Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Νησίδα ιστορικής μνήμης και έμπνευσης για δράση

Το Σάββατο η εκδήλωση για τα 15 χρόνια συμβολής στη διαφύλαξη και διάδοση της ιστορικής αλήθειας

Ο Θ. Αυγέρος ξεναγεί μαθητές στο χώρο του Μουσείου
Ο Θ. Αυγέρος ξεναγεί μαθητές στο χώρο του Μουσείου
Ηταν νωρίς το πρωί της Κυριακής 25 Μάρτη 2007, όταν δεκάδες εργαζόμενοι, αντιστασιακοί και νεολαίοι με τη συμπαράσταση συνδικαλιστών, εκπροσώπων μαζικών φορέων και δημοτικών συμβούλων της τότε «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης» Περιστερίου (δημοτική παράταξη του ΚΚΕ), προχώρησαν σε κατάληψη του εγκαταλειμμένου κτιρίου στον πεζόδρομο του Περιστερίου στον αριθμό 33. Με αυτήν τη δυναμική κίνηση έμπαινε τέλος στον εμπαιγμό της τότε δημοτικής αρχής, ενώ η ταμπέλα που μπήκε από την πρώτη στιγμή στο κτίριο, «Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης», σηματοδότησε την έναρξη του ταξιδιού του, που πλέον μετράει 15 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας.

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην ανακοίνωσή τους για την 15ετή αυτή λειτουργία:

«Η δημιουργία του Μουσείου ήταν "παιδί" της αναγκαιότητας να φτάσει στη νέα γενιά η Ιστορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων και ιδιαίτερα της λαμπρής περιόδου 1940 - 1949. Χρέος να τιμηθούν οι χιλιάδες λαϊκοί ήρωες της Αντίστασης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας διδάσκουν μέχρι σήμερα τον αγώνα για να είναι ο λαός ελεύθερος από κάθε εξαναγκασμό, διδάσκουν την απειθαρχία και ανυπακοή στον ταξικό εχθρό, στους εκμεταλλευτές, που μας δείχνουν με αισιοδοξία τον δρόμο της συλλογικής ζωής και δράσης για την οικοδόμηση της δικής μας κοινωνίας. Απάντηση στην αναθεώρηση της Ιστορίας από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία, και στον κάθε λογής αντικομμουνισμό».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Από την πρώτη στιγμή καθοριστική ήταν η εθελοντική δουλειά και η προσφορά του περιστεριώτικου λαού, που αγκάλιασε τη δημιουργία του Μουσείου, από τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του κτιρίου τις μέρες μετά την κατάληψη μέχρι και τις αναγκαίες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια. Αναντικατάστατο κομμάτι είναι η παράδοση σημαντικών ντοκουμέντων, αντικείμενων αγωνιστών από τις οικογένειές τους, πολλών βιβλίων και άλλου σπουδαίου υλικού από την ηρωική πάλη του λαού μας τη δεκαετία 1940 - 1949 στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να φιλοξενηθούν στους χώρους του, να γίνουν εκθέματα του Μουσείου.

Ολα αυτά τα χρόνια το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης έχει επιτελέσει αυτόν τον ρόλο με πρωτοβουλία του παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Τον χώρο έχουν επισκεφτεί χιλιάδες κόσμου, νεολαίοι, μαθητές και φοιτητές, κατά μόνας ή μέσω οργανωμένων ξεναγήσεων, ενώ στην αυλή του έχουν γίνει δεκάδες εκδηλώσεις, με το κτίριο πλέον να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του πεζόδρομου.

Το Μουσείο υποδέχεται τους επισκέπτες από Δευτέρα έως Κυριακή: Από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. (Τετάρτη κλειστά, δυνατότητα για επίσκεψη εκτός ωραρίου κατόπιν συνεννόησης). Οποιος το επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αρχειακό υλικό, βιβλία, έντυπα της εποχής, φωτογραφίες, δικαστικές αποφάσεις, αποφυλακιστήρια, διάφορα κειμήλια και δημιουργήματα εξόριστων. Ακόμη στο ισόγειο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Τον χώρο μπορούν να επισκεφθούν οργανωμένα γκρουπ όπως μαθητών και φοιτητών (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105730019).

Θεμέλιο του Μουσείου η συμβολή των κομμουνιστών, όπως αυτή του συντρόφου Θοδωρή Αυγέρου

Ο σύντροφος Θοδωρής Αυγέρος για πάνω από 10 χρόνια ήταν εκλεγμένος στη θέση του γενικού γραμματέα του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ήταν από αυτούς που αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και κόπο για να πάρει σάρκα και οστά το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με αντιστασιακούς τόσο στο Περιστέρι όσο και στην υπόλοιπη Αττική. Τον διέκρινε μεγάλη αγωνία να διασωθούν κειμήλια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι αλλά και στο Αρχείο του Κόμματος.

Συγκέντρωσε στοιχεία και για τη δράση του Κόμματος στο Περιστέρι και εξέδωσε ένα Λεύκωμα για την Ιστορία του Κόμματος τη δεκαετία 1940, με τίτλο «Μνήμες αγώνων».

Μετά τον θάνατό του τον Γενάρη του 2021, η οικογένειά του παρέδωσε στην Κεντρική Επιτροπή το αρχείο του, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Κόμματος και του κινήματος στο Περιστέρι, κειμήλια αγωνιστών από τόπους εξορίας και μεγάλη συλλογή από βιβλία, αποτελούμενη από εκδόσεις των αρχών του 20ού αιώνα, λογοτεχνία, φιλοσοφία, ιστορία, εκδόσεις της Κατοχής και της πολιτικής προσφυγιάς, λεξικά, παιδικά και σχολικά βιβλία, συλλογές ποιημάτων και βιβλία μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ