ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Πλήρης η χρεοκοπία των παραμυθιών κυβέρνησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών ευρωατλαντικών κομμάτων

Τεχνογνωσία για να στηθεί ΝΑΤΟικό αντιπυραυλικό κέντρο στην Τουρκία προβλέπουν τα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση
Τεχνογνωσία για να στηθεί ΝΑΤΟικό αντιπυραυλικό κέντρο στην Τουρκία προβλέπουν τα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση
Το γεγονός ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, για την αγκίστρωση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο και τη διασφάλιση της «συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας χτες στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

Θέμα συζήτησης ήταν δύο συμφωνίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο υπό ίδρυση Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, που θα έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, με τον Ν. Παναγιωτόπουλο να χαρακτηρίζει απαραίτητη τη συμμετοχή της χώρας σε κάθε ΝΑΤΟική δομή, ισχυριζόμενος ότι «καλό είναι η Ελλάδα να κινητοποιείται και να αναβαθμίζει τη συμμετοχή της σε όλα τα δρώμενα».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μνημόνια κατανόησης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας - Ρουμανίας, το μεν πρώτο για την ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία του «Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας» και το δεύτερο για τη θέσπιση της λειτουργικής σχέσης ανάμεσα στο Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ και στα συμμετέχοντα κράτη στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας.

Οσο για την «ασφάλεια», τη «σταθερότητα» και τη «διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» από την «αναβάθμιση» αυτή, που επικαλούνται όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική η αποστροφή του υπουργού Αμυνας: «Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, γιατί οι σύμμαχοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αυτή θα παραμείνει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ. Αν παραβλέπουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας - φερ' ειπείν η αγορά των ρωσικών πυραύλων "S-400" - ή όχι, είναι δικό τους ζήτημα να αξιολογήσουν. Εμείς θα λέμε αυτά που έχουμε να λέμε, θα αιτιολογούμε τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας. Θα ζητούμε πάντα να μεταβάλλει η Τουρκία προς το καλύτερο στοιχεία συμπεριφοράς της: Λιγότερη προκλητικότητα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις, λιγότερες συμπεριφορές, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας ή οι υπερπτήσεις, που αυτό το διάστημα ήταν και πολλές από μέρους τους. Θα ζητούμε πάντα τα ίδια. Από εκεί και πέρα όμως, όπως σας είπα, υπάρχει και η γενικότερη εικόνα».

Αυτά μόλις μία μέρα αφότου η Διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας (NATO JFC Naples) σε ανάρτησή της χαιρέτιζε τη γείτονα ως «μία σύμμαχο που συνεισφέρει στην προστασία του συμμαχικού εναέριου χώρου» - κατά το «ΝΑΤΟικό έδαφος», που όλο και πιο συχνά τελευταία επιστρατεύει ως έννοια η κυβέρνηση - και ενώ κλείνουμε σχεδόν μία βδομάδα υπερπτήσεων από πλευράς των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και χτες η τουρκική ΠΑ προχώρησε σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες πάνω από νησιά όπως οι Οινούσσες, η Παναγιά, το Φαρμακονήσι, οι Λειψοί και οι Αρκοί.

Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να διαψεύσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία απ' αυτόν που έχει ήδη στείλει (επιθετικά τυφέκια, αντιαρματικά κ.λπ.), μετακινώντας τον μάλιστα από τα νησιά. Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν πιέσεις από τις ΗΠΑ γι' αυτό, ενώ υπήρξε και σχετικό αίτημα από πλευράς του Ουκρανού πρέσβη, συγκεκριμένα για τη μετακίνηση στην Ουκρανία των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα αποστολής και νέου υλικού, αν και η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει κι άλλες πτυχές, πολύ πιο επικίνδυνες μάλιστα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλωστε την αποστολή μάχιμου τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης» που αποφάσισε πρόσφατα η λυκοσυμμαχία. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση ενός Τμήματος Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία διμοιρία με τέσσερα στοιχεία (όπλα πάνω σε ερπυστριοφόρα) συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Επίσης, μονάδες του Στόλου έχουν διατεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας στην επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας (Allied Maritime Command - MARCOM) με σκοπό τη «διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», όπως αναφέρεται αρμοδίως, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνικά πολεμικά πλοία να εκτελέσουν νηοψίες σε «ύποπτα πλοία» σε Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο - «ύποπτα» για υποστήριξη των ρωσικών μονάδων που επιχειρούν στον άξονα από Συρία έως Βόρεια Αφρική.

Ακρως επικίνδυνη η πολιτική της εμπλοκής

Η πολιτική της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι άκρως επικίνδυνη, αφού μπλέκει τον λαό μας σε αντιπαραθέσεις ισχυρών δυνάμεων και τον στοχοποιεί, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Αμυνας σχετικά με την κύρωση των μνημονίων κατανόησης για τη λειτουργία «Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφαλείας» και τη λειτουργική σχέση ανάμεσα στο Στρατηγείο Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ και τα συμμετέχοντα κράτη στο «Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφαλείας».

Οι ελληνικές κυβερνήσεις - επεσήμανε - 70 χρόνια τώρα εντάσσουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στα κάθε είδους επιτελεία του ΝΑΤΟικού μηχανισμού, στέλνουν στρατιωτικές μονάδες σε επιχειρήσεις και σε ασκήσεις - πρόβες πολέμου, πρωτοστατώντας μάλιστα πολλές φορές ανάμεσα στις άλλες χώρες - μέλη και δικαιολογώντας αυτές τις συμμετοχές ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη «σταθερότητα και ασφάλεια».

Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ: Στοχοποιείται η χώρα μας από αντίπαλα προς το ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, όπως επιβεβαιώνεται από την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ανέδειξε δε ότι συζητείται μια ακόμη ελληνική συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση των πολεμικών επιδιώξεων του ΝΑΤΟ, για να δρα ανενόχλητο και σε ασφαλές περιβάλλον και όχι για να διασφαλίζει «ένα ασφαλέστερο θαλάσσιο περιβάλλον», όπως υποκριτικά αναφέρουν τα εν λόγω μνημόνια.

Μετά το «Ολοκληρωμένο Κέντρο Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Αμυνας» στη Σούδα, που το συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το έθεσε σε λειτουργία η ΝΔ, τώρα, για την «ανάγκη ενίσχυσης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας» του ΝΑΤΟ, που επιβεβαιώνει τη «βύθιση» του νησιού και της χώρας σε μια δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η κυβέρνηση της ΝΔ μάς προτείνει η χώρα να συνεισφέρει στη λειτουργία ενός ακόμα κέντρου «αριστείας» του ΝΑΤΟ, που φιλοξενείται στην Τουρκία.

Ετσι, ξανά ο ελληνικός λαός θα κληθεί να συνεισφέρει τόσο οικονομικά (πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ μόνο τα πάγια ετήσια έξοδα) όσο και με προσωπικό, αλλά και με τις γνώσεις - προτάσεις του, ώστε η λυκοσυμμαχία να βελτιώσει τις ικανότητές της για έλεγχο των θαλασσών σαν παγκόσμιος χωροφύλακας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Μ. Συντυχάκης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κύρωση και των δύο Μνημονίων Κατανόησης.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Στην Αττική συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι εκδηλώσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στη 1 μ.μ., η ΚΟΒ Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ΨΝΑ - Δαφνί. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, Γραμματέας της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας. Θα προβληθεί και βίντεο.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας της ΤΟ Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Νεάπολης του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στην πλατεία Μήτσου Παπαρήγα (πρώην Αναλήψεως). Θα μιλήσουν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, Γραμματέας της ΚΟΒ Νεάπολης, και ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το Σάββατο 16 Απρίλη

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στην πλατεία Θεμιστοκλή (Ταμπούρια). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στο θεατράκι του ΠΠΙΕΔ Ν. Φιλαδέλφειας (λεωφ. Δεκελείας 152 και Ατταλείας). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ν. Ηρακλείου καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητος, Ν. Ηράκλειο). Θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος της ΚΕ.

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Λαϊκό Στέκι της πλατείας Ταραμπούρα της Πάτρας, θα γίνει σύσκεψη των ΚΟΒ της περιοχής της ΤΕ Αχαΐας. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μελάς, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 6.30 μ.μ., στο καφέ ουζερί «Remezzo» στην παραλία των Νέων Ρόδων, θα μιλήσει ο Θοδωρής Βλάχος, Γραμματέας της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., ανοιχτή σύσκεψη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στο Πάρκο Κρήτης (Μηνά Πατρικίου) με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., θα γίνει σύσκεψη στα νέα γραφεία της ΚΟΒ Χορτιάτη με ομιλητή τον Γιώργο Σοφιανό, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., στο Ηράκλειο, θα γίνει πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Νίκαιας, με ομιλήτρια την Λίνα Ανδρουλάκη, μέλος του ΤΓ Ηρακλείου.

Το Σάββατο 16 Απρίλη

-- Στις 7 μ.μ., οι Τομεακές Οργανώσεις Καβάλας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση, με τίτλο «Συναγερμός! Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο!», στην αίθουσα του κινηματογράφου «OSCAR». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής.

-- Στις 6 μ.μ, στο Ηράκλειο, θα γίνει εκδήλωση της ΚΟ Υγείας με θέμα «"Νέο" ΕΣΥ - φτιαγμένο από τα παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία των σύγχρονων αναγκών μας», στην Ανδρόγεω, με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 17 Απρίλη

Εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας οργανώνει η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην πλατεία - Πάρκο Κήπου. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση της ΚΟ ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Ανταγωνισμοί, πόλεμος, εμπλοκή της Ελλάδας. Η κυβερνητική πολιτική για τη ΛΑΡΚΟ και οι επιπτώσεις όλων αυτών στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής. Η θέση του ΚΚΕ» οργανώνει η ΚΟ ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον», στον οικισμό του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποκαλύπτουν στοιχεία για την απρόκλητη κατασταλτική επίθεση στις 6 Απρίλη

Συνέντευξη Τύπου σήμερα, στις 10 π.μ.

Τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που οργάνωσαν την απεργιακή συγκέντρωση, στις 6 Απρίλη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλούν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, Πέμπτη 14 Απρίλη, στις 10 π.μ., στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, προκειμένου, όπως ανακοινώνουν, να δώσουν στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία, γνωστά και άγνωστα, σε σχέση με την επίθεση που δέχτηκαν οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις καταστολής, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τη μέρα της απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ