ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ
Σε υψηλά επίπεδα όλοι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Δεκάδες χιλιάδες οι επαναλοιμώξεις, αυξάνονται οι εμβολιασμένοι που διασωληνώνονται, με τον ιό να σέρνεται ανεξέλεγκτα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΨΝΑ - Δαφνί
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΨΝΑ - Δαφνί
Πέντε μήνες μετά τη «λήξη συναγερμού» από την κυβέρνηση, η οποία βασιζόταν στα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» της μετάλλαξης «Ομικρον», παραμένουν αμετάβλητοι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά. Χτες 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.274 θάνατοι. Το 83,37% των νεκρών είναι άνω των 65 ετών και το 15,86% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 40 - 64 ετών.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356, με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να σκαρφαλώνει στο 45,51%. Η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid ανέρχεται στο 80,35%, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 είναι 270 και ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 339 ασθενείς. Η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid είναι 52,43%.

Χτες επιβεβαιώθηκαν άλλα 16.052 κρούσματα, εκ των οποίων τα 362 αφορούν επαναλοιμώξεις. Τα 6.339 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 1.610 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.195.887 και των επαναλοιμώξεων εκτιμάται σε 119.314.

Στο μεταξύ, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), για την ηλικιακή ομάδα 70 - 79 ετών. Αύριο, Παρασκευή, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60 - 69 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών.

Κινητοποίηση χτες από τους εργαζόμενους στο ΨΝΑ - Δαφνί

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ - Δαφνί στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Αθηνών εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο «νέο ΕΣΥ», με το σύνθημα «Οχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιστράτευσε τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες - όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων - προσπάθησαν να παρέμβουν στην κινητοποίηση και αφού «δεν τα κατάφεραν μοίρασαν απειλές στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ότι κανονικά θα έπρεπε να είχαν ζητήσει ταυτότητες και να προχωρήσουν σε μηνύσεις, προειδοποιώντας ότι δεν θα το επιτρέψουν την επόμενη φορά, επικαλούμενοι τους γνωστούς "τρομονόμους"».

Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, όπως ενάντια στις αναστολές - απολύσεις των υγειονομικών, στις εργολαβικές εταιρείες, την απαίτηση για μαζικές μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Επίσης ενίσχυση της ΠΦΥ, ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αυξήσεις στους μισθούς διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, με άμεση καταβολή επιδόματος Πάσχα, σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους, απαιτούν χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, οι οποίοι συνεχίζουν την προσπάθεια - μέσα σε ολοένα δυσκολότερες συνθήκες - όχι μόνο ενάντια στην επιδημία COVID-19 αλλά και καθημερινά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.

Οπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», «δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς και είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και σε είδη βασικής ανάγκης, αλλά και με τη συνεχιζόμενη φοροληστεία.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί η αδικία σε βάρος των εργαζομένων σε αναστολή εργασίας, καθώς η σχετική εγκύκλιος - οδηγία της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του ΓΛΚ, για την εφαρμογή του άρθρου 61 του Ν.4872/21 για τη χορήγηση "έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης", τους στέρησε αυθαίρετα την αναλογία που τους αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα των 8 τουλάχιστον μηνών (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2021) που εργάστηκαν.

Δικαιολογημένα αγανακτούμε, όπως και οι υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες, με τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης της κυβέρνησης να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για να ανακουφιστούμε από την ακρίβεια και τη φοροληστεία».

Το Σωματείο σχολιάζει ότι είναι κοροϊδία τα «μέτρα ελάφρυνσης» που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, από τους συνολικούς φόρους, που θα φτάσουν τα 49,5 δισ., οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώσουν μόνο τα 3,56 δισ., δηλαδή το 7,2%, και το υπόλοιπο 92,8% θα το πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας απαιτούν:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Πάσχα.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Ενταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για όλους όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές κατοικίες, καθώς επίσης του ΦΠΑ και των ΕΦΚ στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Να καταβληθεί αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.
Στάση εργασίας τη Δευτέρα

Σε στάση εργασίας (12 μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας) και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρούν τη Δευτέρα 18 Απρίλη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αίτημα αιχμής το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, από το οποίο αποκλείονται χιλιάδες εργαζόμενοι (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαιτολόγοι, φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κ.λπ.).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Σημαντική ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών»

Αύξηση σε ψήφους και έδρες κατέγραψε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Η ΑΣΥ έλαβε 118 ψήφους με ποσοστό 16% (από 71 με ποσοστό 11%) και πήρε 2 έδρες στο ΔΣ (από 1). Ταυτόχρονα, σημαντική άνοδο εμφάνισε και στις εκλογές για αντιπροσώπους για την ΠΟΕΔΗΝ, όπου έλαβε 111 ψήφους (από 58) εκλέγοντας 2 αντιπροσώπους (από 1), αλλά και για την ΕΔΟΘ με 121 ψήφους όπου εξέλεξε 3 αντιπροσώπους.

Η ΔΑΚΕ πήρε 252 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ 220 ψήφους και 3 έδρες, η ΠΑΣΚΕ πήρε 49 ψήφους και έχασε τη μία έδρα που είχε και τέλος η ΠΑΣΟΝΟΠ πήρε 72 ψήφους και 1 έδρα.

Η ΑΣΥ στο «Παπανικολάου» χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους για τη συμμετοχή και τη στήριξη στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν και σημειώνει: «Είναι βέβαιο ότι καθεμιά από τις ψήφους στην ΑΣΥ θα κατατεθεί στους δρόμους του συλλογικού αγώνα και των μαζικών διεκδικήσεων για ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άρση των αναστολών εργασίας. Για αύξηση των μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ. Για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης, με παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών του λαού και των επιτευγμάτων της Επιστήμης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ