Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μονομαχία για την υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων

Copyright 2022The Associated P

Με τους δύο υποψηφίους, Εμ. Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, να ανεβάζουν «στροφές», συνεχίζεται η προεκλογική αντιπαράθεση για τον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της 24ης Απρίλη, όπου οι δύο φιναλίστ θα «κονταροχτυπηθούν» για το ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου.

Δημοσκόπηση των «Opinioway - Kea Partners», που έγινε για λογαριασμό των «Les Echos» και «Radio Classique», εμφανίζει τον Μακρόν να συγκεντρώνει το 53% των ψήφων έναντι 47% της Λεπέν.

Στις αρχές της βδομάδας, έρευνα της «Odoxa» έδινε μεγαλύτερη ψαλίδα, με 54,5% στον Μακρόν και 45,5% στην Λεπέν.

Εντείνονται πολιτικές διεργασίες μπροστά και στις βουλευτικές εκλογές

Παράλληλα, η κούρσα των προεδρικών εκλογών διεξάγεται με το βλέμμα στραμμένο και στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη.

Ηδη «τρέχουν» διάφορες διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στον αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας, με συγκλίσεις και διερευνήσεις συνεργασιών, με φόντο και την όξυνση των διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ «φουντώνει» η συζήτηση για το πώς πιο αποφασιστικά η Γαλλία θα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση εντός ΕΕ και γενικότερα.

Ενδεικτική είναι η συζήτηση που συνεχίζεται στους Ρεπουμπλικάνους («Les Republicains» - LR), βασικό απόγονο της γκωλικής δεξιάς, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, αλλά η υποψήφιά του Β. Πεκρές δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε το 5% στις τωρινές προεδρικές εκλογές.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος, Κρ. Γιακόμπ, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα συνεδρίασης των κομματικών οργάνων για τον β' γύρο, είπε ότι «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει στην Λεπέν, της οποίας το πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα θα μας οδηγούσε στο χάος», χωρίς ωστόσο σαφή προτροπή υπερψήφισης του Μακρόν.

Η γενικόλογη ανακοίνωση του Γιακόμπ συνδέεται με τις εσωκομματικές διαφωνίες, που μάλιστα διατυπώνονται συχνά σε υψηλούς τόνους, εντείνοντας ερωτήματα για το ίδιο το μέλλον του κόμματος.

Για παράδειγμα, έντονα επέκριναν πολλοί την ανοιχτή υποστήριξη του Ν. Σαρκοζί (για χρόνια επικεφαλής της παράταξης) υπέρ του Μακρόν, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι δεν τάχθηκε εξίσου ανοιχτά υπέρ της Β. Πεκρές (υποψήφιας των LR) στον α' γύρο.

Μεταξύ άλλων κριτική στον Σαρκοζί άσκησε και ο επικεφαλής της ομάδας των LR στη Γερουσία, Μπρ. Ρεταγιό, που χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Σαρκοζί «προσωπική», αναφέροντας ότι «δεν είναι η τοποθέτηση της πολιτικής μας οικογένειας (συνολικά)» και επιμένοντας ότι «δεν θα ανοικοδομήσουμε την δεξιά αν μας απορροφήσει ο μακρονισμός».

Την ίδια στιγμή, ο Εμ. Μακρόν διαμηνύει τη δική του ετοιμότητα να πρωτοστατήσει στην επαναδιαπραγμάτευση ενδοαστικών συνεργασιών, στη βάση των «μεταρρυθμίσεων» που ιεραρχούν τα γαλλικά μονοπώλια.

«Τα ρήγματα που έχουμε στη χώρα θα απαιτήσουν από εμένα όχι μόνο να εξασφαλίσω πλειοψηφία, αλλά και να συγκεντρώσω όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις πίσω από εμένα που δεν συμμερίζονται πλήρως τις απόψεις μου σε όλα τα θέματα, αλλά θα ήταν ανοικτοί στο να εργαστούν μαζί μου σε κάποιες μεταρρυθμίσεις», είπε. Πρόσθεσε δε ότι δεν αναφέρεται σε «συνασπισμούς», γιατί κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει - υποστήριξε - με το προεδρικό σύστημα της Γαλλίας. Κατά τα άλλα, ο Μακρόν είπε ότι «δεν υπήρξε συμφωνία» με τον Σαρκοζί ώστε ο τελευταίος να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Υπέρ στρατηγικής προσέγγισης ΝΑΤΟ - Ρωσίας η Λεπέν

Στο μεταξύ χτες η Μ. Λεπέν είπε ότι χρειάζεται μια «στρατηγική προσέγγισης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», μόλις τελειώσει ο πόλεμος και «διευθετηθεί με ειρηνευτική συνθήκη», γιατί «αυτό είναι το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά πιστεύω και των ΗΠΑ που δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν να αναδύεται μια στενή σινο-ρωσική σχέση».

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική που δέχεται για τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τον Βλ. Πούτιν, η Λεπέν υπενθύμισε ότι και ο Μακρόν έχει αλλεπάλληλες επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο και έχει μιλήσει για μια Ευρώπη από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

Κατά τα άλλα, συνεχίζοντας την προσπάθεια να εμφανίζει ένα πιο «φιλολαϊκό» προφίλ από τον αντίπαλό της, η Λεπέν εστίασε χτες ξανά στη μεγάλη ακρίβεια και την άνοδο του πληθωρισμού που ταλανίζουν τα νοικοκυριά, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι δεν αναφέρει τα μέτρα αντιμετώπισης που σκοπεύει να λάβει.

Παζάρια και στο στρατόπεδο του Μελανσόν

Παράλληλα, διεργασίες και παζάρια «τρέχουν» και στο στρατόπεδο του Ζαν - Λικ Μελανσόν, «αριστερού» υποψήφιου με την «Ανυπότακτη Γαλλία» που συγκέντρωσε σχεδόν 22% των ψήφων, ενισχύοντας τις δυνάμεις του και τον ρόλο του στην επιχείρηση «αναβάπτισης» της σοσιαλδημοκρατίας.

Το κόμμα του ξεκίνησε διαδικτυακή διαβούλευση για τη στάση του στον β' γύρο. Στους υποστηρικτές του που συμμετέχουν στη διαβούλευση προβάλλονται τρεις επιλογές: Μακρόν, λευκό ή αποχή. Δεν υπάρχει επιλογή ψήφου υπέρ της Λεπέν, με τον ίδιο τον Μελανσόν να δηλώνει αμέσως μετά τον α' γύρο ότι «δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μια ψήφο στην κυρία Λεπέν».

Δημοσκόπησε που δημοσιεύθηκε χτες ανέφερε ότι το 23% των ψηφοφόρων του Μελανσόν εμφανίζεται έτοιμο να υπερψηφίσει την Λεπέν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών. Το 33% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν, ενώ το 44% προσανατολίζεται στην αποχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ