ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία που φέρνει δουλειά Κυριακές και αργίες

Κινητοποίηση χτες το πρωί έξω από τη Βουλή από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων»

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζουν οι εκπαιδευτικοί την απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία φέρνει νέες ανατροπές στο ωράριο των εργαζομένων στα φροντιστήρια. Ενάντια σε αυτήν την τροπολογία δόθηκε χτες το πρωί μια πρώτη αγωνιστική απάντηση, με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

«Πρόκειται για ωμή επίθεση στα δικαιώματα του κλάδου μας που ήδη υποφέρει από ωράρια - λάστιχο», σημειώνει ο Σύλλογος, για την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ (βλ. σελ. 10-12) και προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας και απασχόλησης του προσωπικού φροντιστηρίων τις μέρες αργίας καθώς και Κυριακές. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατατέθηκε κοινό ψήφισμα από πλευράς του «Βύρωνα» και του ΣΕΦΚ που ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας αυτής και όλων των διατάξεων που προβλέπουν την τηλεκπαίδευση και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την καταπάτηση αργιών. Τονίζουν πως αποτελεί ακόμη μία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα πλήττοντας το δικαίωμα στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο, επισημαίνοντας παράλληλα πως δείχνει αδιαφορία και για εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να μαθαίνουν.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που χαιρέτισε την κινητοποίηση και μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος.

ΠΑΜΕ: Καταργούν την κυριακάτικη αργία σε όφελος των μεγαλεμπόρων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας νομοθετούν τη σύγχρονη δουλεία ξανά, καταργούν την κυριακάτικη αργία σε έναν ακόμη κλάδο σε όφελος των μεγαλεμπόρων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για την κατάργηση της Κυριακής αργίας και την απλήρωτη δουλειά στους εργαζόμενους στα φροντιστήρια, απαιτώντας «να αποσυρθεί η επαίσχυντη τροπολογία» και προβάλλοντας το αίτημα για «σταθερό χρόνο εργασίας 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο».

«Με την τροπολογία αυτή προχωρά παραπέρα ο σχεδιασμός όλων των κυβερνήσεων να πληγεί περαιτέρω το δικαίωμα των εργαζομένων στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο. Αντίθετα, γίνεται νόμος η απαίτηση των εργοδοτών οι εργαζόμενοι να είναι διαθέσιμοι κάθε στιγμή, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ζωή», σημειώνει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας, Χατζηδάκης, μετά τον νόμο - έκτρωμα που έχει οδηγήσει σε δεκάδες απολύσεις και διώξεις αγωνιστών εργατών, που έχει οδηγήσει σε καταστρατήγηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, αλλά και κάθε έννοιας σταθερού εργάσιμου χρόνου, έρχονται, πατώντας στους νόμους και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να πετσοκόψουν ό,τι έχει απομείνει από πενθήμερη εργασία και σταθερό χρόνο εργασίας.

Εχουμε πείρα ότι αντίστοιχα μέτρα, όπου εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε γενίκευση των αντεργατικών συνθηκών σε όλους τους κλάδους, όπως π.χ. εμποροϋπάλληλοι, τόσο στις συνθήκες εργασίας όσο και στις αμοιβές.

Στην επίθεση εργοδοτών - κυβερνήσεων απάντηση έχουν δώσει οι μεγάλες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων που στέλνουν στα σκουπίδια τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και νόμους. Τα πρόσφατα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη, η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, αλλά και μια σειρά κλάδων, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας, αποτελούν οδηγό ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντεργατική λαίλαπα. Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις τους».

  • Για τον σχεδιασμό και την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην τροπολογία ο «Βύρωνας» καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ - Αγίων Ασωμάτων 31).
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Εντείνουν τις αγωνιστικές προετοιμασίες τα συνδικάτα

Εντείνονται οι προετοιμασίες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον αγωνιστικό απεργιακό εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς. Θυμίζουμε ότι ήδη συνδικάτα της Αττικής έχουν ανακοινώσει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη, στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κάλεσμα από σωματεία της Χαλκίδας

«Είμαστε με την πλευρά των λαών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία της Εύβοιας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη στις 10 π.μ. στην παραλία Χαλκίδας (Στρογγυλό).

Η απόφαση για τη συγκέντρωση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 11 Απρίλη, με τη συμμετοχή σωματείων που διοργάνωσαν την απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα στις 6 Απρίλη. Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθούν μια σειρά πολύμορφες δράσεις και παρεμβάσεις για ζητήματα όπως η ακρίβεια και η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, καθώς και να συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση της απεργίας και η συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην ακρίβεια που κατατρώει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, για τη διεκδίκηση καλύτερων αμοιβών και υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τα σωματεία σημειώνουν ότι «η συμμετοχή συναδέλφων από πολλούς χώρους δουλειάς στην απεργία και στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Χαλκίδας έδωσε απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην επίθεση της εργοδοσίας, στις λογικές αναμονής που καλλιεργούνται» και προσθέτουν: «Καθοριστικό ρόλο για αυτήν τη συμμετοχή είχε η πλούσια δραστηριότητα που προηγήθηκε της απεργίας, με συνεδριάσεις ΔΣ των σωματείων, πραγματοποίηση Συνελεύσεων, συσκέψεων κ.λπ., περιοδειών και εξορμήσεων, αλλά και οι απεργιακές φρουρές σε χώρους δουλειάς».

Προσθέτουν δε ότι «τα ΔΣ των σωματείων θα αποτιμήσουν πιο συγκεκριμένα την απεργία στους χώρους ευθύνης τους, σχεδιάζοντας τη συνέχεια των δράσεων - διεκδικήσεων, μπροστά στον επόμενο μεγάλο σταθμό της κοινής τους δράσης, που θα είναι ο αγωνιστικός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς».

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουν κάλεσμα στα εργατικά σωματεία της Εύβοιας να συμμετάσχουν στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και να οργανώσουν δραστηριότητες «με σκοπό να γνωρίζουν περισσότεροι, και ιδιαίτερα νέοι συνάδελφοι, το πραγματικό περιεχόμενό της».

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ (ιχθυοκαλλιεργειών), Σωματείο Εργαζομένων HQF Εύβοιας («Μιμίκος»), Σωματείο Εργαζομένων «Galenica», Σωματείο Εργαζομένων «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκης», Σωματείο Εργαζομένων «Κελαϊδίτη ΑΕ», Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Εργαζομένων «Αγροζωή», Σωματείο Εργαζομένων «Αιγίς», Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας.

Σύσκεψη από το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας

Σύσκεψη για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας το Σάββατο 16 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου των γραφείων του στην Αμφισσα, και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων.

Η σύσκεψη έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης απεργιακής κινητοποίησης στις 6 Απρίλη. Μιας απεργιακής μάχης που όπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στο κάλεσμά του «δόθηκε με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την ένταση της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, τη μεγάλη άνοδο των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, και είναι σίγουρο ότι η επιτυχία της αποτέλεσε μια σημαντική απάντηση στην κυβέρνηση και στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που επιδίωκαν να υπάρξει σιγή νεκροταφείου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μονιμοποιηθούν οι 160 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή. Εκ μέρους του Κόμματος στη συνάντηση συμμετείχαν ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών και υπεύθυνος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για την Τοπική Διοίκηση, και ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ και του Τμήματός της για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε το θέμα των 160 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε διάφορους δήμους της χώρας, οι οποίοι μένουν έξω από τις θέσεις της προκήρυξης 4Κ/2020, μετά από 20 χρόνια εργασίας. Τόνισε ότι πρόκειται για εργαζόμενους που αποτελούν πολύπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό καθώς έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, έθεσαν το ζήτημα της προσφυγής στο ΣτΕ που έχει γίνει και με βάση την οποία απειλείται να μείνει εκτός δουλειάς το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, όπως και το αίτημα της επιστροφής στην εργασία όσων εργαζομένων είναι σε αναστολή προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που υπάρχουν για όλους τους εργαζόμενους.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, κάτι που επανειλημμένα έχει συμβεί με πολλές πρωτοβουλίες είτε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είτε εκτός αυτής. Τόνισε την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών που τόσα χρόνια εμπαίζουν τους εργαζόμενους. Επίσης, επισήμανε ότι όχι μόνο απαιτείται η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου αλλά και μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας αφού τα κενά παραμένουν μεγάλα. Τέλος, αναφέρθηκε η θέση του Κόμματος για να επανέλθουν στην εργασία τους άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και με ουσιαστική προσωποποιημένη συζήτηση προκειμένου να εμβολιαστούν.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα τη διασφάλιση της εργασίας των 160 εργαζομένων που μένουν εκτός της προκήρυξης για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η Αναφορά είναι το κείμενο του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου «Βοήθεια στο Σπίτι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ