

Εντείνονται μάχες και εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντονμπάς
Εντείνονται μάχες και εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντονμπάς
Αποτυπώνοντας τη νέα φάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πρόσθεσε ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα», δηλαδή η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και εξοπλισμών, οι «πολεμικοί» προϋπολογισμοί πολλών κρατών κ.λπ., «είναι η νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO». Οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές, είπε, θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη, τον Ιούνη.

Η Λιθουανία ζήτησε παραπέρα ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στις χώρες της Βαλτικής, αντικαθιστώντας τα τάγματα με ταξιαρχίες, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε και τις επιδιώξεις της ΕΕ να αναδειχθεί σε ισχυρότερο «παίκτη» σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς ανά τον κόσμο. Τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ οδεύει πολύ γρήγορα προς μια «κοινή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας», με επόμενο βήμα τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης 5.000 στρατιωτών, εξέφρασε την Κυριακή από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι πια τόσο μακριά και το ενδεχόμενο ύπαρξης ευρωστρατού. Υπενθύμισε εξάλλου πως η ΕΕ αποφάσισε, «για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία, με πόρους του "Peace Facility", να αγοράσουμε οπλισμό για την Ουκρανία».

Προς ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία

Φινλανδία και Σουηδία οδεύουν να ενταχθούν στο NATO το καλοκαίρι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times», που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, κάνοντας μάλιστα λόγο για «τεράστια στρατηγική γκάφα» του Πούτιν που εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα είναι βέβαια συνεχής όλα τα προηγούμενα χρόνια και η επιτάχυνση τέτοιων σχεδιασμών σε συνθήκες ολομέτωπης όξυνσης των ανταγωνισμών δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας «γκάφας»...

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών ήταν «το θέμα συζήτησης» και «πολλών συναντήσεων» στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ - όπου συμμετείχαν και οι ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας - την περασμένη βδομάδα.

Η Φινλανδία - κράτος παραδοσιακά «ουδέτερο», με ισχυρούς δεσμούς με το ευρωατλαντικό μπλοκ, μέλος της ΕΕ, αλλά και με σχέσεις με τη Ρωσία - ξεκινάει αυτή τη βδομάδα τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ενώ στο πλαίσιο της προετοιμασίας εδάφους για ένταξη στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία, αναμένεται την Πέμπτη να δημοσιεύσει «λευκή βίβλο» για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην «ασφάλεια» της χώρας και της Ευρώπης.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, εκτίμησε πως «η υποψηφιότητα θα υποβληθεί κάποια στιγμή τον Μάιο» ώστε να ληφθεί απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη στα τέλη Ιούνη.

Η αντίστοιχη συζήτηση φουντώνει και στη Σουηδία, ενώ το ΝΑΤΟ έχει διαβεβαιώσει πως σε περίπτωση υποβολής αιτήσεων, η ένταξη θα μπορούσε να είναι άμεση.

Τα φινλανδικά κόμματα, που σε γενικές γραμμές μέχρι πρότινος υποστήριζαν πως δεν χρειαζόταν ένταξη στο ΝΑΤΟ - χωρίς να αποκλείουν μια τέτοια απόφαση σε μεταγενέστερο χρόνο - τις τελευταίες βδομάδες δηλώνουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «άλλαξε ανεπιστρεπτί την Ευρώπη» και «το να είμαστε μέλος του NATO θα μας προσέφερε περισσότερη αξία στην ασφάλεια». Λίγοι βουλευτές εμφανίζονται αντίθετοι στην ένταξη, σημειώνοντας πως η «ουδετερότητα» της Φινλανδίας έφερε «σταθερότητα» σε όλη «τη Βόρεια Ευρώπη».

Για την ένταξη νέου μέλους στο NATO απαιτείται ομοφωνία των μελών του, ενώ, σύμφωνα με το Ελσίνκι, δεν είναι σαφής η στάση της Ουγγαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2021 η Φινλανδία παρήγγειλε 64 αμερικανικά μαχητικά «F-35» και θα αυξήσει αλματωδώς, κατά 40%, τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της, ενώ ως το 2026 θα βρίσκεται πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ που θέτει ως στόχο το ΝΑΤΟ.

Οι αμυντικές δαπάνες της Σουηδίας θα μπορούσαν να φτάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ το 2028, καθώς αυξάνει ραγδαία τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς, ανακοίνωσαν χτες οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

«Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», σχολίασε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας την άρνηση για ένταξη της Ουκρανίας στο NATO το 2008. «Αν ήμασταν μέλος του NATO, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει», ισχυρίστηκε μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ΕΕ: Ο πόλεμος θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης

Με δηλώσεις όπως αυτή του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι «αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης», η ΕΕ και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εντείνουν και αναβαθμίζουν τις αποστολές εξοπλισμών προς την Ουκρανία, ώστε να ενισχύσουν τη θέση της.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν χτες στο Λουξεμβούργο μέτρα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπως η αποδέσμευση επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις - ανεβάζοντας το συνολικό ποσό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στο 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου προχτές ο Μπορέλ συνεκάλεσε κοινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας με θέμα «τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει επικείμενες επιθέσεις στο Ντονμπάς και στον Νότο».

Αλλά και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε χτες την αποστολή «περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού, πρωτίστως βαρέων όπλων». «Δεν υπάρχει χρόνος για δικαιολογίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», η αλλαγή τακτικής έρχεται εν μέρει καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη αποδέχονται ότι οι κυρώσεις ελάχιστα έχουν περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Ο γερμανικός όμιλος «Rheinmetall» σκοπεύει να δωρίσει μέσα στις επόμενες έξι βδομάδες 50 μεταχειρισμένα άρματα μάχης «Leopard» στην Ουκρανία αν δοθεί άδεια από τη γερμανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είχε επικρίνει τη Γερμανία ότι δεν υποστηρίζει αρκετά την Ουκρανία κάνοντας διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων στις αποστολές της: «Αν δεν χάναμε τόσο χρόνο να συζητάμε για αμυντικά ή επιθετικά (όπλα), θα βρισκόμασταν σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα».

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός διλήμματος, να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό: Κυρώσεις ή όπλα», είπε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζ. Ασελμπορν. «Το συμπέρασμά μου - κι αν μου το πρότεινε κάποιος πριν από δύο μήνες θα τον έλεγα τρελό - είναι ότι τώρα χρειάζονται τα όπλα». Κατά το «Bloomberg», η ευρωπαϊκή στροφή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στενεύουν τα περιθώρια για μία καθολική συμφωνία νέων μέτρων, ιδιαίτερα στη ρωσική Ενέργεια.

Την κλιμάκωση των μαχών ώστε να διαπραγματευτεί η Ουκρανία από ισχυρότερη θέση υποστήριξε και ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου και διαπραγματευτής, Μ. Ποντόλιακ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν πριν ηττηθεί η Ρωσία και στο ανατολικό μέτωπο: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες. Η Ουκρανία πρέπει να τους κερδίσει και στο Ντονμπάς. Μόλις συμβεί αυτό, η Ουκρανία θα έχει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Μετά από αυτό οι Πρόεδροι θα συναντηθούν».

Οι εκκλήσεις του Μπορέλ να συνεχίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ να εξοπλίζει το Κίεβο, σηματοδοτούν μια «πολύ σοβαρή αναστροφή» στην ευρωπαϊκή πολιτική, επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Την Παρασκευή ο Ζ. Μπορέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφτηκαν το Κίεβο, όπου δεσμεύτηκαν για «ταχύτερη εκκίνηση» στην επιδίωξη της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ και παρέδωσαν στον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελέσει την αφετηρία για την απόφαση των Βρυξελλών.

«Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Στο μεταξύ, η διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία (Stand up for Ukraine) που οργανώθηκε στη Βαρσοβία από την ΕΕ συγκέντρωσε 10,1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της χώρας.

Πρωτοστατεί το Λονδίνο στη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου

Η Βρετανία, που πρωτοστατεί στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, θα παράσχει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα στον ουκρανικό στρατό, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, από το Κίεβο όπου συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Αυτά είναι επιπρόσθετα στον προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, αξίας 130 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Η Βρετανία θα «εγγυηθεί» επίσης επιπλέον ποσό 500 εκατ. δολαρίων στον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας τις συνολικές εγγυήσεις για δάνεια στο 1 δισ. δολάρια, ενώ θα λάβει μέτρα απελευθέρωσης του εμπορίου με την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε τις δυτικές χώρες να «ακολουθήσουν το παράδειγμα» της Βρετανίας σε σχέση με τη στρατιωτική υποστήριξη και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζητώντας ξανά πλήρες εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ο στρατός της Γερμανίας ενεργοποίησε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το λεγόμενο «ιπτάμενο νοσοκομείο» για να μεταφέρει Ουκρανούς τραυματίες. Το «Airbus A310» MedEvac μετέβη στη Ζέτσνο, στη νοτιοανατολική Πολωνία, για να παραλάβει παιδιά και ενήλικους για νοσηλεία στη Γερμανία. Τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί ήδη διακομίστηκαν στη Γερμανία με άλλα μέσα.

Η Νέα Ζηλανδία θα στείλει αεροσκάφος «C-130» και 50 στρατιωτικούς στην Ευρώπη, το οποίο θα σταθμεύει στη Γερμανία και θα εκτελεί πτήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταφέροντας εξοπλισμό και εφόδια σε κέντρα διανομής προς την Ουκρανία. Θα προσφέρει περίπου 8 εκατ. ευρώ στη Βρετανία προκειμένου να προμηθεύσει με όπλα και πυρομαχικά τον ουκρανικό στρατό.

Στο μεταξύ, η απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας να παραδώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «S-300» στην Ουκρανία με αντάλλαγμα αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Patriot», προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η Σλοβακία θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών «MiG-29», σοβιετικής κατασκευής, στην Ουκρανία, αλλά μόνο εάν μπορεί να κανονιστεί εναλλακτική προστασία για τον δικό της εναέριο χώρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλήματα πολέμου

Ως εργαλείο κλιμάκωσης για επιπλέον αποστολές εξοπλισμών στην Ουκρανία και απανωτές κυρώσεις στη Ρωσία αξιοποιούνται οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, που σκότωσε τουλάχιστον 58 αμάχους - ανάμεσά τους και παιδιά - αξιώνοντας πλήρες εμπάργκο στη ρωσική Ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (...) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία απέρριψε τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως μόνο οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους «Tochka-U» και ανακοινώνοντας συγκεκριμένη ουκρανική μονάδα που, κατά τη Μόσχα, χτύπησε τον σταθμό.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν «την άρνηση των Ρώσων πως ευθύνονται» και θα στηρίξουν την έρευνα της Ουκρανίας για την επίθεση στο Κραματόρσκ.

Η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν τις αβάσιμες κατηγορίες και να παραμείνουν ψύχραιμες έως ότου η έρευνα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε τη βούληση της Κομισιόν να προσφέρει οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην έρευνα και τεκμηρίωση των ρωσικών εγκλημάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, η χώρα του «συλλέγει αποδείξεις» για τα «εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους» στην Ουκρανία, καθώς Γάλλοι εμπειρογνώμονες - στρατιωτικοί και δικαστικοί - εστάλησαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες. Χτες τεχνική ομάδα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών έφτασε στη Λβιβ για να συμβάλει στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οι Γάλλοι ειδικοί θα συμβάλουν στην εγκληματολογική εξέταση, στην ταυτοποίηση θυμάτων στα περίχωρα του Κιέβου και θα συνοδεύονται από ιατροδικαστές.

Η ουκρανική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι 1.222 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, χωρίς να προσδιορίζει αν ο αριθμός αφορά μόνο αμάχους. Ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, δυτικά του Κιέβου, δήλωσε ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι. Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

«Αυτό που έκανε ο Πούτιν στην Μπούκα και στο Ιρπίν είναι εγκλήματα πολέμου», είπε ο Μπ. Τζόνσον, ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι υπάρχουν «μαζικές ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου», σύμφωνα με την Αν. Μπέρμποκ.

Σφυροκοπιέται η ανατολική Ουκρανία

Η νοτιοανατολική Ουκρανία σφυροκοπιέται και από τις δυο πλευρές, καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να ενισχύονται και να ανεφοδιάζονται.

Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντνίπρο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, καταστρέφοντας ολοσχερώς το αεροδρόμιο της δεύτερης, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας καταστράφηκαν η βάση και το αρχηγείο του εθνικιστικού τάγματος Δνείπερος στη Ζβονέτσκι, το οποίο «έλαβε πρόσφατα επίσης ενισχύσεις από ξένους μισθοφόρους».

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντόνετσκ ανακοίνωσαν χτες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν 1.825 φορές την περιοχή σκοτώνοντας συνολικά 75 αμάχους και κατήγγειλαν πως συνεχίζουν να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές και οικισμούς.

Αντίστοιχες καταγγελίες για πλήγματα σε υποδομές από ρωσικές δυνάμεις ανέφερε και η ουκρανική πλευρά.

Στο ελληνικό χωριό Στύλα στο Ντονέτσκ η διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, Ελ. Γκουντίνοβα, εμφανίζεται σε βίντεο να λέει πως άμαχοι σκοτώνονται από οβίδες από την ουκρανική πλευρά. Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί που έχουν φύγει τώρα για την Ελλάδα λένε ότι στην τηλεόραση και στα ΜΜΕ δεν λένε την αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα στην Ουκρανία: «Ολα τους παρουσιάζονται με διαφορετικό πρίσμα. Απλώς δεν ξέρουν πώς σκοτώνονται Ελληνες εδώ από το 2014».

Στη Μαριούπολη μονάδα του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε χτες ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. Αργοπεθαίνουμε». «Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα του ουκρανικού στρατού, προσθέτοντας πως δεν υπήρξε βοήθεια «από τη διοίκηση του στρατού και από τον Πρόεδρο» Ζελένσκι. «Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία, «υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».

Χτες οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν πως ελέγχουν πλήρως το λιμάνι της Μαριούπολης.

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 740.000 άνθρωποι από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, καθώς και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, έχουν καταφύγει στη Ρωσία.

Το Σάββατο, Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κ. Νεχάμερ, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η συζήτηση ήταν πολύ άμεση, ανοιχτή και σκληρή», αναφέρεται σε δήλωσή του και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ και θα αυστηροποιούνται περαιτέρω, όσο σκοτώνονται άνθρωποι στην Ουκρανία. «Το πιο σημαντικό μήνυμα προς τον Πούτιν όμως ήταν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, διότι σε έναν πόλεμο και από τις δύο πλευρές υπάρχουν μόνο χαμένοι», επισήμανε ο καγκελάριος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ