Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμούν τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ

Καλλιθέα
Καλλιθέα
Με έναν πλούτο εκδηλώσεων οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με τα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμούν τα 80χρονα του ΕΛΑΣ.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Οργανώσεων Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με θέμα «80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ - Ο ένοπλος λαϊκός στρατός που απελευθέρωσε τη χώρα από τον φασιστικό ζυγό και πάλεψε για να ζήσει ο λαός καλύτερες μέρες», στο «κάστρο» της οδού Μπιζανίου στην Καλλιθέα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία ποιημάτων εμπνευσμένων από την ηρωική πάλη του λαού ενάντια στον φασισμό, ενώ ακολούθησε η ομιλία της Ελευθερίας Πελέκη, μέλους του Τομεακού Γραφείου Νότιων Συνοικιών του ΚΚΕ.

Αφού τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί ευρεία καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην ηρωική στάση των 10 ΕΠΟΝιτών που στις 24/7/1944 υπερασπίστηκαν το κάστρο του Μπιζανίου από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, χωρίς να λογαριάσουν τη ζωή τους. Η στάση αυτή, υπογράμμισε, αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα, αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τι σημαίνει η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που όπως και σήμερα βρίσκεται στο να μη «διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, αλλά το στρατόπεδο των λαών, κόντρα στα κυβερνητικά πολεμικά διαγγέλματα που προτάσσουν τη δήθεν "εθνική γραμμή και ομοψυχία", που θέλει τον λαό στοιχισμένο πίσω από τα σχέδια των ΕΕ, ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κόντρα επίσης στον αντικομμουνισμό που εντείνεται». Και κάλεσε στον αγώνα για να ακουστεί η φωνή του λαού, που όπως δείχνει και η Ιστορία σε ανάλογες δύσκολες στιγμές, όπως είναι ο πόλεμος, που όλα έμοιαζαν χαμένα, που οι δυνάμεις ήταν ελάχιστες, ο λαός μας βρήκε τη δύναμη και έκανε δυνατό αυτό που πριν έμοιαζε αδύνατο! «Αλλωστε το κάστρο της οδού Μπιζανίου, που τιμάμε σήμερα, αναδεικνύει το μέγεθος της εργατικής - λαϊκής δύναμης», επεσήμανε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Ζωγράφου
Ζωγράφου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση τιμής και μνήμης των πέντε κρεμασμένων αγωνιστών και όλων των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης στου Ζωγράφου, η οποία οργανώθηκε την Κυριακή από τις ΚΟ Ζωγράφου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος σε σημεία της συνοικίας όπου έλαβαν χώρα σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τις Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τον Σύλλογο Γυναικών Ζωγράφου, στην πλατεία 5 Ηρώων και στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου κρεμάστηκαν και εκτελέστηκαν αγωνιστές του ΕΑΜ. Τέλος, στεφάνι κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισμένων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ 1967-1974), Σπύρος Χαλβατζής.

Αύριο στον Κορυδαλλό

Το Παράρτημα Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί αύριο Τετάρτη σε σύσκεψη - συζήτηση στις 6.30 μ.μ., στην Κρέσνας 10-12, με θέμα «80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Το χτες φωτίζει το σήμερα της πάλης για απελευθέρωση από κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ