ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
«Καταχραστές» δεν είναι οι άνεργοι, αλλά αυτοί που κάνουν «πλιάτσικο» στον μόχθο των εργαζομένων

Από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας

Eurokinissi

Για ένα ακόμη νομοσχέδιο - προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, συνέχεια του αντιδραστικού εργασιακού νόμου Χατζηδάκη, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια. Μετά τις διατάξεις που ξηλώνουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ποινικοποιούν τους αγώνες, χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία και τα συνδικάτα, όπως έγινε και προχτές κατά την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ. Στο στόχαστρο μπαίνει, όπως κατήγγειλε, η όποια στήριξη των ανέργων, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ήταν πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Οσον αφορά την τροπολογία για τις λεγόμενες «συντάξεις fast track» και «συντάξεις εμπιστοσύνης», κατήγγειλε πως με αυτή η ευθύνη για τον υπολογισμό της σύνταξης μεταφέρεται στον ίδιο τον ασφαλισμένο, νομιμοποιείται και αυξάνεται η καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων από 3 έως 5 χρόνια. «Νομιμοποιείται αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι τόσα χρόνια εξαπατούνται από σας και από τους προηγούμενους», τόνισε και απαίτησε από την κυβέρνηση να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για την έκδοση οριστικών συντάξεων χωρίς καθυστερήσεις.

«Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι "Δουλειές Ξανά". Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει τις ρυθμίσεις ότι δήθεν θα στηρίξουν τον άνεργο να βρει δουλειά. Κύριοι, κουμάντο στην ανάπτυξη κάνουν τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης, επισημαίνοντας πως σε αυτό ακριβώς βρίσκεται η αιτία της ανεργίας, που αποτελεί όπλο για την αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων. Στηλίτευσε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που βάλλουν κατά της σταθερής δουλειάς και παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι προσλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2021 (2.202.000) ισοσκελίστηκαν από ισάριθμες σχεδόν απολύσεις (2.066.000). «Αυτή είναι η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα. Μια θέση δουλειάς τη μοιράζετε σε δύο και τρεις. Τα 3ωρα, τα 4ωρα κυριαρχούν, με συμβάσεις εργασίας μιας μέρας, λίγων μηνών», σημείωσε. Η εικόνα που καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνει τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που γεννά «βάσανα για την εργατική τάξη και κέρδη για το κεφάλαιο».

Την ίδια στιγμή που η ελαστική εργασία γενικεύεται, οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας παραμένουν οι ίδιες, με αποτέλεσμα να αποκλείονται χιλιάδες άνεργοι και μόλις ένα μικρό ποσοστό των εγγεγραμμένων να επιδοτούνται. «Από το 1.100.000 εγγεγραμμένους επιδοτούνται οι 120.000, με το ποσό των 407 ευρώ, από τέσσερις μήνες η μεγάλη πλειοψηφία, έως 12 μήνες το πολύ όσοι έχουν τις προϋποθέσεις», ανέφερε, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν «200 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια». Παράλληλα, βρίσκεται σε ισχύ πλαφόν που βάζει ανώτατο όριο 400 μέρες επιδότησης μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που χειροτερεύουν την κατάσταση και επιτίθενται ακόμα και σε στοιχειώδεις παροχές. Μεταξύ άλλων, στηλίτευσε την ενεργοποίηση του «ποινολόγιου» για τους ανέργους, τη στενότερη σύνδεση με τις επιχειρήσεις, την παραπέρα ανακύκλωση της ανεργίας, με διαρκή κατάρτιση και επανακατάρτιση, μετακίνηση των ανέργων από τη μια ληξιπρόθεσμη θέση εργασίας στην άλλη.

«Και όλα αυτά συνοδεύονται από συκοφαντίες της κυβέρνησης για ανέργους - "ρετιρέ", "καταχραστές" των παροχών του οργανισμού. Καταχραστές οι άνεργοι και όχι αυτοί που τσεπώνουν δεκάδες δισ. ευρώ, ούτε οι κυβερνήσεις που νομιμοποιούν αυτό το πλιάτσικο», κατήγγειλε αναφορικά με τους αισχρούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Οσον αφορά την περίφημη «μεταστροφή από παθητικές σε ενεργητικές πολιτικές», αναρωτήθηκε πόσα δισ. ευρώ έχουν δοθεί από όλες τις κυβερνήσεις και πόσες θέσεις σταθερής εργασίας έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία από τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα προγράμματα του Οργανισμού.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» δεν αφορά τους ανέργους, αλλά «όλα τα παράσιτα», τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέδειξε ο Χρ. Κατσώτης, εξηγώντας ότι θα έχουν στη διάθεσή τους «υπερδεκαπλάσιους πόρους» για να εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία και να παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας κατάρτιση, ενώ οι άνεργοι καταδικάζονται σε διαρκή «ανακύκλωση και κινητικότητα χωρίς προστασία».

«Τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από τις κρατήσεις, τον ιδρώτα και τον μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων. Είναι το πλέγμα προστασίας για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, η προστασία από τη μακροχρόνια ανεργία, η άμυνα που πρέπει να έχει ένας άνεργος μπροστά στην ακρίβεια», ξεκαθάρισε και υπενθύμισε μια σειρά ακόμα παροχές που συνδέονται με τον ΟΑΕΔ (προστασία μητρότητας, κοινωνικός τουρισμός, στεγαστική πολιτική). «Η θέση μας είναι καθαρή: Ούτε ένα ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι λεφτά των εργαζομένων», υπογράμμισε.

«Χρυσές δουλειές» για τους εκμεταλλευτές των ανέργων

Τις «χρυσές δουλειές» που φέρνει το νομοσχέδιο για «τους εκμεταλλευτές των ανέργων, των απόκληρων της καπιταλιστικής ζούγκλας», κατήγγειλε ο Γιάννης Δελής, αναφερόμενος τόσο στα «παράσιτα» των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης που προσφέρουν «ψευτοκαταρτίσεις της κακιάς ώρας», αλλά και στους καπιταλιστές, που θα δουν το κράτος «να πληρώνει αυτό τους εργαζόμενους που έχουν στη δούλεψή τους, στο όνομα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης».

Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις Επαγγελματικές Σχολές που λειτουργεί ο ΟΑΕΔ. Οι σπουδαστές σε αυτές τις σχολές μαθητείας είναι «απλήρωτοι από τον Νοέμβρη, για τέσσερις και πέντε μήνες», δεν έχουν λάβει το επίδομα σίτισης και στέγασης που δικαιούνται, αντιμετωπίζουν την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται υποδομές, κτίρια και εγκαταστάσεις. Κατήγγειλε επίσης ότι διευθύνσεις ΕΠΑΣ στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την είσοδο σε βουλευτές του ΚΚΕ, την ίδια μάλιστα στιγμή που έχουν ορθάνοιχτες τις πόρτες τους για τις επιχειρήσεις.

Δίπλα στις άλλες διατάξεις, ο Γ. Δελής έθιξε την πρόβλεψη (άρθρα 48 και 49) για την επιδοτούμενη με 16 εκατ. ευρώ δημιουργία «χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων». «Οι λέξεις προδίδουν τη βαρβαρότητα της πολιτικής σας», σχολίασε και πρόσθεσε ότι τα βρέφη δεν είναι «αποσκευές για να χρειάζονται χώρο φύλαξης», προκειμένου οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες να δουλεύουν με τα «ευέλικτα, εξαντλητικά ωράρια της 10ωρης και 12ωρης δουλειάς», αλλά έχουν ανάγκη από «σύγχρονη Προσχολική Αγωγή σε ένα δίκτυο δημόσιων και δωρεάν εγκαταστάσεων».

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω την τροπολογία με την οποία καταργεί την κυριακάτικη αργία στην ιδιωτική εκπαίδευση και κατέθεσε στα πρακτικά το ανάλογο αίτημα των εργαζομένων, που χτες προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή.

Οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» υπερασπίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη συκοφαντική επίθεση που παρουσιάζει τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους ως «καταχραστές» του δημόσιου χρήματος και των παροχών του Οργανισμού επανέλαβαν χτες και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με προκάλυμμα τους αισχρούς αυτούς ισχυρισμούς, που τους επικαλέστηκαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει την επίθεση που εξαπολύει ενάντια στους ανέργους.

Το «νέο ξεκίνημα» και η «επανεκκίνηση» του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, πρόκειται να «διορθώσει» τα «κακώς κείμενα» καθώς ο Οργανισμός είναι σήμερα «ταυτισμένος στο σύνολο της κοινής γνώμης με την καταβολή κάποιων επιδομάτων».

Τα «τολμηρά βήματα» που κάνει το νομοσχέδιο χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ότι «αποτυπώνει την αντίληψη της ΝΔ για μια προοδευτική ενεργητική πολιτική στα ζητήματα της εργασίας» και αντιπροσωπεύει «σύγχρονες πολιτικές που επιμερίζουν δίκαια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανέργων».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας με τα λόγια των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων, μετέφερε τις αξιώσεις τους για προσλήψεις για ένα κομμάτι ψωμί. Οπως είπε, «7 στους 10 εργοδότες μάς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις (...) Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο Τουρισμός οι εργοδότες μάς λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό». Ενώ, φορτώνοντας στους ανέργους το φταίξιμο για την ανεργία τους, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «αρκετές δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν οι υποψήφιοι διέθεταν βασικές δεξιότητες».

Υπεραμύνθηκε του μέτρου της διαγραφής από το μητρώο όσων αρνούνται να απασχοληθούν σε «κατάλληλες θέσεις» ή δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε προτεινόμενη δράση κατάρτισης. «Οι άνεργοι έχουν δικαιώματα, έχουν όμως και υποχρεώσεις. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», διαμήνυσε, παρουσιάζοντας την ανεργία, την οποία δημιουργεί μαζικά το σύστημα της εκμετάλλευσης, ως ατομικό πρόβλημα κάθε ανέργου.

Εκτός από το «περιτύλιγμα» της επίθεσης στους ανέργους, το ...κοσκίνισμα του μητρώου και η αποβολή από αυτό μιας σειράς περιπτώσεων υπηρετούν παράλληλα το κυβερνητικό αφήγημα για την «αποκλιμάκωση» της ανεργίας, το οποίο υπονομεύεται από το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 1.100.000 άτομα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης»

Συμπύκνωση των «νεοφιλελεύθερων» πολιτικών της κυβέρνησης και «υποβάθμιση» του ΟΑΕΔ χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αμφισβητούν τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκας, εστίασε στην αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ και αναρωτήθηκε «πόσο κοστίζει η αλλαγή» και «σε ποιους θα δώσετε τα χρήματα».

Το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την πρόθεσή του να ψηφίσει τα «θετικά» του νομοσχεδίου, ενώ την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από το ΚΚΕ

Τις απαράδεκτες και εξωφρενικές συκοφαντίες της κυβέρνησης για τους «ανέργους ρετιρέ» κατήγγειλε ο Θ. Παφίλης

«Θα το πω λαϊκά: Κόφτε αυτό που λέτε για τους καταχραστές», ήταν η άμεση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στους αισχρούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς για «επαγγελματίες ανέργους» και ανέργους «ρετιρέ» αλλά και στις εξωφρενικές κατηγορίες του υπουργού πως το ΚΚΕ «ταυτίζεται με τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος».

«Το χρησιμοποιείτε σαν πρόσχημα», «το κάνετε σκόπιμα για να περάσετε όλα τα υπόλοιπα», ξεκαθάρισε ο Θ. Παφίλης και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να προκαλεί τους πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους, η πλειοψηφία των οποίων δεν παίρνει ούτε το πενιχρό επίδομα. Στο φόντο αυτό κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ