Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαβουλεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

Συνάντηση εργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου πραγματοποίησαν χτες στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μ. Μανουσάκης, και η πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης του αιγυπτιακού συστήματος ηλεκτρισμού, S. Mashaly. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών διαχείρισης συζήτησαν τεχνικά θέματα για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, ενόψει των ενημερωτικών επαφών που θα έχουν από κοινού σήμερα και αύριο με τους Ελληνες υπουργούς Ενέργειας - Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη υπογράψει «Μνημόνιο Κατανόησης» και «Σύμφωνο Συνεργασίας» μεταξύ τους για την εκπόνηση μελέτης του έργου, η οποία θα καθορίσει τη «βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση για την υλοποίηση της νέας διασύνδεσης». Επίσης, όπως έχουν συμφωνήσει, οι δύο εταιρείες θα εργαστούν με βασικό σενάριο το σχέδιο που έχει καταθέσει η «Elica Group», μέλος του «Ομίλου Κοπελούζου».

Οπως είναι αναμενόμενο, το αφήγημα για την υποστήριξη του έργου και τη δικαιολόγηση στα λαϊκά στρώματα Ελλάδας και Αιγύπτου για τα τεράστια κονδύλια που θα απορροφήσει είναι η συμβολή του έργου στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη των στόχων του «Fit for 55» καθώς και στη μείωση της εξάρτησης των δύο χωρών από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η ενίσχυση των εξωτερικών διασυνδέσεων της χώρας μας όχι μόνο δεν έχει μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αντίθετα χρόνο με τον χρόνο αυτές απογειώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κι αυτό γιατί οι διασυνδέσεις αποτελούν μέρος της ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την ολοκλήρωση της «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού» που στόχο έχει την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρισμού κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, η τιμή της μεγαβατώρας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τα 200 ευρώ σε σταθερή βάση πλέον. Χτες συγκεκριμένα βρισκόταν στα 276 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η μεσοσταθμική τιμή κινήθηκε στα 241 ευρώ, δίχως να φαίνεται κάποιο «ξέφωτο» αποκλιμάκωσης τιμών στον ορίζοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ