ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενάντια στις οικογένειες των θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι

Από την καταστροφή στη Μάνδρα...

Eurokinissi

Από την καταστροφή στη Μάνδρα...
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα - για άλλη μια φορά με τηλεδιάσκεψη - συζητήθηκε ως θέμα το ζήτημα της αμοιβής σε νομικό γραφείο που θα αναλάβει υποθέσεις των χαροκαμένων οικογενειών από την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα (τον Νοέμβρη του 2017 με 25 νεκρούς), όπου έχει καταδικαστεί η προηγούμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, και τη φωτιά στο Μάτι (τον Αύγουστο του 2018 με πάνω από 103 νεκρούς), επειδή, όπως ειπώθηκε, η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας είναι υπερφορτωμένη και υποστελεχωμένη. Αυτό που αναδείχτηκε για άλλη μια φορά είναι τα κροκοδείλια δάκρυα των συνδυασμών των αστικών κομμάτων γι' αυτές τις οικογένειες. Τους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους, που συγγενείς τους πνίγηκαν και κάηκαν, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που βάζουν την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία στο «ζύγι» του «κόστους - οφέλους». Δηλαδή, γι' αυτές τις ζωτικής σημασίας λαϊκές ανάγκες δεν δίνουν προτεραιότητα, όπως και η ΕΕ που όλοι στηρίζουν, για να δίνονται κονδύλια και να προωθούνται έργα που αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα λόγια συμπαράστασης τόσο από τον νυν περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, όσο και από την προηγούμενη διοίκηση της Ρ. Δούρου είναι λόγια του αέρα αφού οι συνδυασμοί τους μαζί με τη Χρυσή Αυγή ψήφισαν υπέρ του ορισμού δικηγόρων που ουσιαστικά θα βρεθούν αντίδικοι απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων που διεκδικούν αποζημιώσεις! Μάλιστα, αυτό που ισχυρίστηκαν είναι ότι αυτό γίνεται για «να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στην Περιφέρεια για τις αντίστοιχες αρμοδιότητες». Δηλαδή, το γνωστό πινγκ - πονγκ στο οποίο επιδίδεται το αστικό κράτος για να δίνει κάποια ψίχουλα στους πληγέντες.

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Μέρα ντροπής!

...και στο Μάτι
...και στο Μάτι
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γρηγόρης Τιμπλαλέξης καταψήφισε την εισήγηση για το θέμα και ανέδειξε τη σκόπιμη απαξίωση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας όπως και πολλών άλλων υπηρεσιών, της Πολιτικής Προστασίας, της Υγείας κ.λπ., με ευθύνη όλων των διοικήσεων των αστικών κομμάτων, της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι αντί οι οικογένειες να βρουν αρωγό την Περιφέρεια την βρίσκουν απέναντί τους.

Σε ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η χτεσινή μέρα (Δευτέρα 11 Απρίλη) για το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν άλλη μια μέρα ντροπής.

Αποκαλύφθηκαν τα κροκοδείλια δάκρυα της σημερινής και της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης, του Πατούλη και της Δούρου, για τις οικογένειες των θυμάτων στις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής αποφασίστηκε να ανατεθεί σε δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές, έναντι παχυλής αμοιβής, η εκπροσώπηση της Περιφέρειας στο δικαστήριο ενάντια στις οικογένειες αυτές που διεκδικούν αποζημιώσεις για την καταστροφή των περιουσιών τους και την απόδοση δικαιοσύνης για τους ανθρώπους που έχασαν.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" κατήγγειλε τη στάση τους και καταψήφισε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επανακατάθεση Ερώτησης για τους σεισμούς στη Θήβα

Εδώ και 7 μήνες δεν έχει απαντηθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση

Την ώρα που στην περιοχή της Θήβας εξελίσσεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο μία ιδιαίτερα ανησυχητική σεισμική δραστηριότητα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας του λαού, αλλά αρνείται να απαντήσει ακόμα και στις Ερωτήσεις που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης προχώρησαν σε επανακατάθεση σχετικής Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2021 και στην οποία η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν αναφορά στη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στην περιοχή της Θήβας, στην έντονη ανησυχία που προξένησε σε κατοίκους και εργαζομένους της περιοχής, αλλά και στην ανάγκη «εξάντλησης κάθε πρόσφορου μέτρου από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, ώστε να προληφθούν έγκαιρα οι συνέπειες ενός μεγαλύτερου σεισμού ή ακόμα και της τρέχουσας σεισμικής ακολουθίας».

Τονίζουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές αρχές «έχουν πράξει ελάχιστα για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης των υποδομών της πόλης». Προσθέτουν ότι εκτός «από έναν έλεγχο πρώτου βαθμού που διενήργησε ο δήμος Θηβαίων στα σχολεία, δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι στατικότητας στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια», όπως στο Νοσοκομείο Θήβας, στα κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, της ΤΟΜΥ Θήβας και της Περιφέρειας, στα δικαστήρια, στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα, στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και στις σχεδόν 300 εργατικές κατοικίες στον οικισμό «Θήβα ΙΙΙ», οι οποίες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και για κατασκευαστικές ατέλειες και παραμένουν στην κυριότητα του ΟΑΕΔ.

Συνεχίζοντας επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει λάβει κανένα μέτρο για την έμπρακτη στήριξη κατοίκων οι οποίοι εντοπίζουν έστω και μικρής έκτασης στατικά προβλήματα στις κατοικίες τους, και δεν γνωρίζουν αν και κατά πόσο μπορούν να απευθυνθούν σε κάποια αρμόδια κρατική υπηρεσία για να τους συνδράμει.

Τονίζοντας την επιστημονικά και εμπειρικά τεκμηριωμένη σημασία της πρόληψης για την αποφυγή τραγικών συνεπειών από έναν ισχυρό σεισμό, ο ΓΓ και οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να πραγματοποιηθούν καθολικοί προσεισμικοί έλεγχοι στατικότητας στο σύνολο των δημόσιων κτιρίων της πόλης της Θήβας και των Κοινοτήτων Ελεώνα, Μουρικίου, Πλατανακίου, Υπάτου, Βαγίων και Αμπελοχωρίου.

- Να πραγματοποιηθούν καθολικοί προσεισμικοί έλεγχοι στατικότητας σε όλα τα κτίρια του οικισμού εργατικών κατοικιών «Θήβα ΙΙΙ».

- Να χορηγηθεί έμπρακτη δυνατότητα συνδρομής μέσω ειδικών στους ιδιώτες κατοίκους της περιοχής οι οποίοι, εύλογα, επιθυμούν να πραγματοποιήσουν προσεισμικούς ελέγχους στατικότητας στις κατοικίες τους.

Την Κυριακή 17 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η 11η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΕΣΥΝ

Την Κυριακή 17 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η 11η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΕΣΥΝ, του μεγαλύτερου και παλαιότερου φορέα που αντιπαλεύει το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης στη χώρα μας, διεκδικώντας μια αντιναρκωτική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το κοινωνικό φαινόμενο της διάδοσης των ναρκωτικών.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Με συλλογική ευθύνη, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την αληθινή ουσία της ζωής» και πρόκειται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα εκλέξει τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή και τη νέα Γραμματεία του ΕΣΥΝ.

Υπενθυμίζεται ότι το 1980 ιδρύθηκε η ΠΑΣΕΝ (Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ενάντια στα Ναρκωτικά) ως ευρύτερη συσπείρωση - αρχικά κυρίως επιστημόνων - για να διαμορφωθεί μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά που ως κοινωνικό φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στη χώρα μας.

Η ΠΑΣΕΝ, που το 1991 μετονομάστηκε σε ΕΣΥΝ, είχε ρόλο να ορθώσει κοινωνικό λόγο για το φαινόμενο, να διαμορφώσει νομοθετική πίεση προς την κυβέρνηση, να διεκδικεί μέτρα ενάντια στην τοξικοεξάρτηση, παράλληλα με επιστημονικό ρόλο και τοποθετήσεις (π.χ. εκδόσεις για την Πρόληψη, προτάσεις για κέντρα θεραπείας, κ.ά.). Με τη μετονομασία σε ΕΣΥΝ άρχισε να παίρνει και οργανωτικά χαρακτηριστικά με παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα το ΕΣΥΝ είναι μια συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στα ναρκωτικά με 24 παραρτήματα σε όλη τη χώρα με πλούσια δράση (ενημερωτική, επιστημονική, διεκδικητική), με εκδηλώσεις, ομιλίες, συνέδρια, κινητοποιήσεις, πολιτιστική δράση, ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, με μαθητές και γονείς, με εκδηλώσεις μαζί με φορείς πρόληψης και απεξάρτησης.

Πέθανε στο βουνό ο ορειβάτης Α. Συκάρης

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Ελληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης. Ο θάνατος του 60χρονου ορειβάτη από πνευμονικό οίδημα σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων, κατά τη διάρκεια της κατάβασής του από την κορυφή Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ, σε ύψος 8.167 μέτρων, που είχε κατακτήσει. Ο ορειβάτης με μεγάλη εμπειρία δεν άντεξε στην έλλειψη οξυγόνου και την μεγάλη καταπόνηση του οργανισμού του.

Ο Α. Συκάρης ήταν ο μοναδικός Ελληνας ορειβάτης που είχε καταφέρει να ανέβει 5 από τις 14 κορυφές του κόσμου άνω των 8.000 μέτρων. Το συγκεκριμένο βουνό, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, είναι η 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου και η κατάκτησή της είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για τους ορειβάτες. Πριν τον Συκάρη έγιναν συνολικά πέντε ελληνικές προσπάθειες χωρίς επιτυχία. Μάλιστα, το 1998 έχασαν τη ζωή τους εκεί οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς. Τραγική ειρωνεία, σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ο άτυχος ορειβάτης όταν έφτασε στην κορυφή αφιέρωσε την προσπάθεια στους δύο νεκρούς ορειβάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ