ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Οι προεκτάσεις του πολέμου στο επίκεντρο της συνομιλίας Μπάιντεν - Μόντι

Στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις προεκτάσεις του πολέμου στους διεθνείς ανταγωνισμούς εστίασε η χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, με φόντο την επιμονή της Ινδίας να μη συντάσσεται με τις κυρώσεις και συνολικά τη «γραμμή» της Δύσης κατά της Ρωσίας, καθώς διατηρεί μαζί της στενές σχέσεις σε οικονομία, άμυνα και άλλους τομείς.

Ο Μόντι χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «ανησυχητική». Καταδίκασε σφαγές όπως αυτές στην πόλη Μπούκα, για την οποία ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, ενώ περιορίστηκε ξανά σε επικλήσεις για επιστροφή στον διάλογο Ουκρανίας - Ρωσίας, επιμένοντας και στη σημασία για απευθείας συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι.

Την ίδια στιγμή, παραπέμποντας στο σύνθημα «Οι δημοκρατίες μπορούν να αποδώσουν» που συχνά χρησιμοποιεί ο Μπάιντεν αναφερόμενος στη «συνεργασία μεταξύ των δημοκρατιών του κόσμου» (κατά βάση απέναντι στην Κίνα), ο Μόντι μίλησε για την «επιτυχία της εταιρικής σχέσης Ινδίας - Αμερικής», που αποτελεί «τον καλύτερο τρόπο να αποκτήσει το σύνθημα ουσία».

Από τη μεριά του ο Μπάιντεν είπε ότι οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση των αποσταθεροποιητικών συνεπειών αυτού του ρωσικού πολέμου» και μίλησε για τη «ρίζα της συνεργασίας μας» και τις «κοινές μας αξίες».

Οπως είχε αναφέρει την παραμονή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν και για την «προώθηση της ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό», επικεντρώνοντας και στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Αλλωστε, μετά την τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών είχε προγραμματιστεί διαδικτυακή συνάντηση 2+2 μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπόνοιες για ΝΑΤΟικό σχέδιο με τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Υπόνοιες ότι οι νάρκες που έχουν εντοπιστεί στη Μαύρη Θάλασσα ίσως δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία, διατύπωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ.

Μιλώντας στην Κεντρική και Εκτελεστική Επιτροπή Αποφάσεων του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) είπε ότι «έχουμε αμφιβολίες σχετικά με το αν οι νάρκες αφέθηκαν σκόπιμα. Ισως αφέθηκαν στο πλαίσιο σχεδίου που υπάρχει ώστε ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα».

Οι νάρκες, πρόσθεσε, «είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά ερευνάται η χώρα που τις άφησε. Υπάρχουν αναφορές ότι μιλάμε για περίπου 400 νάρκες. Ηρθαμε σε επαφή με τις βουλγαρικές και ρουμανικές αρχές. Διεξάγουν και εκείνες έρευνα».

Πρόσθεσε δε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως (που τέτοιες νάρκες «κλειδώνουν» όταν αποκολλώνται από τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί), κάτι τέτοιο δεν ίσχυε με τις νάρκες που εντόπισε και κατέστρεψε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. «Ισως αφέθηκαν επίτηδες λοιπόν. Ερευνάμε το θέμα», είπε.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Ακάρ στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις εξελίξεις αναφορικά με τη στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας και πώς αυτή επιταχύνει σχέδια με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, η «Χουριέτ» μετέδωσε ότι ο Ακάρ μίλησε για σχέδιο που - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στην Τουρκία και κατέληξε: «Αλλά εμείς θα μείνουμε δεσμευμένοι στις προβλέψεις της Σύμβασης του Μοντρέ. Δεν θα αφήσουμε πολεμικά πλοία να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν θα επιτρέψουμε η Μαύρη Θάλασσα να παρασυρθεί στον πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ