Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινήσεις κλιμάκωσης της σύγκρουσης με μοχλό κατηγορίες για «γενοκτονία» και «χημικά όπλα»

Η Ουκρανία εντείνει τις πιέσεις για βαρέα όπλα, ιδιαίτερα προς τη Γερμανία

Από τις εικόνες που έδωσε η ρωσική πλευρά μαζί με τις ανακοινώσεις για παράδοση πάνω από 1.000 Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη
Από τις εικόνες που έδωσε η ρωσική πλευρά μαζί με τις ανακοινώσεις για παράδοση πάνω από 1.000 Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη
Με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου ή και γενοκτονία και ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία να αποτελούν σταθερά «μοχλό» κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, συνεχίζεται η ρωσική εισβολή, ενώ οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχουν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς τα περισσότερα θα κριθούν στο πεδίο της μάχης, όπως ανοιχτά πλέον δηλώνουν οι δύο πλευρές.

Κατηγορίες ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία εξαπέλυσε την Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν: «Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται».

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν (...), αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» ότι διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο Μπάιντεν.

Μέχρι στιγμής, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο, αν και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία».

Ο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για «εγκλήματα πολέμου» τον Βλ. Πούτιν. Αναφερόμενος δε στα «φρικιαστικά πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «προέβλεψε» ότι ο κόσμος «θα ανακαλύψει ακόμη περισσότερα».

Η «Λευκή Βίβλος» που κατέθεσε η κυβέρνηση της Φινλανδίας σηματοδότησε την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Lehtikuva

Η «Λευκή Βίβλος» που κατέθεσε η κυβέρνηση της Φινλανδίας σηματοδότησε την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για ένταξη στο ΝΑΤΟ
«Αλήθειες από έναν αληθινό ηγέτη», σχολίασε ο Β. Ζελένσκι τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Η Ρωσία θεωρεί «απαράδεκτη αυτήν την προσπάθεια παραποίησης της κατάστασης. Αυτό είναι δύσκολα αποδεκτό από έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ, μια χώρα που έχει διαπράξει γνωστά εγκλήματα στην πρόσφατη Ιστορία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Μπάιντεν για «γενοκτονία», λέγοντας πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους»: «Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο έναν βάναυσο πόλεμο, πως είναι τώρα αποδεδειγμένο ότι εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι' αυτά». Ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί «στον μέγιστο βαθμό» να σταματήσει τον πόλεμο και «συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί», πρόσθεσε.

Η άρνηση του Γάλλου Προέδρου να καταγγείλει «γενοκτονία» στην Ουκρανία «μας πληγώνει πολύ», δήλωσε ο Β. Ζελένσκι.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, επισκέφθηκε χτες την Μπούκα, δηλώνοντας πως «η Ουκρανία είναι σκηνή εγκλήματος» και πως πρέπει «να διαλύσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φτάσουμε στην αλήθεια. Αυτό απαιτεί ανεξάρτητη, αμερόληπτη έρευνα».

Μια πρώτη έκθεση αποστολής ειδικών του ΟΑΣΕ τεκμηριώνει έναν «κατάλογο απάνθρωπων πράξεων» από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο οποίος περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου, δήλωσε χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ.

«Ολες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να στοχεύουν στην αποκλιμάκωση, δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Κίεβο: «Επίκειται» χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία

Παράλληλα, η Ουκρανία επιμένει σε ενδεχόμενη ή επικείμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, ζητώντας μεγαλύτερη πίεση και εμπλοκή από τη Δύση.

Μετά τους προχτεσινούς ισχυρισμούς του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ πως στη Μαριούπολη ρωσικό drone έριξε χημική ουσία, οι οποίοι εξετάζονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία κ.ά., ο Β. Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ισχύουν, διότι δεν μπορεί να διενεργηθεί έρευνα λόγω εχθροπραξιών.

Ωστόσο, υποστήριξε πως οι επανειλημμένες απειλές από κάποιους στη Ρωσία ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο.

Υπάρχει υψηλός κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, επέμεινε και η Ουκρανή υφυπουργός Αμυνας, Χ. Μαλιάρ.

Εξάλλου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο της Εσθονίας, κατήγγειλε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών» τη διαφυγή προσφύγων προς τα ρωσικά σύνορα και ζήτησε συνέχιση των κυρώσεων για να αναγκαστεί η Μόσχα να συμφωνήσει σε ειρήνευση.

Από την πλευρά της, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι εθνικιστές Ουκρανοί υπό την καθοδήγηση ΝΑΤΟικών ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με χημικά όπλα και κάλεσε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν την παραπληροφόρηση», καθώς η Μόσχα «κατέστρεψε το 2017 τα τελευταία χημικά αποθέματά της».

Η Ρωσία απέρριψε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «οι δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία παραγόντων ελέγχου των ταραχών, όπως δακρυγόνα αναμεμειγμένα με χημικούς παράγοντες που θα προκαλούσαν ισχυρότερα συμπτώματα».

Μάλιστα, η κοινοβουλευτική Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας σκοπεύει να διερευνήσει πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε ΜΜΕ, «για drones με δοχεία για υγρά και διασκορπιστικά που ανακαλύφθηκαν σε στρατιωτική βάση στην Ουκρανία», η οποία εγκαταλείφθηκε από Ουκρανούς στρατιώτες.

ΗΠΑ: Προετοιμασίες της αμυντικής βιομηχανίας για μακρόχρονο πόλεμο

Σε μια κίνηση που δείχνει την προετοιμασία των ΗΠΑ για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο οργάνωσε σύσκεψη με τους κορυφαίους κατασκευαστές οπλικών συστημάτων της χώρας - «Raytheon Technologies», «Lockheed Martin», «Raytheon», «Boeing», «Northrop Grumman», «General Dynamic», «L3Harris Technologies» κ.ά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η παραγωγική δυνατότητα της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε όπλα που έχει η Ουκρανία σε περίπτωση που ο πόλεμος με τη Ρωσία διαρκέσει χρόνια, όπως δήλωσαν στο «Reuters» δύο σχετικές πηγές.

Χτες, ο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, του ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει «συστήματα πυροβολικού, βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού». Περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η Γαλλία θα παράσχει πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες, επιπλέον των 100 εκατ. ευρώ δωρεών εξοπλισμού που έχουν ήδη σταλεί, ανακοίνωσε χτες η υπουργός Αμυνας.

Η δε ΕΕ ενέκρινε χτες πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό από την έναρξη του πολέμου στο 1,5 δισ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ισχυρίστηκε πως η ΕΕ «δεν συμβάλλει στην εξάπλωση του πολέμου, αντίθετα την αποτρέπει»... «Πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό, αλλά μας ενδιαφέρει πώς θα τελειώσει. Και θα τελειώνει πάντα με διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπορέλ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες υπογράμμισε τη σημασία να κερδηθεί ο πόλεμος στο στρατιωτικό πεδίο.

«Οι μεταφορές όπλων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλη την ουκρανική επικράτεια θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι», επανέλαβε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, και ξεκαθάρισε στη Δύση ότι οι προσπάθειες επιβράδυνσης της ρωσικής επιχείρησης, για να προκληθεί η μέγιστη ζημιά στον ρωσικό στρατό και στους σχηματισμούς των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, «θα κατασταλούν σκληρά».

Επίσης, ο ρωσικός στρατός προειδοποίησε χτες πως «θα χτυπήσει κέντρα λήψης αποφάσεων - και στο Κίεβο - κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι τώρα», αν συνεχιστούν «απόπειρες δολιοφθοράς και χτυπήματα από ουκρανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος».

Στο μεταξύ, το αναγνωριστικό drone σοβιετικού τύπου που συνετρίβη στην Κροατία τον περασμένο μήνα, χωρίς να προκαλέσει θύματα, μετέφερε μια αεροπορική βόμβα που εξερράγη, δήλωσε μια επιτροπή ειδικών, χωρίς να αναφέρει ποιος μπορεί να το είχε στείλει και για ποιο λόγο. Η Ουγγαρία είχε αναφέρει ότι το Tupolev TU-141 εντοπίστηκε από ραντάρ στον ουγγρικό εναέριο χώρο, αφού πρώτα είχε εντοπιστεί πάνω από την Ουκρανία, και είχε εισέλθει στην Ουγγαρία μέσω του ρουμανικού εναέριου χώρου.

Η Ουκρανία εντείνει τις πιέσεις στη Γερμανία για βαρέα όπλα

Στη Γερμανία αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άρνηση της ουκρανικής κυβέρνησης να επισκεφτεί το Κίεβο ο Πρόεδρος της χώρας, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ (SPD), λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία και τον ρόλο του ως ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεων της Αγκ. Μέρκελ.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η διαφωνία μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) σχετικά με την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, κάτι που μέχρι στιγμής απορρίπτει ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, σε αντίθεση με τους Πράσινους και το FDP.

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα, και οι ομόλογοί του της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας μετέβησαν χτες στο Κίεβο για συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι. Μαζί τους σκόπευε να ταξιδέψει και ο Σταϊνμάγερ, όταν πληροφορήθηκε προχτές, ενώ βρισκόταν στη Βαρσοβία, ότι είναι ανεπιθύμητος από την ουκρανική πλευρά.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, να επισκεφθεί το Κίεβο με την ...προϋπόθεση ότι θα ανακοινώσει την παράδοση βαρέων όπλων.

Οπως δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, «η κυβέρνηση και ο Πρόεδρός μας θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν ο καγκελάριος επισκεπτόταν το Κίεβο». Η επίσκεψη, επισήμανε, θα πρέπει να σχετίζεται με το πώς η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία με την παράδοση βαρέων όπλων. Η Ουκρανία περιμένει από τη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αποφασίσει την παράδοση βαρέων όπλων.

Από την πλευρά του, ο Ο. Σολτς χαρακτήρισε «το λιγότερο εκνευριστική» την απόφαση της Ουκρανίας για τον Γερμανό Πρόεδρο και πρόσθεσε πως δεν σκέφτεται να πάει στο Κίεβο αυτήν τη στιγμή.

«Η μοίρα της Μαριούπολης και του πληθυσμού στα ανατολικά εξαρτάται από τα γερμανικά όπλα που μπορούμε να αποκτήσουμε, αλλά δεν έρχονται», ισχυρίστηκε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Αλ. Αρεστόβιτς.

Η Ουκρανία προσάπτει ακόμη στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ πως δεν σταματούν εντελώς τις εισαγωγές ρωσικής Ενέργειας, ιδιαίτερα του πετρελαίου. Το θέμα τέθηκε και κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής, Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) με μέλη του ουκρανικού Κοινοβουλίου στο Κίεβο.

Φινλανδία και Σουηδία συζητούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, καθώς η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία λειτούργησε καταλυτικά.

Η Μαρίν επισκέφτηκε χτες τη Στοκχόλμη, όπου συναντήθηκε με την Σουηδή ομόλογό της, Μ. Αντερσον, την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής που εγγυάται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός.

Χτες αναμενόταν να ξεκινήσει η συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο φινλανδικό Κοινοβούλιο ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας υπέβαλε στο Κοινοβούλιο «λευκή βίβλο» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλει εις βάθος το περιβάλλον ασφαλείας, αναφέρεται, και ένταξη στο ΝΑΤΟ θα σημάνει αύξηση των αμυντικών της δαπανών κατά 1% - 1,5%.

Θα ήταν καλό αν η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αντίστοιχες επιλογές ασφαλείας, πρόσθεσε η Φινλανδή πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι η χώρα της θα πρέπει να είναι έτοιμη για αντίδραση της Ρωσίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης της επιλογής ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η Σουηδή πρωθυπουργός δήλωσε η χώρα της θα πρέπει να εξετάσει ποιο είναι το καλύτερο για την ασφάλειά της, «χωρίς να βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις».

Σύμφωνα με την ίδια, «όλες οι εναλλακτικές και όλα τα διαφορετικά σενάρια έχουν κινδύνους και δυνατότητες».

Αυτό το διάστημα η σουηδική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα του Κοινοβουλίου οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν ως τα τέλη Μάη.

Πάντως η Σουηδία θα λάβει υπόψη της την επιλογή της Φινλανδίας, καθώς «η απόφαση που παίρνει μια από τις χώρες μας επηρεάζει και την άλλη», είπε η Αντερσον.

Εντείνονται οι μάχες στη Μαριούπολη και την ανατολική Ουκρανία

Σφοδρές μάχες εξελίσσονται στη Μαριούπολη, όπου ουκρανικές δυνάμεις του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ και ξένοι μισθοφόροι έχουν θωρακιστεί - σύμφωνα με αναφορές - στο εργοστάσιο χαλυβουργίας «Azovstal» και στο εργοστάσιο μεταλλουργίας «Illich Iron and Steel Works», αναφέροντας ότι ξεμένουν από τρόφιμα και πυρομαχικά.

Πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Στην περιοχή του εργοστασίου μεταλλουργίας Ιλιτς (...) 1.026 Ουκρανοί στρατιωτικοί της 36ης ταξιαρχίας των πεζοναυτών κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκαν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, ανάμεσά τους 47 γυναίκες και 126 αξιωματικοί, ενώ περίπου 150 ήταν τραυματίες και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Ολ. Αρεστόβιτς, δήλωσε χτες πως στη Μαριούπολη τμήματα της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών έσπασαν τον κλοιό και ενώθηκαν με το Τάγμα Αζόφ: «Οι υπερασπιστές της πόλης είναι τώρα πλέον μαζί, ενίσχυσαν σημαντικά την περιοχή άμυνάς τους. Γενικά το σύστημα άμυνας της πόλης αναβαθμίσθηκε και ενισχύθηκε», σύμφωνα με τον Αρεστόβιτς.

Στρατιωτικές μονάδες της Τσετσενίας που συμμετέχουν στη ρωσική εισβολή, «ξεκίνησαν επιχείρηση για την εξάλειψη μισθοφορικών ομάδων στο Λουγκάνσκ», είπε ο Τσετσένος ηγέτης, Ρ. Καντίροφ, και το κύριο μέτωπο είναι τώρα στην πόλη Ποπάσναγια.

Η Μόσχα απέρριψε αίτημα του Κιέβου για ανταλλαγή του συλληφθέντος Ουκρανού βουλευτή και επιχειρηματία Β. Μεντβεντσούκ, από το φιλορωσικό κόμμα «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης - Για τη Ζωή». «Θα πρέπει να προσέχουν και να κλειδώνουν καλά τις πόρτες τη νύχτα για να είναι σίγουροι ότι δεν θα γίνουν οι ίδιοι αντικείμενο ανταλλαγής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Ντμ. Μεντβέντεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ