Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
Οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» υπερασπίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη συκοφαντική επίθεση που παρουσιάζει τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους ως «καταχραστές» του δημόσιου χρήματος και των παροχών του Οργανισμού επανέλαβαν χτες και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με προκάλυμμα τους αισχρούς αυτούς ισχυρισμούς, που τους επικαλέστηκαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει την επίθεση που εξαπολύει ενάντια στους ανέργους.

Το «νέο ξεκίνημα» και η «επανεκκίνηση» του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, πρόκειται να «διορθώσει» τα «κακώς κείμενα» καθώς ο Οργανισμός είναι σήμερα «ταυτισμένος στο σύνολο της κοινής γνώμης με την καταβολή κάποιων επιδομάτων».

Τα «τολμηρά βήματα» που κάνει το νομοσχέδιο χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ότι «αποτυπώνει την αντίληψη της ΝΔ για μια προοδευτική ενεργητική πολιτική στα ζητήματα της εργασίας» και αντιπροσωπεύει «σύγχρονες πολιτικές που επιμερίζουν δίκαια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανέργων».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας με τα λόγια των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων, μετέφερε τις αξιώσεις τους για προσλήψεις για ένα κομμάτι ψωμί. Οπως είπε, «7 στους 10 εργοδότες μάς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις (...) Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο Τουρισμός οι εργοδότες μάς λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό». Ενώ, φορτώνοντας στους ανέργους το φταίξιμο για την ανεργία τους, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «αρκετές δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν οι υποψήφιοι διέθεταν βασικές δεξιότητες».

Υπεραμύνθηκε του μέτρου της διαγραφής από το μητρώο όσων αρνούνται να απασχοληθούν σε «κατάλληλες θέσεις» ή δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε προτεινόμενη δράση κατάρτισης. «Οι άνεργοι έχουν δικαιώματα, έχουν όμως και υποχρεώσεις. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», διαμήνυσε, παρουσιάζοντας την ανεργία, την οποία δημιουργεί μαζικά το σύστημα της εκμετάλλευσης, ως ατομικό πρόβλημα κάθε ανέργου.

Εκτός από το «περιτύλιγμα» της επίθεσης στους ανέργους, το ...κοσκίνισμα του μητρώου και η αποβολή από αυτό μιας σειράς περιπτώσεων υπηρετούν παράλληλα το κυβερνητικό αφήγημα για την «αποκλιμάκωση» της ανεργίας, το οποίο υπονομεύεται από το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 1.100.000 άτομα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης»

Συμπύκνωση των «νεοφιλελεύθερων» πολιτικών της κυβέρνησης και «υποβάθμιση» του ΟΑΕΔ χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αμφισβητούν τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκας, εστίασε στην αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ και αναρωτήθηκε «πόσο κοστίζει η αλλαγή» και «σε ποιους θα δώσετε τα χρήματα».

Το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την πρόθεσή του να ψηφίσει τα «θετικά» του νομοσχεδίου, ενώ την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ